Instagram

Follow Me!

Przepisy Wydarzenia

Bitwa smaków, czyli moja relacja z Blog Conference Poznań

Czerwiec 8, 2016

Dziś na blogu relacja z Blog Conference Poznań, czyli moje wrażenia z pierwszego blogowego wydarzenia, w którym miałam przyjemność uczestniczyć. W mojej relacji skupię się głównie na warsztatach kulinarnych, bo było to bardzo inspirujące przeżycie blisko związane z tematyką mojego bloga.

Processed with VSCO

Kolorowe marchewki z których robiliśmy marchewkowy makaron.

Warsztaty kulinarne prowadzone przez Violę z bloga okiemdietetyka.pl i Tomka z magicznyskladnik.pl były jedną z ciekawszych części konferencji. Byłam w zespole Violi, która przygotowała świetne przepisy. Jej warsztaty zainspirowały mnie kulinarne, bo odkryłam mnóstwo nowych połączeń smakowych. Pomysły na dania, które przygotowała dla nas Viola, były nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia i pełne składników odżywczych.

Wybrane pozycje z menu warsztatowego:
1. Tagliatelle z zielonych szparagów a la aglio e olio, podane z świeżą pietruszką, orzeszkami pini i jajkiem w koszulce
2. Spaghetti z kolorowych marchewek i cukinii podane z sosem z ricotty, orzechów włoskich, miodu i tymianku
3. Domowy razowy makaron z pesto z awokado, rukwi wodnej i migdałów podane z indykiem, grillowanymi szparagami i płatkami parmezanu
4. Sałatka azjatycką z grillowanym indykiem, mango i sosem fistaszkowo-kolendrowym
5. Sałatka tabbouleh z kaszy pęczak doprawioną pesto miętowo-pistacjowym + bagietki z pastą z bobu
.

Processed with VSCO

Spaghetti z kolorowych marchewek i cukinii podane z sosem z ricotty, orzechów włoskich, miodu i tymanku

Podczas warsztatów pierwszy raz w życiu miałam okazję przygotować makaron warzywny. Okazało się to bardzo proste! Wystarczyło obraną marchewkę ścierać wzdłuż w cienkie paski – w tym celu używałyśmy specjalnej małej tarki. Robiłam też tagiatelle z zielonych szparagów (zdjęcie poniżej) – w tym przypadku wystarczyło użyć jedynie obieraczki do warzyw i zetrzeć każdego szparaga na cienkie paski. Niby proste, ale nie wpadłabym na to sama.

bcp5

Przygotowuję tagliatelle z zielonych szparagów a la aglio e olio, podane z świeżą pietruszką, orzeszkami pini i jajkiem w koszulce.

13319696_1026259450790893_2685912482219181316_n

Przyjemna praca. Fot. facebook.com/kotkowiczpl

Processed with VSCO

Pesto z pistacjami, miętą, oliwą, czosnkiem.

Hitem warsztatów prowadzonych przez Violę okazało się pesto pistacjowe. Nieziemski smak, który dało się osiągnąć przez połączenie pistacji, mięty, oliwy i czosnku – koniecznie wypróbujcie ten przepis!

bcp14

Świeże mango.

bcp7

Sałatka azjatycka z grillowanym indykiem, mango i sosem fistaszkowo-kolendrowym.

Ciekawym pomysłem na letni orzeźwiający posiłek była też kolorowa sałatka z mango i indykiem.

Processed with VSCO

Bagietka z pastą z bobu – awokado, bób, limonka, świeża kolendra, sól, czosnek.

Na warsztatach uczyliśmy się zdrowo gotować, a jeśli o tym mowa, to gotowanie musiało być oparte na owocach i warzywach sezonowych. Prawdziwym przysmakiem warsztatów była pasta z bobu, czyli połączenie awokado, bobu, limonki, świeżej kolendry, soli i czosnku. Prosta i pyszna pasta, którą na pewno będę robić w domu.

Processed with VSCO

Sałatka tabbouleh z kaszy pęczak doprawioną pesto miętowo-pistacjowym podawana z bagietkami z pastą z bobu.

Processed with VSCO

Kolorowe pomidorki koktajlowe.

Processed with VSCO

Bazylia plus oregano plus Conversy.

W niemal każdym przepisie używałyśmy świeżych ziół, które podkreśliły smak potraw i wypełniły dania odżywczymi składnikami.

Blog Conference Poznań - relacja

Nasz kulinarny team :-) Fot. facebook.com/kotkowiczpl

Po zjedzeniu tylu pysznych potraw, dla zachowania równowagi w organizmie, niezbędny był cheat meal. Viola, która zna dobrze Poznań, poleciła mi lody z najlepszej lodziarni w Poznaniu. Wybrałam smak mango i truskawkowy – lody były doskonałe!

Processed with VSCO

Cheat meal – najlepsze lody w Poznaniu z lodziarni Kolorowa. Ja wybrałam smak mango i truskawkę – pycha!

 

Podsumowanie

Konferencja dla blogerów to doskonały czas na zawieranie nowych znajomości z ludźmi pełnymi pasji do pisania. Podczas wydarzenia miałam okazję wysłuchać prelekcji doświadczonych blogerów, którzy chcieli się podzielić swoją wiedzą o blogowaniu. Bardzo podobały mi się wykłady Fashionelki, Michała Szafrańskiego, Konrada Kruczkowskiego, Andrzeja Tucholskiego i Janka ze Stayfly.pl – moim zdaniem to najlepsze prezentacje z konferencji, które bardzo mnie zainspirowały i pomogły uporządkować w głowie kilka spraw – za to bardzo im dziękuję! Podczas konferencji miałam też okazję poznać kilku ciekawych blogerów, z którymi wymieniałam się doświadczeniami. Poznawanie nowych osób to, moim zdaniem, największa wartość tego typu spotkań. Wszystkim osobom, z którymi miałam okazję pogadać, dziękuję za miło spędzony czas (szczególne podziękowania należą się Mai, Boomerowi i Kamili). Jeśli chcecie obejrzeć więcej zdjęć z wydarzenia, to odsyłam tutaj.