Przepisy

Jak zrobić zdrową pizzę? Prosty przepis!

Czerwiec 15, 2017

Domowa pizza bez glutenu, bez drożdży i bez mozzarelli? Pizza w wersji fit musiała w końcu pojawić się na blogu! Zdarza mi się zjeść pizzę w restauracji, ale wtedy wybieram zwykle pizzę na bardzo cienkim cieście i zamieniam w niej mozzarellę na ser kozi (taka opcja jest dostępna, wystarczy poprosić). Dziś mam dla Was pizzę w wersji dietetycznej, bo zrobioną z… komosy ryżowej. Wiem, brzmi nietypowo, ale taka pizza jest naprawdę smaczna. Sami spróbujcie :-) Inspiracją do zrobienia domowej pizzy z komosy ryżowej był ten przepis, który trochę zmodyfikowałam.

 

Składniki na 1 małą pizzę:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki suchej komosy ryżowej białej
  • 1/4 szklanki wody + dodatkowa woda do moczenia komosy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 3 plastry twardego sera koziego
  • 1 duży pomidor
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Komosę płuczemy na sitku, wyspujemy do miski i zalewamy szklanką wody. Tak przygotowaną komosę ryżową moczymy przez około 8 godzin lub przez całą noc. Po tym czasie odcedzamy komosę na sitku i ponownie płuczemy. Do blendera kielichowego wrzucamy komosę, proszek do pieczenia, sól i 1/4 szklanki wody – całość blendujemy na gładką masę. Do zblendowania składników możecie użyć też blendera ręcznego. Okrągłą foremkę o średnicy 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto na pizzę. Pamiętajcie, że im większa średnica foremki, tym cieńsze ciasto uzyskacie. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy foremkę, obracamy ciasto na drugą stronę i ponownie pieczemy przez 5 do 10 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika smarujemy je sosem pomidorowym, kładziemy świeże pomidory, bazylię i plastry sera koziego. Całość posypujemy solą i pieprzem do smaku i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 min. Kiedy ser delikatnie się stopi, nasza pizza jest gotowa!

 

Podsumowanie

Dlaczego warto jeść komosę ryżową? Więcej o jej zaletach pisałam tutaj. Pizza z komosy ryżowej nie zastąpi nam pizzy klasycznej – to po prostu dwa różne dania. Myślę jednak, że taka pizza w wersji fit może być ciekawym pomysłem na zdrowy obiad.

 

You Might Also Like

  • Michal

    Dlaczego unikasz mozzarelli?

  • Gdzie można kupić dobrej jakości ser kozi? Szukam i zawsze w składzie mi coś nie pasuje…

    • PauLi

      w lidlu jest super ;)

      • No właśnie w Lidlu kiedyś był ser kozi z dobrym składem, ale niestety zmienili skład. Obecnie nie kupuję tam sera koziego, bo jego składniki mi nie odpowiadają. Z tego co pamiętam jest tam jakiś składnik, który bardzo mi się nie spodobał. Dobry ser kozi znalazłam niedawno w E.Leclerc.

  • PauLi

    Agata jesteś mistrzem świata :D
    Niestety z przyczyn chorobowych jestem na diecie bez glutenu i laktozy. Marzę o pizzy i przyglądam się przyjaciołom z zazdrością, a teraz sama będę mogła ją nareszcie zjeść ;)
    Dzięki.
    P.S. Pierwszy koment, ale czytuję cię od dawien dawna ;)

    • Hej, dzięki za miłe słowa, mam nadzieję, że pizza posmakuje :-) Tylko ten przepis ma laktozę (ser kozi).

      • PauLi

        Na szczęście teraz można kupić ser bez laktozy ;) Od czasu do czasu można się skusić ;)

  • Uwielbiam zarówno pizzę, jak i komosę ryżową, więc ten przepis to coś dla mnie. Do tej pory było to jedno z moich dań zarezerwowanych na restauracje, na dni, kiedy pozwalam sobie na odstępstwa od zdrowego jedzenia :) Ale zdrowsza wersja pizzy byłaby świetnym daniem na co dzień.

    • Też tak myślę – taką pizzę można jeść zdecydowanie częściej niż klasyczną wersję :-)

  • fajny przepis :) w weekend wypróbuję :)

  • Original Prankster

    Czy można użyć czegoś zamiast komosy ryżowej? Nie przepadam za nią…