Instagram

Follow Me!

Zdrowe

Roślinne źródła białka, które warto jeść codziennie

Marzec 17, 2017

Jeśli białko w diecie kojarzy się Wam głównie z mlekiem i z mięsem, to dzisiejszy wpis powinien Was zainteresować. Na blogu przedstawię dziś najlepsze roślinne źródła białka w diecie. Białko to niezwykle ważny składnik pokarmowy, gdyż pełni ono w naszym organizmie wiele funkcji, m.in ma rolę budulcową. Jakie pokarmy mają w sobie duże ilości białka roślinnego? Poniżej lista dziesięciu źródeł białka roślinnego, które warto jeść codziennie.

Roślinne źródła białka, które warto jeść codziennie

1. Soczewica
Każdy rodzaj soczewicy – soczewica czerwona, soczewica zielona, żółta lub czarna to dobre źródło białka. Warto wprowadzić ten produkt na stałe do diety – również ze względu na fakt, że soczewica jest bogata w błonnik pokarmowy.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Soczewica żółta – 23 gramów białka
Soczewica czerwona – 25 gramów białka
Soczewica czarna – 26 gramów białka
Soczewica zielona – 26 gramów białka

2. Komosa ryżowa i kasze
Komosa ryżowa to przede wszystkim bogate źródło białka, ale pełno w niej też składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. Quinoa ma też dużo błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Więcej na temat komosy ryżowej przeczytacie tutaj. Również kasze takie jak gryczana, jęczmienna czy jaglana to dobre źródła białka.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Komosa ryżowa biała – 12 gramów białka
Komosa ryżowa czarna – 14 gramów białka
Komosa ryżowa czerwona – 12 gramów białka

Kasza jęczmienna – 9 gramów białka
Kasza jaglana – 10 gramów białka
Kasza gryczana – 11 gramów białka

3. Ziarna i pestki
Słonecznik, sezam, len, pestki dyni – to odżywcze produkty, które warto jeść na co dzień. Ziarna i pestki zawierają dużo białka, które jest niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Sezam – 18 gramów białka
Siemię lniane – 18 gramów białka
Słonecznik – 23 gramów białka
Pestki dyni – 30 gramów białka

4. Orzechy i masła orzechowe
Uwielbiam orzechy i masło orzechowe – dodanie takiego składnika do koktajlu czy zielonego pesto od razu sprawi, że nasz posiłek będzie bardziej bogaty w białko.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Orzeszki ziemne – 27 gramów białka
Orzechy nerkowca – 17 gramów białka
Orzechy brazylijskie – 16 gramów białka
Migdały – 19 gramów białka

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych – 26 gramów białka
Masło orzechowe z orzechów nerkowca (np. takie) – 17 gramów białka

 
Poniżej moje ulubione połączenie – masło orzechowe, jabłka i cynamon. Więcej na Instagramie :-)

 

5. Fasola
Wartość odżywcza w 100g produktu:

Czerwona fasola – 22 gramów białka
Fasola biała – 21 gramów białka
Czerwona czarna – 23 gramów białka

6. Spirulina
Spirulina to mikroalga, która jest bogata w białko. Czasem dodaje trochę spiruliny do zielonych koktajli.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Spirulina – 66 gramów białka

7. Nasiona chia
Te małe nasionka mają w sobie aż 21 procent białka. Warto uzupełniać nimi koktajle i desery.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Nasiona chia – 21 gramów białka

8. Tofu
Wartość odżywcza w 100g produktu:

Tofu – 12 gramów białka

9. Ziarna kakao
Całe ziarna kakao to wspaniałe źródło magnezu, błonnika i białka – z tego powodu dodaję je zawsze do budyniu z kaszy jaglanej.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Ziarna kakao – 20 gramów białka

10. Ciecierzyca
Ciecierzyca to wspaniały i bogaty w białko dodatek to posiłków – uwielbiam ją szczególnie jako składnik zup-kremów.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Ciecierzyca – 22 gramy białka

Podsumowanie

Aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i zdrowe, warto uzupełniać je powyższymi składnikami. Dodatek masła orzechowego do owsianki to doskonały pomysł, aby podkręcić wartość odżywczą naszego śniadania. Komosa jedzona razem z pieczonymi warzywami to kolejny świetny sposób na zdrowy posiłek. Różne rodzaje soczewicy lub fasoli dobrze pasują do sałatek. Mam nadzieję, że ten wpis przypomniał Wam o tym, że białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc.