Instagram

Przepisy

Puszyste placuszki bananowe bez cukru

Grudzień 1, 2017

Te puszyste placuszki bananowe bez cukru zachwyciły mnie swoim smakiem! Zwykle kiedy robię szybkie śniadaniowe placki, to korzystam z tego przepisu, w którym podstawą są płatki owsiane. Tym razem postanowiłam jednak poeksperymentować i stworzyć lekkie i puszyste placuszki, w których bazą będą banany. Placuszki są słodkie mimo tego, że nie ma w nich cukru – banany pełnią w tym przepisie rolę idealnego słodzika.

Nietypowym składnikiem jest tutaj maka z ciecierzycy i wiem, że nie jest to produkt łatwo dostępny, ale uważam, że warto czasem mieć w kuchni taki ciekawy składnik. Bo choć uwielbiam płatki owsiane i jem je niemal codziennie, to pamiętam o tym, że podstawą zdrowej diety jest różnorodność. Mąkę z ciecierzycy kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach na dziale z produktami ekologicznymi lub przez internet. Ja swoją mąkę kupiłam w jednym ze sklepów internetowych przy okazji większych zakupów spożywczych. Mam też w kuchni mąkę ryżową i mąkę kokosową i z pewnością będę testować je niebawem w kuchni. W tym przepisie fajnie jest też to, że wszystko robi się w jednej misce – po prostu dodaję kolejno poszczególne składniki i mieszam.

Składniki na dwie porcje:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka – użyłam jajek ekologicznych
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam proszku do pieczenia ekologicznego, bez fosforanów
  • 1 szklanka mleka roślinnego – u mnie orkiszowe
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeże lub rozmrożone maliny do podania

Sposób wykonania:

  1. Do miski wkładam banany i zgniatam je widelcem na mus. Banany nie muszą być idealne rozgniecione – dobrze smakują też małe bananowe kawałki, które znajdziemy w placuszkach.
  2. Do bananów dodaję jajka i całość dokładnie mieszam.
  3. Następnie do miski wsypuję proszek do pieczenia, mąkę i dolewam mleko. Wszystkie składniki mieszam w misce na gładkie ciasto, które powinno mieć dosyć luźną konsystencję (podobną do naleśników). Warto odstawić całość na 15 minut, aby wszystko dobrze się połączyło.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju kokosowego i łyżką do zupy nakładamy na patelnię ciasto formując małe placuszki. Smażymy kilka chwil na średnim ogniu z każdej strony do momentu, aż placuszki nabiorą złotego koloru. Gotowe!

 

  • Daria Jarząb

    Ale pięknie Ci wyszły, takie zrumienione! Akurat mam kilogram mąki z ciecierzycy i brakowało mi pomysłów co z niej zrobić. ;) Czy nic nie zmieni jeśli zamiast rozdrobnienia i zmieszania po prostu wszystko zblenduję? Pozdrawiam

    • Super, cieszę się! A odnośnie blendowania – niestety nie wiem, bo choć uwielbiam mój blender, to te placuszki wychodzą świetne bez użycia blendera i nigdy go nie wykorzystywałam przy ich tworzeniu. Myślę, że mogą wyjść z blendera, ale będą miały trochę inną konsystencję.

      • Daria Jarząb

        Wyszły pyszne, ale niestety wyglądem ani trochę nie przypominały Twoich. Chętnie przeczytam wpis o sztuce smażenia doskonalych pancake’ów. :) Moje rozlewaly się po patelni tworząc wzory podobne do wróżb z wosku, dodanie mąki nie pomogło. Może dałam zbyt duże banany i stąd takie luźne ciasto.

  • Justyna Kutrzeba

    mniam!!! placki rewelacyjne. z malin zrobiłam mus i też wyszło boskie :)
    super przepisy. często z nich korzystam :)

  • Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam ciecierzycę, ale mąki z niej dotąd nie używałam. A czy można użyć zwykłe mleko? Choć nie wiem, czy takie bez laktozy jest „zwykłe” ;-) Dziękuję za inspirację śniadaniową :-)