Instagram

Follow Me!

Przepisy

Lody bananowe – trzy najlepsze przepisy!

Sierpień 20, 2018

Lody bananowe to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Takie lody są naprawdę wspaniałe i można jeść bez wyrzutów sumienia! Za każdym razem kiedy jem lody z bananów, to jestem pod wrażeniem tego, że są one tak pyszne! I to wszystko bez kalorycznych składników takich jak biały cukier, śmietanka czy jaja. To lody idealne dla osób, które nie jedzą nabiału – w ich składzie nie znajdziemy laktozy. Poniżej znajdziecie trzy moje ulubione przepisy na lody bananowe – każdy z tych przepisów jest nie tylko wegański, ale i bezcukrowy. Zapewniam Was, że kiedy tylko spróbujecie tych lodów, to na stałe zagoszczą one w Waszym menu – ja jem je nawet zimą. Lody bananowe są doskonale słodkie, idealnie kremowe i rozpływają się w ustach – to po prostu lody idealne. Żeby smakowały jeszcze lepiej i dostarczały większej ilości witamin mam na nie swój patent – zapraszam na wpis!

Jakie banany są najlepsze do robienia lodów bananowych?

Najważniejszym składnikiem wpływającą na smak lodów bananowych są oczywiście banany. Ja wybieram w sklepie bardzo dojrzałe owoce o intensywnie żółtej skórce. Jeśli na skórce są brązowe kropki to nawet lepiej – świadczy to o tym, że banany są bardzo dojrzałe i maksymalnie słodkie. Unikam kupowania bananów z zieloną skórą, bo takie owoce trzeba przechowywać w kuchni przez kilka dni, aby nabrały koloru i aromatu.

Czy warto kupować banany w wersji ekologicznej?

Jestem jak najbardziej na tak! Takie owoce znajduję na Ryneczku Lidla i chętnie je wybieram, bo te banany są uprawiane bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów. Jeśli chodzi o smak, to robiłam w domu eksperyment i porównywałam smak bananów w wersji klasycznej i tych ekologicznych. W moim teście postawiłam na bardzo dojrzałe owoce, tak abym mogła lepiej poczuć ich aromat. Co ciekawe – banany bio z Lidla naprawdę smakują lepiej. W porównaniu do zwykłych bananów ich smak był bardziej wyrazisty, były też bardziej słodkie i po prostu przepyszne. Zachęcam Was do takich testów, bo możecie zaskoczyć się tym, że różnica jest dosyć spora.

Jak przygotować banany do zrobienia lodów?

Banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki (około 2-3 cm) i pakuję do woreczków do mrożenia lub do pojemnika na żywność. Żeby banany nie ciemniały warto spakować je w taki sposób, aby zablokować dostęp powietrza. Następnie wkładam je do zamrażalki na minimum 12 godzin, tak aby owoce dokładnie się zamroziły. W takiej formie są gotowe do blendowania.

Lody bananowe – trzy najlepsze przepisy

Kiedy mamy już zamrożone banany to zrobienie z nich lodów bananowych jest dziecinnie łatwe. Po prostu w blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy na gładki mus. Możecie też użyć blendera ręcznego – wtedy należy po wyjęciu bananów z zamrażalnika odstawić je na około 20 minut, tak aby delikatnie się rozmroziły i były łatwiejsze w blendowaniu. Zblendowany mus bananowy przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na około 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy lody, nakładamy łyżką do lodów do miseczek i gotowe!

1. Lody bananowo-kokosowe

Składniki:

  • 6 bardzo dojrzałych bananów – wybrałam banany Bio z Lidla
  • pół szklanki mleka kokosowego – użyłam mleka z kartonu, ale dobrze sprawdzi się też domowe mleko kokosowe

2. Lody bananowo-truskawkowe

Składniki:

  • 6 bardzo dojrzałych bananów – wybrałam banany Bio z Lidla
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • pół szklanki mleka kokosowego

3. Lody bananowe z mango

Składniki:

  • 5 bardzo dojrzałych bananów – wybrałam banany Bio z Lidla
  • 1 duże dojrzałe mango pokrojone na kawałki i zamrożone

Wskazówka

Kiedy gotowe lody przełożycie do miseczek, to możecie polać je łyżką płynnego oleju kokosowego. Zimne lody sprawią, że olej kokosowy zastygnie tworząc na deserze chrupiącą skorupkę – uwielbiam ten efekt! Dodatkowo tłuszcze zawarte w oleju pozwolą na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A,D,E,K.

Podsumowanie

Nie wyobrażam sobie lata bez lodów! Taki deser idealnie chłodzi nasz organizm w upalne dni. Od czasu do czasu pozwalam sobie na lody w wersji klasycznej i maksymalnie kalorycznej (więcej pisałam o tym tutaj), ale zdecydowanie częściej wybieram pyszne, domowe lody z bananów.

 

Partnerem wpisu jest Lidl.