Przepisy

Proste pasty kanapkowe – jak je robić?

Listopad 26, 2016

Po tym jak przestałam jeść produkty z mleka krowiego (tutaj pisałam o powodach), stanęłam przed nie lada wyzwaniem. Z czym zrobić kanapkę, aby była pyszna i zdrowa? Co położyć na kromce chleba, kiedy żółty ser, mozzarella czy twarożek mi nie służą? Sytuacji nie ułatwiało też to, że od dawna nie jem wędlin, bo po prostu mi nie smakują. Rozwiązaniem okazały się domowe pasty kanapkowe. Okazało się, że ich przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli jesteście ciekawi, jakie są moje ulubione pasty kanapkowe robione w domu, to zapraszam na wpis.

Domowe pasty kanapkowe – postawy

Jeśli chodzi o robienie domowych past kanapkowych, to kluczową kwestią jest dla mnie prostota. Pasta kanapkowa nie może być zbyt skomplikowana, bo wtedy odechciewa mi się ją przyrządzać. Moje eksperymenty kuchenne uświadomiły mi, że najlepsze pasty kanapkowe to takie, które mają w sobie tylko kilka składników. Poniżej mój przewodnik, dzięki któremu bez problemu przygotujecie różne rodzaje past kanapkowych.
baza1

Baza pasty kanapkowej
W roli bazy pasty kanapkowej świetnie sprawdzą się:
– awokado
ziarna słonecznika
orzechy nerkowca
migdały
– ciecierzyca
– czerwona soczewica
– pestki dyni
– czerwona fasola

O czy warto pamiętać?
Przed przygotowaniem pasty kanapkowej składniki bazowe, takie jak ziarna słonecznika/migdały/nerkowce, należy namoczyć przez noc w wodzie. Dzięki temu pasta kanapkowa nabierze kremowej konsystencji. Ciecierzycę przed gotowaniem również moczymy w wodzie.

Kwaśne dodatki do pasty kanapkowej
– cytryna
– limonka
– woda z kiszonych ogórków

Aromatyczne dodatki do pasty kanapkowej
– czosnek
– cebula
– suszone pomidory
– oliwki czarne
– oliwki zielone

Uzupełnienie warzywne pasty kanapkowej
– bób
– puree z dyni
– buraki
– pieczone papryki

Zdrowe tłuszcze w paście kanapkowej
– pasta sezamowa tahini
– oliwa z oliwek
– olej lniany

Przyprawy:
Processed with VSCO
– sól
– pieprz
– świeże zioła – bazylia, kolendra, natka pietruszki
– suszone zioła
– papryka słodka
– czosnek granulowany

Jak to połączyć? Proste przepisy na domowe pasty kanapkowe

1. Guacamole – przepis podstawowy
20160103_130447-01

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny

Moją ulubioną pastą kanapkową jest guacamole. Lubię tę pastę w najprostszej wersji. Dojrzałe awokado myję, obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na gładki krem. Dodaję sok z cytryny, sól, drobno pokrojony czosnek i gotowe! Wariacji tej pasty jest sporo. Jeśli macie ochotę, to do guacamole można dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory, świeżą kolendrę, czerwoną cebulę.

2. Hummus – przepis podstawowy plus dodatki
img_20151030_152218

  • 200 gramów suchej ciecierzycy
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (np. takiej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5-6 łyżek wody
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania hummusu znajdziecie tutaj. Uwielbiam tę pastę kanapkową w jej podstawowej wersji. Jeśli chcecie urozmaicić ten przepis, to do gotowego hummusu można dodać pieczone papryki i całość zblendować na gładki krem. Ten pomysł na hummus znalazłam w książce Smakowita Ella.

3. Wegański serek ze słonecznika
20161126_155224

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 6-8 łyżek wody z kiszonych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Moje najnowsze odkrycie – serek ze słonecznika! Ta pasta kanapkowa jest bardzo prosta do zrobienia, świetnie smakuje i jest pełna wartości odżywczych. Ziarna słonecznika zalewam wieczorem wodą i moczę przez całą noc. Rano odcedzam słonecznik i mielę go w młynku do kawy. W tym celu możecie też użyć blendera. Do zmielonego słonecznika dodaję wodę z ogórków i czosnek, całość blenduję blenderem ręcznym i gotowe!

4. Twarożek z orzechów nerkowca
20161126_155015

  • 1 szklanka orzechów z nerkowca
  • 6-8 łyżek wody z kiszonych ogórków
  • sól do smaku

Wspaniała pasta kanapkowa, która trochę przypomina mi klasyczny twarożek. Muszę przyznać, że taka wersja twarożku smakuje mi bardziej, niż klasyczny biały ser. Tę pastę przygotowuje się błyskawicznie, bo ma w sobie jedynie 3 składniki. Orzechy nerkowca zalewam wodą i moczę przez noc. Rano odcedzam orzechy i mielę na gładki krem w młynku do kawy (dobrze sprawdzi się też blender). Do kremowej masy dodaję wodę z kiszonych ogórków i całość mieszam łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec delikatnie solę całość i gotowe!

Do takiej wersji twarożku można dodać też czosnek, ale ja wolę bardziej delikatny smak tej pasty i zazwyczaj go nie dodaję. W klasycznej wersji wegańskiego twarożku znajdziemy płatki drożdżowe i sok z cytryny. W przyszłości zamierzam wypróbować ten przepis.

5. Pasta z ziarnami słonecznika i suszonymi pomidorami

  • 1 szklanka ziaren słonecznika namoczonych przez noc
  • 6-8 łyżek wody z kiszonych ogórków lub sok z połowy cytryny
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Suszone pomidory to świetny dodatek do past kanapkowych. Taka pasta ze słonecznika jest doskonałym dodatkiem do surowych warzyw lub do grzanek z razowego chleba.

6. Pasta z bobem i kolendrą

  • 200 gramów bobu
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Przepyszna zielona pasta z bobu, łącząca w sobie aromatyczną kolendrę i bób.

7. Zielona pasta z groszku
Processed with VSCO

  • pół szklanki groszku (użyłam suchych ziaren)
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku

Tę pastę kanapkową przygotowujemy podobnie do hummusu – zamiast ciecierzycy dodajemy jednak zielony groszek. Do przygotowania tej pasty możecie użyć groszku świeżego lub mrożonego – w przypadku groszku mrożonego lub świeżego dodajecie jedną szklankę. Ja użyłam groszku w suchych ziarnach, więc przed gotowaniem moczyłam go przez noc w wodzie. Następnie gotowałam groszek około godzinę. Po ugotowaniu groszku dodałam wszystkie składniki i zblendowałam na gładki krem.

8. Pasta z czerwonej fasoli

  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • sól do smaku

Podsumowanie

Pasty kanapkowe na bazie awokado, strączków, ziaren czy orzechów to świetny dodatek do zdrowego śniadania. W przyszłości zamierzam testować nowe smaki i stworzyć m.in. domową pastę z czerwonej soczewicy i pastę z dodatkiem pestek dyni. Mam nadzieję, że ten wpis zainspiruje Was do eksperymentowania w kuchni i tworzenia pysznych smarowideł.

Jakie są Wasze ulubione pasty kanapkowe? Dajcie znać w komentarzach! A jeśli już jesteśmy przy kanapkach, to polecam Wam też pyszny chleb z samych ziaren – chleb zmieniający życie.

Chleb zmieniający życie

 

You Might Also Like

  • Daria

    mnie pasta z ciecierzycy tak średnio smakuje, trzeba ją mocno doprawić by nie była zbyt mdła i dla mnie jest też trochę za sucha. Zamierzam wypróbować inne: soczewicę i groch a także soję, bo mi smakują i muszę wypróbować je w wersji past:) dzięki za inspiracje :)

    • Hej, jeśli pasta z ciecierzycy wychodzi za sucha to możesz spróbować dodać trochę więcej wody. Soja też brzmi ciekawie, ja akurat mam tofu w lodówce, wiec może z niego coś wymyślę :-)

  • Karolina Jankowska

    Najlepsza pasta dla mnie jest jajko na twardo pogniecione z awokado. Do tego troszke pieprzu i soli, mmmmm…. najprostrze i najlepsze :) ale polaczenie czerwonej fasoli i suszonych pomidorów brzmi jak niebo dla podniebienia, na pewno w najblizszym czasie przetestuje :) zwlaszcza ze chce wyeliminowac jajka z diety wiec potrzebuje wiecej pomysłów ;)

  • Joanna C

    Jaką ilość pasty jesz do jednego posiłku? Ile do śniadania a ile do przekąski?

    • Kiedy robię twarożek z nerkowców, to zazwyczaj dodaję garść namoczonych na noc orzechów. Pastę, która powstała rozsmarowuję na chlebie (w takiej grubości jak widać na zdjęciu), zjadam 2-3 takie kanapki na śniadanie. Ten twarożek jest dosyć sycący :-)

  • Magda

    Czy mogłabyś napisać jak robisz tą pastę z fasoli i suszonych pomidorów? czy wszystko się blenduje razem czy np. cebule dodaje sie na sam koniec pokrojoną w kostkę i sie wszystko miesza :-)

    • Ja blenduję wszystko razem, tak aby powstała gładka pasta. Ale jeśli wolisz dodać cebulę na koniec, aby była wyczuwalna w większych kawałkach, to tak też można :-)