Uroda Zdrowie

Zdrowa skóra a jelita, czyli co zrobić, gdy dobry krem to za mało

Kwiecień 21, 2017

Delikatna pielęgnacja to niezbędny element mojego dnia i wiem, że bez niej moja skóra nie byłaby w dobrej kondycji. Warto jednak pamiętać o tym, że odżywianie skóry od zewnątrz to nie wszystko i równie istotne dla naszego wyglądu jest zarówno to, co jemy, jak i kwestie związane z pracą naszego układu trawiennego. Właściwie działający układ pokarmowy ma ogromny wpływ zarówno na całościowe działanie naszego ciała, jak i na nasz wygląd. Co szczególnie interesujące, obecne badania pokazują, że nieprawidłowo działające jelita mogą mieć związek nie tylko z wyglądem naszej skóry, ale i z zaburzeniami neurologicznymi. W dzisiejszym tekście przybliżę kilka ciekawostek związanych z działaniem naszych jelit i ich wpływem na cały organizm, a w szczególności na skórę.

Jak jelita wpływają na nasz organizm?

1. Nasze zachowanie częściowo jest związane ze składem mikroflory jelitowej

„Wyniki najnowszych badań sugerują, że odpowiedni skład mikroflory jelitowej jest niezbędny do kształtowania właściwej struktury oraz funkcji obszarów mózgowia zaangażowanych w kontrolę emocji, aktywność ruchową oraz zdolności poznawcze. Dowodów dostarczyły eksperymenty przeprowadzone na modelach zwierzęcych oraz badania kliniczne.” *źródło: Food Forum, art. pt. Mikrobiota jelitowa jako czynnik regulujący działanie układu nerwowego, autorzy: dr n. med. Karolina Skonieczna-Żydecka, dr n. med. Igor Łoniewski. 

2. Mikroflora jelitowa to główny stymulant układu odpornościowego

„Mikroflora jelitowa stanowi pierwszy i główny stymulant układu odpornościowego, dlatego bakterie jelitowe biorą czynny udział w powstawaniu chorób zapalnych skóry. Niestety wzrost stężenia zanieczyszczeń środowiska, postępująca urbanizacja i zwiększenie poziomu higienizacji powodują silne zmniejszenie różnorodności środowiska bakteryjnego. Zmniejszona różnorodność bakterii i wirusów w naszym otoczeniu prowadzi do redukcji różnorodności mikrobioty jelit, co wpływa na nieprawidłową regulację immunologiczną.(…) Zmniejszenie ilości prozdrowotnych bakterii w jelicie przekłada się na zaburzenie równowagi immunologicznej i w konsekwencji nadwrażliwość na czynniki środowiskowe (pokarmy, pyłki i inne), co może manifestować się rozwojem zmian skórnych.” *źródło: Food Forum, art. pt. Zdrowa skóra a jelita, czyli co zrobić, gdy dobry krem to za mało, autor: mgr inż. Dominika Jankowska, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

3. Mikroflora jelitowa ma znaczenie w utrzymaniu zdrowej kondycji skóry

„Coraz większa liczba publikacji naukowych potwierdza istotne znaczenie mikroflory jelitowej w aspekcie utrzymania zdrowej kondycji skóry, dlatego jej odbudowa stanowi czynnik wysoce uzasadniony. (…) Jak wskazują doniesienia naukowe, zmiany skórne to nie tylko problem „powierzchniowy”. Bardzo często przyczyn trądziku, atopowego zapalenia skóry, egzemy czy wysypki warto szukać zdecydowanie głębiej, w utracie homeostazy organizmu. Jak wiadomo, zarówno zdrowie, jak i choroba wywodzą się z jelita.” *źródło: Food Forum, art. pt. Zdrowa skóra a jelita, czyli co zrobić, gdy dobry krem to za mało, autor: mgr inż. Dominika Jankowska, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

Powyższe wybrane przeze mnie fragmenty pochodzą z artykułów opublikowanych w najnowszym numerze magazynu Food Forum, który jest partnerem dzisiejszego wpisu. Jeśli ta tematyka Was interesuje, to koniecznie sięgnijcie po kwietniowy numer, którego premiera nastąpi 25 kwietnia. Tutaj (klik) znajdziecie dokładny spis treści i zestawienie obecnie poruszanych w magazynie tematów.

Szczególnie ciekawe są zwłaszcza poniższe zagadnienia z kwietniowego Food Forum :-)
– Para witamin D3 i K2. Zdrowe kości a wapń – s. 6
– Woda – jak wybrać odpowiednią? – s. 35
– Dieta wegańska i wegetariańska w czasie ciąży – s. 48
– Znaczenie diety dla koncentracji i pamięci – s. 56
– Zdrowa skóra a jelita, czyli co zrobić, gdy dobry krem to za mało – s. 72
– Mikrobiota jelitowa jako czynnik regulujący działanie układu nerwowego – s. 77
– Czy stres psychologiczny prowadzi do otyłości? – s. 102

Bardzo cieszę się z tego, że mogę zaprezentować na blogu czasopismo o zdrowym odżywianiu, bo jego tematyka idealnie pokrywa się z moimi zainteresowaniami. Magazyn kierowany jest do wszystkich osób, które na co dzień dbają o swoje zdrowie i szukają interesujących informacji na temat odżywiania, zapobiegania chorobom i porad z zakresu zdrowia, aktywności fizycznej oraz suplementacji.  Podoba mi się to, że w magazynie wypowiadają się specjaliści – dietetycy, doktorzy nauk medycznych, profesorowie medycyny, powołujący się na najnowsze doniesienia i badania. Dzięki temu wiedza zaprezentowana na łamach Food Forum jest rzetelna.

Krótko o Food Forum:

  • aktualne tematy związane z dietą i odżywianiem
  • artykuły poparte badaniami naukowymi wraz z umieszczoną bibliografią
  • dwumiesięcznik obecny na rynku od 2013 roku
  • pojedyncze wydania do kupienia w wybranych salonach Empik
  • możliwość prenumeraty – prenumerata ekonomiczna 169,00 zł brutto (6 numerów w wersji papierowej) lub prenumerata premium 249,00 zł brutto (6 numerów w wersji papierowej + dostęp do portalu, na którym są wszystkie archiwalne numery i dodatki w wersji elektronicznej).

Na koniec mam niespodziankę! Obecnie zamawiając prenumeratę przez mojego bloga do swojego zamówienia otrzymacie pendrive Food Forum z pełnym archiwum czasopisma i dodatków EXTRA z całego 2016 roku. Do prenumeraty otrzymacie również 1 egzemplarz czasopisma w prezencie.

Co znajdzie się na pendrive?

Wszystkie numery czasopisma Food Forum, które pojawiły się w 2016 roku oraz dodatki Food Forum EXTRA będące case study wybranych jednostek chorobowych – choroby tarczycy, celiakia i inne nieceliakalne nietolerancje glutenu oraz nadwaga i otyłość dzieci. Dodatkowo, na pendrive znajdzie się dodatek Zdrowe Święta, który wszyscy prenumeratorzy otrzymali wraz z grudniowym wydaniem czasopisma. W dodatku znajdziecie też przepisy na świąteczne dania w ich dietetycznej wersji wraz z piktogramami – wolne od glutenu, laktozy, cukru, wege.

Prenumeratę możecie zamówić na stronie food-forum.pl. Aby otrzymać wspomniany prezent należy wpisać w miejscu na kod rabatowy hasło: agataberry. 

Podsumowanie

Bakterie jelitowe to niezwykle istotny czynnik wpływający całościowo na funkcjonowanie naszego organizmu, a także m.in. na stan naszej skóry. Co zrobić, kiedy dobry krem to za mało? Jak pisze mgr inż. Dominika Jankowska – u pacjentów borykających się z problemami skórnymi, oprócz klasycznych metod leczenia, warto zadbać o odbudowę mikroflory bakteryjnej jelit i regenerację nabłonka przewodu pokarmowego. Badania pokazały też, że osoby przestrzegające zasad zdrowego żywienia mają bardziej zróżnicowaną florę bakteryjną jelita. *źródło Warto też pamiętać o tym, że kwestie związane z trawieniem i wchłanianiem pokarmów to bardzo indywidualna sprawa – każdy z nas inaczej trawi i wchłania pokarmy i coś, co jednej osobie szkodzi, dla innej może być całkowicie właściwym pokarmem.

 

You Might Also Like

  • rfer reer

    moze nie zwiazane z tematem ale jesli moglabys udzielic odp bede bardzo wdzieczna ;)
    1.czy nieugotowana komose ryzowa/amarantus/orzechy nerkowca,wlosie itp mozna przechowywac w temperturze pokojewej?
    2.jakie oleje nalezy przechowywac w lodowce (oprocz lnianego)? czy mozna np olej z avocado/kokosowy przechowywac w temperaturze pokojeowej ?

    • Hej, komosę, amarantus i orzechy trzymam w szafce kuchennej, a więc w temperaturze pokojowej. Odnośnie przechowywania olejów – aby nie doszło do utraty cennych kwasów tłuszczowych olej lniany powinien być przechowywany w ciemnej butelce w warunkach chłodniczych. Tak samo robię z innymi olejami nierafinowanymi.

  • Świetny artykuł, w stu procentach się zgadzam.

  • Nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie trafiłam na to czasopismo. Tematyka w nim zawarta jest mi bardzo bliska, poruszam ją zresztą na swoim blogu. Zauważyłam, że jeśli choć trochę zbaczam z drogi zdrowego odżywiania, odbija się to na… skórze moich dłoni! W pełni zgadzam się więc z tym, że właściwa mikroflora jelitowa ma ogromny wpływ na działanie całego organizmu. Rozważę prenumeratę tego czasopisma, dzięki za prezent w postaci rabatu!

    • Cieszę się, że wpis Ci się spodobał :-)

  • Ciekawy artykuł, ja czekam aż listonosz przyniesie mi mój egzemplarz nowego Food Forum :) Pozdrawiam!