Instagram

Follow Me!

Przepisy

Zupa krem z dynią, ciecierzycą i kolendrą

Listopad 6, 2016

Gęste i aromatyczne zupy to u mnie podstawa jesiennego menu. Gotuję duży garnek zupy i jem przez kolejne dwa dni. Takie zupy doskonale rozgrzewają, więc są świetny pomysłem na listopadowy obiad. Zupa, którą prezentuję poniżej jest bardzo prosta w przygotowaniu i, co istotne, nie wymaga przygotowania bulionu. Oczywiście do jej zrobienia możecie użyć bulionu, ale bez niego zupa też smakuje super. Kolejną zaletą tej zupy jest jej bardzo niski koszt. Niedawno kupiłam w Lidlu ogromną dynię, za którą zapłaciłam… 1,3 zł. Cena na poziomie 0,49 zł za jeden kilogram to naprawdę niemal jak za darmo :-) Jeśli ciecierzycę ugotujecie dzień wcześniej, to zrobienie tej zupy będzie też bardzo szybkie.

14976246_1319391754746743_1823069963_o

Dynia jest bogata w beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia zwiększa też naszą odporność, co jest ważne szczególnie w okresie jesiennym. Zupę warto wzbogacić o zdrową posypkę – w tej roli dobrze sprawdzą się uprażone na patelni pestki dyni lub ziarna słonecznika. Świetnym dodatkiem będzie też świeża kolendra – ja użyłam kolendry od Baziółka. Świeża kolendra nadała tej zupie wyrazistości.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok 4 szklanki wody
  • ziarna słonecznika
  • pieprz i sól do smaku
  • świeża kolendra

Sposób wykonania:

Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę, i gotujemy w wodzie z 1 łyżką sody oczyszczonej przez około godzinę (do miękkości).

Dynię obieramy ze skórki i kroimy na małe, kilkucentymetrowe kawałki. Następnie obieramy pietruszkę i marchewkę i kroimy na drobne części. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek obieramy i również kroimy w małe części. W dużym garnku o grubym dnie podgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek, po czym całość smażymy około 5 min. Następnie dodajemy pietruszkę, marchewki i dynię. Całość zalewamy gorącą wodą, tak aby wszystkie warzywa były w wodzie, mieszamy. Warzywa gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, aż będą miękkie. Uważajcie na to, żeby ich nie rozgotować.

Do ugotowanych warzyw dodajemy przygotowaną wcześniej ciecierzycę. Ostatnim etapem jest blendowanie – za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę na gładki krem, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy zupę dużą garścią świeżej kolendry.