Instagram

Przepisy

Wegański sernik z nerkowców – najprostszy przepis!

Sierpień 7, 2017

Nazywanie tego ciasta sernikiem to „lekkie” nadużycie, bo nie ma w nim ani sera, ani śmietanki, ani cukru. Mimo wszystko to ciasto jest naprawdę pyszne, choć w smaku raczej nie przypomina sernika :-) Taki deser zawiera w sobie pełne składników odżywczych nerkowce – z tego powodu ciasto jest też bardzo kaloryczne. Wystarczy zjeść mały kawałek, aby zaspokoić swoją ochotę na słodycze. W mojej wersji sernika z nerkowców użyłam świeżych malin, ale pamiętajcie o tym, że inne świeże owoce jagodowe sprawdzą się tu równie dobrze.

Składniki na spód:

  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka świeżych daktyli
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę z nerkowców:

  • 200 g orzechów nerkowca, około 2 szklanki – orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie odcedzamy je i płuczemy.
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego/opcjonalnie można użyć płynnego miodu
  • 1,5 szklanki malin

Sposób przygotowania:

  1. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W blenderze miksujemy migdały na mąkę migdałową, dodajemy daktyle i kakao – całość ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do foremki na ciasto. Ja używam tego blendera, sprawdza się świetnie.
  3. Przygotowujemy masę z nerkowców – w blenderze umieszczamy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania masy z nerkowców i blendujemy całość na głaski mus.
  4. Krem z nerkowców wlewamy do foremki. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z zamrażalnika i odczekać około 15 minut, aby łatwo dało się pokroić.

 

 

  • Weronika Winiarska

    Dzień dobry !
    Przepis jest super ale jedynie miód nie pasuje bo według mnie nie jest wegański ale jak kto uważa .
    Pozdrawiam

    • Hej, słuszna uwaga. Poprawiłam przepis i dodałam wersję z syropem klonowym, dzięki!