Bez cukru Przepisy

Pudding czekoladowy bez cukru – zdrowe słodycze #4

Styczeń 22, 2016

Gęsty, kremowy, słodki, mocno czekoladowy – taki właśnie jest ten pudding. W dzisiejszym tekście mój prosty przepis na zdrową wersję pysznego kremu czekoladowego. Ten pudding najlepiej smakuje w połączeniu z bananami. Dzięki zawartości daktyli jest naturalnie słodki. Ja dodałam świeże daktyle, ale można też użyć suszonych owoców. Jeśli dodajecie suszone daktyle to najlepiej wcześniej zalać je na 15 min. wrzątkiem, tak aby zmiękły.

Jak zrobić domowy pudding czekoladowy?

Składniki na 2 porcje:

2 łyżki dobrej jakości kakao
5 dużych daktyli
1 szklanka (350 ml) mleka kokosowego (użyłam domowego mleka kokosowego z tego przepisu)
2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej połowę mleka kokosowego, dodaj drobno pokrojone daktyle i kakao. Mieszając gotuj na wolnym ogniu i doprowadź do wrzenia. W szklance połącz mąkę z pozostałym mlekiem. Następnie zblenduj daktyle, kakao i mleko w garnku, tak aby pudding miał gładką konsystencję. Potem przelej zawartość szklanki do garnka cały czas mieszając. Gotuj około 5-7 minut do czasu aż pudding zgęstnieje. Przelej do salaterek i gotowe! Pudding czekoladowy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i wersji schłodzonej. Tuż przed podaniem dodaj banany, wiórki kokosowe lub pieczone migdały.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis?
Polub mnie na Facebooku:

 

Zobacz też:

Pudding migdałowy z wanilią

Pudding migdałowy z wanilią

Trufle kakaowe bez cukru – zdrowe słodycze #1

Domowa chałwa sezamowa – zdrowe słodycze #2

Ciastka bananowe – zdrowe słodycze #3

You Might Also Like

  • Brzmi i wygląda smakowicie, zapisuję sobie „do zrobienia” :)

    • Fajnie, daj znać czy smakowało :-)

  • Zapisuję do przepiśnika i koniecznie wypróbuję w najbliższym czasie. Dzięki! :)

  • Ale fantastyczne :3 A czym ewentualnie można zastąpić mleko kokosowe? :)

    • Zawsze robię z mlekiem kokosowym, ale dobre powinno być też każde inne mleko roślinne z dobrym składem, ew. mleko krowie.

  • Wow! Świetnie! Kolekcjonuję przepisy na zdrowe kremy czekoladowe!

    • O, właśnie – można by kiedyś stworzyć takie zestawienie – najlepsze zdrowe kremy czekoladowe – czytałabym :-)

  • Grzegorz Mikołap

    Szkoda, ze daktyle, kakao, mleko kokosowe oraz maka ma cukier albo rozklada sie na cukier na koniec. Dobry przepis, ale szkoda, ze nadal sie strasy ludzi tym ze cukier jest zly

  • basia pietrucha

    jaka jest mniej więcej kaloryczność puddingu? :)

    • Hmm, niech policzę: 5 daktyli (ok. 250 kcal), 2 łyżki kakao (ok. 60 kcal), mleko kokosowe (ok. 210 kcal), mąka kukurydzana (ok 70 kcal) – łącznie to 590 kcal. Jedna porcja ma więc ok 290 kcal. Ale w zależności od tego jakiego mleka kokosowego użyjesz lub tego jak duże będą dodane daktyle – kaloryczność tego deseru może się zmieniać.

      • basia pietrucha

        Dziękuję za odpowiedź! :) Mleka użyłam domowego – wg Twojego przepisu :)

        • Super! Pudding Ci smakował? :-)

          • basia pietrucha

            Przepyszny!!! Nawet mój mąż powiedział, że bardzo dobry, choć się wzbraniał, bo przecież to „zdrowe” :D

          • Cieszę się :D

  • Beata

    Witam czy mogę wykorzystać mleko migdałowe które zrobiłam?

    • Tak, można użyć też mleka migdałowego :-)