Instagram

Follow Me!

Przepisy

Zdrowe śniadanie, które smakuje jak deser

Luty 20, 2017

Zjedzenie tabliczki czekolady na śniadanie nie wydaje się zdrowym rozwiązaniem. Jeśli jednak lubicie słodkie śniadania, a przy tym nie chcecie mieć wyrzutów sumienia po ich zjedzeniu, to moja propozycja powinna Was zainteresować. Poniżej przepis na czekoladowy budyń z kaszy jaglanej! Jaglanka w takiej wersji smakuje jak najprawdziwszy deser, a przy okazji jest pełna składników odżywczych. Jedząc ten deser, aż trudno uwierzyć, że zawiera on w sobie tyle zdrowych składników – budyń smakuje jak typowy słodki cheat meal. Jak zrobić śniadanie, które smakuje jak deser? Przepis poniżej.

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem

Składniki na jedną porcję

    • 5 łyżek kaszy jaglanej
    • 1,5-2 szklanki domowego mleka kokosowego
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka syropu z agawy/zamiennie 1 łyżka miodu lub ksylitolu
    • 3 ziarna kakao, np. takie
    • 1 łyżka kakao bez cukru (u mnie Decomoreno)
    • 1 łyżka masła orzechowego
    • garść płatków migdałowych
    • 1 duże jabłko

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypuję do małego garnka i prażę przez około 5 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat dodaję do niej mleko kokosowe. Gotuję całość na małym ogniu do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą płynną część – zajmuje to około 15-20 min. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładam do blendera, dodaję syrop z agawy, ziarna kakao, cynamon i łyżkę dobrej jakości kakao. Następnie blenduję wszystko na gładki krem. Gotowy budyń przekładam do miski, dodaję starte na tarce jabłko, masło orzechowe i płatki migdałów. Całość posypuję cynamonem i gotowe!

Podsumowanie

Takie śniadanie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. To pełnowartościowy posiłek, który zawiera w sobie cenne zboża (kasza jaglana), pełne witamin owoce (jabłko), tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (masło orzechowe) oraz białko (płatki migdałowe). Warto pamiętać o tym, że dobre śniadanie nie powinno zawierać zbyt dużo cukrów prostych – dlatego w moim przepisie jest tylko jedna łyżka syropu z agawy. Inną wersję budyniu z kaszy jaglanej znajdziecie we wpisie cynamonowy budyń z kaszy jaglanej.