Bez cukru Przepisy

10 pomysłów na pudding z chia

Sierpień 30, 2016

Pudding z nasion chia to świetny sposób na odżywcze śniadanie lub pyszny deser. W dzisiejszym tekście przedstawiam kilka pomysłów na wzbogacenie takiego puddingu tak, aby smakował jeszcze lepiej. Do słodzenia puddingu najlepiej użyć syropu klonowego, miodu lub daktyli – opcjonalne można też dodać ksylitol lub stewię. Sposób przygotowania każdego z puddingów jest bardzo prosty – łączymy słodzik, nasiona chia i część płynną (mleko kokosowe, mleko sojowe, mleko migdałowe). Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do lodówki na całą noc lub na minimum godzinę. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i gotowe.


1. Pudding waniliowo-migdałowy z chia

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka migdałowego (domowego lub ze sklepu)
1/2 szklanki nasion chia – około 6 łyżek
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanili
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
owoce sezonowe do dekoracji

2. Pudding z chia i tahini

Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka migdałowego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka tahini
2 łyżki dowolnego słodzika (miód, syrop klonowy)
orzechy do dekoracji

3. Pudding z dynią i nasionami chia

Składniki na 1 porcję:
3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki syropu klonowego
6 łyżek puree z dyni
owoce do dekoracji (u mnie banan i jagody goji)

P.s. Puree z dyni zrobiłam w bardzo prosty sposób. Umytą dynię (bez obierania skórki), pokroiłam na 4 części, wjęłam pestki i piekłam w 180 stopniach w piekarniku. Kiedy dynia była miękka (po około 20 min.), wyjęłam ją, przestudziłam, obrałam ze skórki i zblendowałam na mus.

20160830_091001

4. Kakaowy pudding z chia i mlekiem migdałowym

Składniki na 2 porcje:
1,5 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
1/3 szklanki nasion chia
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego

5. Pudding kokosowy z mango

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki nasion chia
1 szklanka puree z mango
1 łyżka syropu klonowego
płatki migdałowe do dekoracji

6. Zielony koktajl z młodym jęczmieniem

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka migdałowego
1/2 szklanki nasion chia
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka młodego jęczmienia

7. Pudding chia z malinami

Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia
1-2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
maliny świeże lub mrożone

20160706_111329

8. Pudding chia z daktylami

Składniki na 1 porcję:
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
4 łyżki nasion chia
2 łyżki kakao
3 daktyle namoczone w wodzie i zblendowane na mus
pół łyżeczki cynamonu

9. Pudding z masłem orzechowym i bananem

Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka sojowego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła orzechowego
1 banan

10. Kokosowy pudding z chia i borówkami

Składniki na 1 porcję:
4 łyżki nasion chia
4 łyżki mleka kokosowego
pół szklanki wody
2 łyżki żurawiny
1 banan
garść borówek amerykańskich

chia

 

Spodobał Ci się ten artykuł?
Polub mnie na Facebooku:

 

Przeczytaj też: Jak wybrać dobry olej kokosowy?

olej

Jak wybrać dobry olej kokosowy?

You Might Also Like

  • Paulina Borth

    Agatko,mam pytanie,czy nasiona chia trzeba moczyc,przynajmniej 1 h? Czy takie swiezo posypane,chrupiace maja taka sama wartosc odzywcza co wczesniej moczone? Pytam poniewaz czesto sypie je poprostu do jogurtu greckiego i nie mam czasu czekac…

    • Odnośnie wartości odżywczej nasion niemoczonych i namoczonych, to w obu przypadkach wartość odżywcza jest taka sama. Choć rzeczywiście ziarenka namoczone mogą być inaczej przyswajane. Chia namoczone będą na pewno bardziej sycące, bo dzięki zawartości wody mają większą objętość. Czytałam gdzieś, że dobrze jest blendować ziarenka chia, bo wtedy składniki w nich zawarte są lepiej przyswajalne. Jeśli nie blendujemy, to warto chociaż dobrze pogryźć :-)

      • Paulina Borth

        Dziękuję☺

  • Ciekawe pomysły :)

  • Wspaniałe puddingi! ;) Ja również lubię używać chia w wypiekach i pankejkach <3

    • Do pankejków jeszcze chyba nie dodawałam, ale spróbuję :-) Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe i dodałam do niego chia – konsystencja ciasta była ciekawa.

  • muszę w końcu wypróbować nasiona chia, bo bardzo mnie kuszą ;)

    • Te nasionka nie każdemu smakują, ale jeśli odpowiednio połączy się składniki, to moim zdaniem jest pysznie :-)

  • Pingback: Przegląd tygodnia #2/09 - LifeManagerka.pl()

  • Pyszne propozycje. Zdradź proszę tylko na ile porcji puddingu są przygotowane przepisy?
    Patent z dynią sprawdza się świetnie. Ostatnio zakochana jestem w kremie z dyni i moim jednym problemem było jej obieranie. Polecam wszystkim ugotować ćwiartki dyni w skórce lub upiec w piekarniku. Po wyjęciu skórka sama odchodzi.

  • Pingback: Przepis na tahini i pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej – Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów()