Zdrowie

Czym różni się karob od kakao?

Lipiec 22, 2016

Dziś na blogu kilka informacji na temat karobu i kakao. Napiszę o tym, czym jest karob i jak można wykorzystać go w kuchni. Przedstawię też różnice pomiędzy karobem i kakao.

Czym jest karob i w jakiej formie występuje?

Karob występujący też pod nazwą drzewa karobowego/ ceratonii/ szarańczyna strąkowego to gatunek drzewa rosnącego w regionie śródziemnomorskim. Strąki karobu nazywane są chlebem świętojańskim. Ze strąków karobu wytwarza się karob w proszku i melasę karobową – te dwie formy karobu są najbardziej popularne. Cena karobu nie jest wysoka – można kupić go już od 5 zł za 150 g.

Czym różni się karob od kakao?

W przeciwieństwie do kakao karob jest produktem, który nie posiada w swoim składzie kofeiny (kakao zwiera kofeinę w śladowych ilościach). Karob jest też często używany przez alergików, gdyż nie zawiera alergenów. Strąki drzewa karobowego są też naturalnie słodkie – karob można zatem wykorzystywać jako słodzik. Z kolei naturalne kakao nie ma słodkiego smaku. Warto pamiętać, że karob zawiera więcej niż kakao cukrów prostych (od 8 g do nawet 40 g na 100 g, w zależności od rodzaju). Karob ma delikatny, słodki, karmelowy smak, w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkiego w smaku kakao. Karob to też dobre źródło składników mineralnych takich jak wapń i potas. Kakao jest z kolei świetnym źródłem magnezu, fosforu i potasu.

Wartości odżywcze mąki z karobu na 100 g:

Kalorie: 222 kcal
Białko: 4-5 g
Tłuszcze: 0,65 g
Węglowodany: 80-90 g
Cukry: 8-9 g /niekiedy aż 41 g

Magnez: 54 mg
Fosfor: 79 mg
Potas: 827 mg
Wapń: 348 mg

Wartości odżywcze kakao niesłodzonego o obniżonej wartości tłuszczu na 100 g:

Kalorie: 303 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik: 37 g
Cukry: 0,5 g

Magnez: 499 mg
Fosfor: 734 mg
Potas: 1524 mg

Wapń: 128 mg

karob

Jak wykorzystywać w kuchni karob?

Najczęściej używam karobu jako zamiennika kakao – posypuję nim owsiankę lub budyń z kaszy jaglanej. Karob pasuje też  jako dodatek do wypieków – nadaje im ciemną barwę i jest naturalnym słodzikiem. Karobu można używać także do zrobienia roślinnego kakao w kubku – podgrzewamy wtedy napój roślinny, dodajemy łyżkę karobu i mieszamy. Ja jestem wielką fanką kakao i w kuchni zdecydowanie częściej używam kakao niż karobu. Myślę jednak, że warto mieć w domu taki naturalny produkt – podstawą zdrowej diety jest przecież różnorodność.

 

You Might Also Like

  • Kasia Nowak

    Próbowałam, ale chyba jednak wolę zwykłe kakao, zazwyczaj do wypieków i tak używam ksylitolu albo jakiegoś zamiennika cukru więc już kakao wolę niczym nie zastępować :) Nie dajmy się zwariować. Ja najbardziej lubię to ciemne z krugera, tradycyjne.

    • Też zdecydowanie częściej używam w kuchni kakao niż karobu. Ja uwielbiam kakao Decomoreno, jest pyszne i jestem mu wierna od lat :-)

  • Pingback: Dobre rady starej baby | Dyrdymały()