Przepisy

Zupa krem z pomidorów – najlepsza

Czerwiec 18, 2016

Dziś przepis na zupę krem z pomidorów. Najlepsza zupa to taka, która jest robiona ze świeżych warzyw – w tym przypadku użyłam pysznych, polskich pomidorów, które uwielbiam. Latem tego typu zupy często goszczą na moim stole – są niesamowicie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Warto dodać, że pomidory zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed chorobami układu krwionośnego i przed rakiem. Likopen można znaleźć w czerwonych warzywach i owocach, ale najwięcej tego składnika mają pomidory. Co ciekawe, przetwarzanie pomidorów zwiększa stężenie likopenu. Likopen w formie przetworzonej jest do czterech razy bardziej przyswajalny, niż ten ze świeżych pomidorów. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, więc zrobienie zupy na oliwie z oliwek, zwiększy jego przyswajalność.

Zupa krem z pomidorów

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duża cebula
2 duże marchewki
1 mała pietruszka (opcjonalnie)
1,5 kg pomidorów (około 5 sztuk bardzo dużych pomidorów)
3 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
bazylia lub pietruszka do podania
photo-1444952483853-7c36e902e722

Sposób przygotowania

Obieram czosnek i cebulę i kroję na drobne części. W dużym garnku podgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam czosnek i cebulę, aby lekko je podsmażyć na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję na cienkie plasterki – dodaję je do garnka z cebulą – całość mieszam i dalej podsmażam. Pomidory myję, wkładam do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po dwóch minutach wyjmuję pomidory i obieram je ze skórki (po sparzeniu powinna łatwo odchodzić). Kroję pomidory ma małe kawałki – nie usuwam nasion, jedynie twarde części. W tym czasie wlewam szklankę wody do garnka z warzywami i chwilę duszę. Dodaję do garnka przygotowane pomidory i zalewam wodą tak, aby wszystkie warzywa były zakryte. Dodaję oregano, sól i pierz. Gotuję na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka. Na koniec blenduję całość, ale przed zblendowaniem odlewam z zupy szklankę/pół szklanki wody, tak aby krem był bardziej gęsty. Przed podaniem dekoruję krem listkami bazylii.

 

You Might Also Like

  • Meleth en Gilith

    zrobi się :D

    po za tym, przydał by mi się jakis artykuł/przewodnik po produktach (tj. suszonych owocach), które nie mają sobie siarki ( ta morele z Rossmanna nadal pamiętam :D)

    • Dzięki za inspirację, pomyślę nad takim tematem :-)

      • Meleth en Gilith

        polecam się na przyszłość ;)

  • Oj to będzie jutro pyszny obiad :) Dziękuje za pomysł!

  • Vintarr

    Hej, mam pytanie. Czy ta zupa jest bardzo kwaśna? Bo akurat mam ciążową zachciankę na zupę pomidorową..a jeżeli nie jest, to po prostu nie ma sensu jej gotowac.
    Pozdrawiam

    • To zależy od pomidorów i ilości dodanej marchewki. Pomidory malinowe są słodkie w smaku, wiec zupa z takich pomidorów będzie mało kwaśna. Jeśli chcesz, żeby zupa miała kwaśny smak, to zrezygnuj z marchewek (one dają słodycz) i użyj pomidorów klasycznych – nie malinowych. Również pozdrawiam :-)

      • Vintarr

        Serdecznie dziękuję za odpowiedz. Tak też uczynię, wlasnie się biorę za robienie ;)