Instagram

Follow Me!

Przepisy

Nocna owsianka na mleku

Styczeń 5, 2016

Jak zrobić pyszną owsiankę? Zazwyczaj robiąc płatki owsiane gotuję je około 10 minut, tym razem jednak gotowanie nie było konieczne. Wystarczyło wieczorem wymieszać ze sobą wszystkie składniki i wstawić na noc do lodówki. Do przygotowania owsianki użyłam napoju ryżowo-migdałowego, który kupiłam w Lidlu, ale możecie użyć też innego płynnego składnika: mleka krowiego, mleka kokosowego, migdałowego itp. Napój ryżowy jest dosyć słodki, wiec rozcieńczyłam go wodą. Aby posiłek był bardziej odżywczy dodałam trochę orzechów nerkowca i zmielone siemię lniane. Polecam Wam takie śniadania! Są szczególnie dobre do pracy, bo słoik ze śniadaniem można łatwo zapakować.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych (około pół szklanki)
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka ryżowego/kokosowego/migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 garść dowolnych orzechów
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (poza owocami) wsypujemy do dużej miseczki lub słoika, mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. Rano dodajemy owoce i gotowe! Jeśli nie macie w domu płatków owsianych dobrze sprawdzą się też płatki orkiszowe czy jaglane.

 

Inne pomysły na odżywcze posiłki znajdziecie na moim Instagramie – klik :-)