Instagram

Follow Me!

Przepisy

Jak zrobić domowe lody bananowe?

Lipiec 30, 2016

Uwielbiam owoce i zazwyczaj jem je w formie nieprzetworzonej. Maliny, borówki, truskawki – moim zdaniem najlepiej smakują jedzone bez dodatków. Banany lubię pod każdą postacią – owoców dodanych do owsianki, w koktajlu, w formie ciastek. Moim osobistym hitem lata są lody bananowe. Za każdym razem kiedy jem taki deser jestem pod wrażenie tego, że te lody składają się tylko z bananów!

Jak zrobić domowe lody bananowe?

Przepis na domowe lody bananowe:
Jak zrobić domowe lody bananowe?

Składniki (dwie duże porcje lub 4 mniejsze):

1 kg dojrzałych bananów
2 łyżki oleju kokosowego

Jak zrobić domowe lody?

Sposób przygotowania:

W tym przepisie na lody bananowe bardzo ważne jest, aby wybrać bardzo dojrzałe banany – najlepiej takie, które mają już na skórce brązowe kropki. Owoce obieramy ze skórki, kroimy na ok 3 cm kawałki, przesypujemy do miski i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Żeby banany nie ciemniały przykrywam je woreczkiem foliowym, aby zablokować dostęp powietrza. Następnego dnia wyjmujemy banany, wrzucamy do blendera i blendujemy na gładki krem – ja robię to przy pomocy tego blendera, więc zajmuje to dosłownie kilka sekund.

blender kielichowy, G21 Perfect Smoothie Vitality, G21 blender recenzja, G21 blender opinie, najlepszy blender kielichowy, jaki blender kielichowy, sklep vitamoc opinie, test blendera g21

Możecie też użyć blendera ręcznego – wtedy należy po wyjęciu bananów z zamrażalnika zostawić je na około 20 minut, tak aby delikatnie się rozmroziły. Gotowe lody przekładamy do miseczek i polewamy łyżką płynnego oleju kokosowego. Całość wkładam na 5 – 10 minut do zamrażalnika. Zimne lody sprawią, że olej kokosowy zastygnie tworząc na deserze chrupiącą skorupkę – uwielbiam ten efekt!

Jak zrobić domowe lody bananowe?