Przepisy

Śniadaniowe babeczki owsiane

Maj 5, 2017

Dziś mam dla Was pyszne śniadaniowe babeczki owsiane. Te muffinki są idealne na śniadanie szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy przekąski, którą możemy zabrać ze sobą w drogę. Dziś jadę w rodzinne strony na ślub mojej siostry, więc pomyślałam, że te babeczki świetnie sprawdzą się w podróży. Muffinki robi się bardzo szybko i co najważniejsze – są w nich same wartościowe składniki – pełne błonnika płatki owsiane, bogate w białko jajka i mleko migdałowe. Z poniższego przepisu wyszło mi 20 małych babeczek.

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego lub gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 i pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego lub wody
  • opcjonalne dodatki: borówki, maliny, suszona żurawina, migdały
  • olej kokosowy do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. W dużej misce umieszczamy roztrzepane jajka, dodajemy do nich jogurt naturalny, syrop klonowy i płatki owsiane. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i ponownie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec wlewamy jeszcze trochę wody/mleka migdałowego – około pół szklanki. Formę do pieczenia muffinek smarujemy małą ilością oleju kokosowego i do każdego miejsca na babeczkę wkładamy do dużą łyżkę gotowego ciasta. Formę możecie też wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki układamy borówki, maliny, żurawinę lub migdały. Pieczemy przez 35-40 min. do momentu aż babeczki nabiorą złotego koloru.

 

 

 

You Might Also Like

  • Świetny pomysł! :)

  • Justyna

    Już w piekarniku :-)

    • Super, mam nadzieję, że smakowały :-)

  • Meleth en Gilith

    Pieką się :)

    Więcej takich przepisów poproszę :)

  • Zrobione✔️ Zjedzone✔️ Zapisane✔️ Pyszne. Dzieci zachwycone. Ja też 😀

  • Zuza

    Pani Agato, przeczytałam chyba wszystkie posty na blogu i regularnie go śledzę :)
    Jest to jedyny taki w swoim rodzaj blog i muszę przyznać bardzo przypadł mi do gustu <3

    …czy mogłabym poprosić o artykuł poświęcony kiszonym ogórkom/kapuście oraz batonikom owocowym Frupp?

    Niecierpliwie czekam na następnego posta i pozdrawiam :D

    • Dziękuję za miłe słowa, pomyślę nad postem o kiszonkach. A odnośnie batoników – nie znam ich, ale spojrzałam na skład – dużo tam cukru pod różnymi postaciami. Zjeść można, ale raczej traktowałabym ten batonik jako typowy słodki produkt, a nie coś bardzo zdrowego.

      Baton owocowy Frupp – truskawka
      Skład: truskawki 26%, sok jabłkowy 5%, mieszanka żelująca ( cukier; trehaloza, sacharoza, maltodekstryna, substancja żelująca- pektyna jabłkowo cytrusowa).

      Wartość odżywcza w 100g
      Wartość energetyczna 1578 kJ/373 kcal
      Białko; 2,9g
      Węglowodany 93,2g
      Tłuszcz całkowity 0,5g

  • Joanna Magdalena Majdańska

    Na pewno wypróbuję:). Zastanawiam się, czy można zastąpić syrop klonowy miodem.

    • Tak, miód w formie płynnej też będzie dobry :-)

  • Fajny pomysł, chętnie wypróbuję :) bo wyglądają bardzo smakowicie
    Zapraszam do mnie

  • Jadwiga Chitry

    Świetne pomysły na zdrowe jedzonko

  • Marta Oleksy

    Czy te babeczki łatwo wyjdą z papierowych foremek czy się przykleja do boków?