Przepisy

Jak zrobić domowe lody bananowe?

Lipiec 30, 2016

Uwielbiam owoce i zazwyczaj jem je w formie nieprzetworzonej. Maliny, borówki, truskawki – moim zdaniem najlepiej smakują jedzone bez dodatków. Banany lubię pod każdą postacią – owoców dodanych do owsianki, w koktajlu, w formie ciastek. Moim osobistym hitem lata są lody bananowe. Za każdym razem kiedy jem taki deser jestem pod wrażenie tego, że te lody składają się tylko z bananów! Są doskonale słodkie, idealnie kremowe i rozpływają się w ustach – to po prostu lody idealne. Żeby smakowały jeszcze lepiej i dostarczały większej ilości witamin mam na nie swój patent – zapraszam na wpis!

Jak zrobić domowe lody bananowe?

Przepis na domowe lody bananowe:
Jak zrobić domowe lody bananowe?

Składniki (dwie duże porcje lub 4 mniejsze):

1 kg dojrzałych bananów
2 łyżki oleju kokosowego

Jak zrobić domowe lody?

Sposób przygotowania:

W tym przepisie na lody bananowe bardzo ważne jest, aby wybrać bardzo dojrzałe banany – najlepiej takie, które mają już na skórce brązowe kropki. Owoce obieramy ze skórki, kroimy na ok 3 cm kawałki, przesypujemy do miski i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Żeby banany nie ciemniały przykrywam je woreczkiem foliowym, aby zablokować dostęp powietrza. Następnego dnia wyjmujemy banany i zostawiamy na około 20 minut, tak aby delikatnie się rozmroziły. Blendujemy banany na gładki krem – ja robię to przy pomocy blendera ręcznego, ale dobrze sprawdzi się też blender kielichowy. Następnie lody przekładamy do miseczek i polewamy łyżką płynnego oleju kokosowego. Całość wkładam na 5 minut do zamrażalnika. Zimne lody sprawią, że olej kokosowy zastygnie tworząc na deserze chrupiącą skorupkę – uwielbiam ten efekt! Dodatkowo tłuszcze zawarte w oleju pozwolą na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A,D,E,K.

Jak zrobić domowe lody bananowe?

You Might Also Like