Zakupy

Jak wybrać dobry olej kokosowy?

Marzec 6, 2016

W dzisiejszym tekście napiszę o tym, czym kierować się przy wyborze dobrego oleju kokosowego. Olej z kokosa jest ostatnio bardzo popularnym produktem, który coraz częściej można zobaczyć na sklepowych półkach. Obecnie jest on dostępny nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet w Biedronce czy w Rossmannie. Podczas zakupu oleju kokosowego warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów, które szczegółowo omówię w dzisiejszym wpisie. Jaki olej kokosowy kupuję i dlaczego? Ile powinien kosztować dobry olej kokosowy? Zapraszam na nowy tekst.

Na co zwrócić uwagę, kupując olej kokosowy?

1. Skład

Olej koksowy powinien mieć w swoim składzie tylko jeden składnik: olej z miąższu kokosa. Wszystkie pozostałe składniki to zbędne dodatki. Nigdy nie kupujcie oleju kokosowego, który poza olejem z kokosa, ma w składzie inne substancje.

2.Rafinowany/nierafinowany

Olej kokosowy może być rafinowany bądź nierafinowany. Z tych dwóch wersji więcej wartości odżywczych ma olej nierafinowany, bo jest to produkt bardziej naturalny. Nierafinowany olej kokosowy to olej tłoczony na zimno – zachowuje on wtedy swój delikatny kokosowy smak i zapach. W sprzedaży są też dostępne oleje nierafinowane bezzapachowe, jednak zazwyczaj określenie „bez zapachu” oznacza, że olej był rafinowany.

Oleje rafinowane to takie, które są produkowane przy użyciu wysokich temperatur. Rafinacja oleju to proces mający na celu zwiększenie trwałości oleju kokosowego. Jeśli na opakowaniu nie jest napisane, że olej jest toczony na zimno, to zazwyczaj oznacza to, że olej kokosowy był pozyskany podczas tłoczenia w wysokiej temperaturze. Oleje kokosowe rafinowane nie mają smaku i zapachu kokosa. Jeśli więc zobaczycie na opakowaniu napis: „bezzapachowy”, to najczęściej oznaczać on będzie, że olej był rafinowany.

Rafinowany olej kokosowy osiąga punkt dymienia w temperaturze 204 stopni C, podczas gdy punkt dymienia dla nierafinowanego oleju kokosowego to 177 stopni C.

3. Smak i zapach

Nierafinowany olej kokosowy pachnie i smakuje kokosowo. Z kolei tłoczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że olej kokosowy rafinowany jest bezzapachowy.

4. Kraj pochodzenia

Na opakowaniu oleju kokosowego powinna być informacja o tym, skąd olej pochodzi. Przykładowo – na moim oleju kokosowym znajdują się dwie informacje:

Kraj pochodzenia: Francja
Kraj pochodzenia składników: Filipiny

Dzięki takim danym mamy pewność, że olej kokosowy, który kupujemy, nie ma w składzie olejów kokosowych z różnych miejsc na świecie.

5. Certyfikat

Olej kokosowy może posiadać certyfikaty potwierdzające jego jakość. Jednym z podstawowych certyfikatów, jaki może być umieszczony na opakowaniu jest określenie „BIO”. Oznacza to, że produkt, który kupiliśmy pochodzi z upraw ekologicznych objętych kontrolą.

6. Konsystencja

Stan skupienia oleju kokosowego zależy od tego, w jakiej temperaturze go przechowujemy. Olej kokosowy przybiera postać stałą w temperaturze poniżej 25 °C, zaś powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny. Na sklepowej półce olej kokosowy powinien mieć zatem stałą konsystencję.

Zielony koktajl z łyżeczką nierafinowanego oleju kokosowego – więcej pomysłów na zdrowe dania na moim Instagramie.

 

Jakie oleje kokosowe możemy znaleźć w sklepach? Moje przykłady i komentarz

1. Food & Beauty olej kokosowy z Rossmanna, bezzapachowy
olej kokosowy

Masa i cena: 21,99 za 500 ml
Cena za 100 ml: 4,4 zł

Skład: brak danych
Kraj pochodzenia: brak danych

Opis producenta:
Olej kokosowy jest ceniony ze względu na występujące w nim kombinacje kwasów tłuszczowych. Jest dzięki temu odporny na wysokie temperatury i można na nim bezpiecznie smażyć.

Mój komentarz: Olej bezzapachowy, co świadczy o tym, że jest on rafinowany.  Na opakowaniu nie ma podanego składu oraz miejsca, z którego olej pochodzi. Mamy jedynie informację o producencie: „Wyprodukowano przez Laboratorium Biooil S.C w Zielonej Górze”. Producent podkreśla zatem zalety oleju, ale nie informuje o ważnych dla mnie aspektach związanych z produkcją. Mimo niskiej ceny – nie zdecydowałabym się na zakup tego oleju kokosowego.

2. Olej kokosowy z Biedronki, bezzapachowy
olej kokosowy

Masa i cena: 12,99 za 500 ml
Cena za 100 ml: 2,6 zł

Skład: 100% olej kokosowy rafinowany
Kraj pochodzenia: brak danych

Opis producenta:
Olej kokosowy bezzapachowy, najlepiej sprawdza się do smażenia – idealny zamiennik oleju czy oliwy. Ze względu na brak zapachu oraz smaku kokosa, jest on dużo bardziej uniwersalny od oleju zimnotłoczonego, który swój aromat przenosi na przyrządzane potrawy.

Mój komentarz: Olej jest rafinowany, producent nie ukrywa tego faktu. Na opakowaniu mamy sugestię, że olej kokosowy rafinowany jest bardziej uniwersalny od oleju tłoczonego na zimno. No cóż – nie zgodzę się z tym argumentem. Po pierwsze – olej nierafinowany również jest bardzo uniwersalnym produktem. Po drugie – czy olej nierafinowany przenosi swój aromat na przyrządzane potrawy? Zazwyczaj tak, ale w przypadku słodkich dań to przecież zaleta. Kiedy smażę placuszki owsiane na oleju kokosowym to w całej kuchni czuć przepiękny kokosowy zapach. Z kolei dania wytrawne – jak np. filety z kurczaka obtoczone w oleju kokosowym nierafinowanym smakują świetnie i nie wyczuwałam w nich kokosa. Podsumowując – nie kupiłabym tego oleju ze względu na brak informacji o miejscu pochodzenia kokosa.

3. enerBio olej kokosowy z Rossmanna
olej kokosowy rossmann

Masa i cena: 20,99 za 200 g
Cena za 100 g: 10,45 zł

Skład: olej kokosowy nierafinowany z upraw kontrolowanych ekologicznie
Kraj pochodzenia: brak danych

Opis producenta:
Olej kokosowy nierafinowany pozyskiwany jest z tłoczenia na zimno białego, czystego miąższu orzechów palmy kokosowej. Nie jest poddawany procesowi rafinacji. Posiada delikatny smak i zapach świeżych orzechów kokosowych.

Mój komentarz: Olej kokosowy z Rossmanna to olej nierafinowany, co więcej to produkt ekologiczny. Olej został wyprodukowany dla Rossmanna, nie wiadomo jednak niestety skąd pochodziły składniki. Mamy jedynie informację, że miejsce produkcji to: „Rolnictwo spoza UE”. Można spróbować, ale ten olej koksowy ma wysoką cenę i dlatego faworytem jest inny produkt, o którym piszę poniżej.

4. Olej Kokosowy Virgin BIO 400 ml Bio Planete

olej kokosowy Bio Planete

Masa i cena: 24 za 400 g
Cena za 100 g: 6 zł

Skład: olej z miąższu kokosa, nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno
Kraj pochodzenia: Francja
Kraj pochodzenia składników: Filipiny

Opis producenta: Naturalny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia na zimno. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia oraz jako pasta. Idealny do gotowania w wysokich temperaturach. Nie przekraczać temperatury dymienia.

Mój komentarz:
Olej z Bio Planete to produkt, którego używam zarówno w celach spożywczych, jak i do pielęgnacji ciała i włosów (więcej o tym pisałam tutaj). Uwielbiam jego delikatny kokosowy aromat i piękny zapach. To z całą pewnością świetny olej kokosowy, który zdecydowanie Wam polecam.

Tu sprawdzisz cenę oleju kokosowego nierafinowanego Bio Planete: link.

Tu znajdziesz inne dobre nierafinowane oleje kokosowe: link.

 

Przeczytaj też: Jak wybrać najlepszy blender kielichowy?

 

Podsumowanie

Najlepsze oleje koksowe to takie z oznaczeniem: nierafinowany, tłoczony na zimno, virgin, z pierwszego tłoczenia. Określenia: bezzapachowy i rafinowany najczęściej oznaczają, że olej był tłoczony w wysokiej temperaturze, co sprawiło, że taki produkt jest mocniej przetworzony. Jedyną zaletą oleju kokosowego rafinowanego jest jego wyższy punkt dymienia, co oznacza, że możemy go używać w wyższej temperaturze w porównaniu do oleju nierafinowanego. Uważam, że w kwestii oleju kokosowego nie warto oszczędzać i lepiej wybrać droższą, nierafinowaną wersję, bo wtedy mamy pewność, że korzystamy z dobrego produktu. Olej kokosowy, którego używam w swojej kuchni jest bardzo wydany i jedno duże opakowanie (400 ml), wystarcza mi na bardzo długi czas. Warto pamiętać, że olej koksowy należy do tłuszczów nasyconych, należy więc spożywać go w małych ilościach. Olej z kokosa należy do olejów niezalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia – zalecane są olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek. Na co dzień lepiej wybierać produkty zawierające tłuszcze nienasycone, takie jak oliwa z oliwek, orzechy czy awokado.

 

Ps. Wpis jest moim subiektywnym zestawieniem olejów kokosowych i nie powstał we współpracy z żadną marką.

 

 

Zajrzyjcie też zakładki sklep, aby sprawdzić aktualne promocje – agataberry.pl/sklep :-)

agataberry.pl/sklep

 

 

You Might Also Like

  • Hania

    Bardzo przydatny wpis :) Kiedyś w tesco oglądałam olej kokosowy, ale nie miałam pojęcia czy jest ok czy jednak nie. Nie wiedziałam na co zwracać uwagę i ostatecznie nie zdecydowałam się na zakup. Mimo wszystko muszę więcej poczytać do czego go stosować.
    dzięki :)

    • Olejów kokosowych różnego rodzaju jest teraz w sklepach mnóstwo, dlatego warto poświęcić kilka chwil i wybrać ten dobry. Ja używam oleju koksowego do robienia placuszków z bananem, domowej granoli, czasem dodaję jedną łyżeczkę do koktajlu owocowego.

  • Szczepson on tour

    ja mam Virgin Bio i też go sobie chwalę. Na początku przeszkadzał mi jego kokosowy intensywny zapach ale teraz jest już ok

    • Gdzieś czytałam, że oleje kokosowe virgin różnią się natężeniem kokosowego aromatu w zależności od sposobu produkcji, więc można próbować używać oleje z rożnych marek, żeby znaleźć najlepszy dla siebie.

  • Bardzo przydatny post! Mój pierwszy olej kokosowy był właśnie z Bio Planete, zaczęłam go używać jakieś dwa lata temu i tak już pozostało. Próbowałam parę razy innych olejów, ale tylko ten jest dla mnie najlepszy. No i mam też informację, że składniki mają certyfikat i skąd dokładnie pochodzą, czego przy niektórych olejach nie uświadczymy. Jego kokosowy zapach i smak to właśnie to co mnie urzekło, no i ta uniwersalność – mogę na nim smażyć albo posmarować chlebek ryżowy, czy też dodać do ciasta.
    A po zużyciu całego opakowania, moczę słoik w wodzie, zdrapuję etykietę, i otrzymuję estetyczny słoik, którego używam do trzymania przeróżnych rzeczy w kuchni (ksylitol, kawa, jakieś przyprawy, kakao itp.). Uzbierała mi się już całkiem spora kolekcja słoików, które wyglądają jak kupione w sklepie z wyposażeniem wnętrz :)

    • Też uwielbiam ten olej i też nie wyrzucam słoików :-) Są świetne np. do przechowywania w lodówce domowych past kanapkowych :-) Dzięki za komentarz i pozdrawiam!

  • Moja przyjaciółka ostatnio kupiła olej kokosowy nierafinowany ale bezzapachowy. Dzwoniła do mnie wczoraj żeby zapytać co o tym sądzę i mnie też się wydaje, że jeśli olej został pozbawiony zapachu to jednak musiał być mocniej obrobiony… Podobno dopisek „bezzapachowy” był znacznie mniej widoczny, więc warto na to uważać :)

    • Dzięki za komentarz! :-) No właśnie, jeśli naturalny kokos ma mocny aromat i zapach, to olej tłoczony na zimno też powinien go mieć. Widziałam w sklepie internetowym olej nierafinowany bez zapachu, który miał opis: „100% czysty i naturalny bezzapachowy olej kokosowy nierafinowany BIO i niewybielany”, wiec może są sposoby na to, żeby pozbyć się zapachu w mniej inwazyjny sposób niż rafinowanie, ale taki olej będzie już produktem bardziej przetworzonym niż olej nierafinowany pachnący kokosem. Dobrym sposobem na rozpoznanie czy olej bezzapachowy jest rafinowany czy też nie jest po prostu cena (te rafinowane bezzapachowe są raczej tanie), poza tym jeśli na bezzapachowym oleju nie ma napisu: nierafinowany, to jest raczej pewne, że jest tłoczony w wysokiej temperaturze.

      • Gosia

        Oleje w 99 % są tłoczone z wiórek. Olej kokosowy nierafinowany bezzapachowy oznacza,że wiórki były siarkowane,oczyszczone i wtedy dopiero olej był wytłoczony . ale,że sam olej nie był rafinowany,więcmoga wpisać „nierafinowany” na opakowaniu. Ot, tajemnica :)
        Informacja od producentów,nic nie zmyślam :)
        Taki olej nierafinowany bezzapachowy jest bardziej żółty. A jak się roztopi to wygląda jak smalec.

        • Nie wpadłabym na to, dzięki za wiadomość :-)

          • Gosia

            Też bym w życiu na to nie wpadła,ale pracowałam w sklepie ze zdrową żywnością i musiałam znać produkt. Byłam w szoku,gdy producenci mi o tym powiedzieli!

  • Kasia Badowska

    Ja kupiłam przez internet olej kokosowy nierafinowany jak zapewnia producent. Rzeczywiście olej ma zapach kokosa, ale nie ma na nim informacji o kraju pochodzenia oleju. Mam w domu tez olej kokosowy rafinowany z Biedronki. O dziwo słoiki, w których są oleje są identyczne! Ta sama wielkość, kolor nakrętki itd. Zaczęłam zastanawiać się czy olej kupiony przez internet to nie podróbka,,,podobno można do bezzapachowego oleju dodać aromat i parafinę i sprzedawać 2-3 razy drożej,,niestety…następny olej kupię z BioPlanete tak jak polecacie ;)

    • Ciekawa sprawa z tymi słoikami – podobny produkt, taki sam słoik, tylko na jednym jest napisane, że jest nierafinowany, a na drugim, że bezzapachowy (tzn. rafinowany). Warto zainwestować w sprawdzony olej, bo to wydajny produkt, wiec jak już kupujemy olej kokosowy, to lepiej mieć pewność, co jest w środku. Jak kupisz ten z BioPlanete to możesz porównać z tym nierafinowanym kupionym w internecie – jeśli jest prawdziwy to powinien być do niego bardzo podobny.

  • Anna Kondzielewska

    Super wpis, jestem własnie w trakcie szukania dobrego oleju kokosowego – a tu proszę, taka świetna podpowiedź. Dziękuję bardzo ;) Proszę o info, gdzie mogę kupić używany przez Ciebie olej z Bio Planete? Pozdrawiam serdecznie z sejneńszczyzny ;)

    • Swój olej kokosowy kupuję na Biobarze w Warszawie (jest tam w dobrej cenie). Ten olej jest też dostępny w wielu e-sklepach ze zdrową żywnością. ps. dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam! :-)

  • Kasia Koczułap

    Czy ten ostatni da się gdzieś kupić poza Internetem?

    • Na Biobazarze (Wola, ul. Żelazna), ten bazar jest otwarty w środy i soboty, widziałam też kiedyś w Arkadii w sklepie ze zdrową żywnością, ale pamiętam, że tam było drożej.

  • Bardzo przydatny i wartościowy post. Ja sama często mam problem, jaki olej wybrać. Osobiście najbardziej cenię sobie ten nierafinowany, jednak mam wrażenie, że trudnij go kupić. Z tymi rafinowanymi zawsze mam problem, ale teraz wiem na co zwracać uwagę :)

    • Rafinowane olej kokosowe rzeczywiście są łatwiej dostępne, szczególnie w ostatnim czasie. Nierafinowany olej koksowy jest świetny i nie zamierzam zmieniać go na rafinowaną wersję, mimo, że jest tańsza.

  • Magda Góra

    U mnie olej kokosowy genialnie sprawdza się przy demakijażu oczu :)
    Nie ma nic lepszego na tusz :)

    • Zgadzam się, olej koksowym ratuje mnie przy zmywaniu wodoodpornego makijażu :-)

  • Świetny post. :-) Uwielbiam olej kokosowy. :-) Pozdrawiam!

    • Dziękuję! Również pozdrawiam :-)

  • Bio Planet- mój faworyt, kupuję go od miesięcy :)

    • Świetna jakość :-)

      • Karina Mk

        Gdzie kupujesz olej? Zamawiasz na Allegro, masz jakes sprawdzone i niedrogie źródło?

  • Świetna dawka konkretnej wiedzy :) Dziękuję Tobie za ten post! Pozdrawiam

    • Dzięki za miłe słowa, pozdrawiam również :-)

  • Muszę przyznać, że spośród wielu blogów o zdrowym życiu/żywności udało Ci się naprawdę wybić. Twoje teksty (wg mnie) są bardzo rozbudowane, dokładne i czytelnik może znaleźć tu wszystkie interesujące go informacje. Nie przypuszczałabym, że można tak łatwo nadziać się w sklepie na coś zdrowego, ale tylko z pozoru lub częściowo. W sklepach dużo jest produktów „bio”, „full natural”, „eko”, lecz tylko ułamek z nich jest takimi w rzeczywistości.

    • Dziękuję za komentarz! Staram się, aby moje teksty były przydatne :-)

  • Bardzo przydatny post. Dzięki! :)

  • Pchua

    Dygresja a propos tematu tłuszczy nasyconych: olej z kokosa należy do średniołańcuchowych tłuszczy nasyconych, nikt od niego nie utyje chyba że będzie jadł kilka słoiczków dziennie. Olej kokosowy ma właściwości przywracające równowagę w organizmie, a więc osoby z nadwagą schudną a osobom z niedowagą pomoże przytyc.

    • Dzięki za komentarz, warto o tym wiedzieć :-)

  • Ania Oksiak

    Moim faworytem jest zdecydowanie olej kokosowy firmy Biooil który kupuję w http://www.zdrowy-olej.pl Pięknie pachnie, jest zawsze super świeży, Używam go w kuchni ale i do skóry i włosów – jest droższy niż te z Biedronki i supermarketów, ale jakość jest o niebo lepsza. Warto sprawdzić :) Jak raz spróbujecie, to się zakochacie na bank

  • W polsce tłoczony, z Indonezji myślę. że niedrogi VIRGIN zimnotłoczony nierafinowany https://www.zdrowiezroslin.pl/pl/p/Olej-kokosowy-extra-virgin/101

    • Asia

      tak, cena przystępna ;) olej kokosowy powinien kosztować między 30 a 40 zł za 900mln nierafinowanego oleju. Innych się nie opłaca kupować ;) albo za drogie albo rafinowane które nadają się tylko do smażenia i nie maja żadnego zapachu czy smaku… właściwości prozdrowotne też mają ograniczone.
      Co do tego że tłuszczy nasyconych nie powinno się używać za dużo – zostało to już obalone jako wielka bzdura, cholesterol przyjmowany w pokarmach nie równa sie cholesterolowi w organiźmie, polecam przeczytać książkę „Ketoza” i poczytać kilka artykułów takich jak http://www.zdrowyportal.pl/1956/olej-kokosowy-10-wlasciwosci-leczniczych-oleju-kokosowego
      Co do artykułu wyżej – super! : ) bardzo fajne podsumowanie, blog dodaje do ulubionych;)
      Asia

  • Ja używam tego, który pokazujesz jako ostatni. Uwielbiam jego zapach :)

    • Jest najlepszy, zapach ma piękny!

  • jwaniowska

    Właśnie kupiłam swój pierwszy olej, Rafinowany. Kraj pochodzenia Indonezja. Ale widziałam, że na słoiku był napis o przechowywaniu go w lodówce po otwarciu, co mnie bardzo zaskoczyło, bo słyszałam, że oleju kokosowego nie trzyma się w lodówce.

    • Olej kokosowy można przechowywać poza lodówką lub w lodówce. W zależności od tego, jaki stan skupienia oleju jest przez nas pożądany :-)

  • Nicolas Masquerade

    Jeszcze jedna nie poruszona kwestia, są dwa rodzaje tłoczenia na zimno, ręczny (do 40c) oraz maszynowy (do 90c) niestety praktycznie wszystko na rynku to maszynowy.

  • Antoninka

    Czyli ogólnie określenie, że olej kokosowy jest ekologiczny, nie zagwarantuje mi tego, że będzie nierafinowany?? ja kupuję ten http://www.zdrowazywnosc.com.pl/produkt-71432.html jest napisane, że nie jest rafinowany i faktycznie łądnie pachnie kokosem, ale co w zasadzie oznacza Virgin??

    • Virgin oznacza, że olej jest z pierwszego tłoczenia. Ten olej, który podlinkowałaś jest całkiem okay :-) Pozdrawiam!

  • Znalazłam ostatnio w Rossmanie nierafinowany olej, jest tej samej firmy co na zdjęciu, tylko że extra virgin. Jeśli chodzi o wykorzystanie do zrobienia szamponu na włosy, to nadaje się idealnie! Polecam wszystkim, włosy są naprawdę mocniejsze, mniej się łamią i nie wypadają tak jak wcześniej;)

  • Kam Kalita

    Ja kupuję olej kokosowy virgin bio w sklepie ekopestka.pl w bardzo rozsądnej cenie.

    Używam go do gotowania, ale tez fajnie działa jako kosmetyk do włosów.

  • Pingback: Olej kokosowy - Opinie, właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić, kalorie()

  • Katarzyna Jagoda

    Też jestem fanką oleju kokosowego. Polecam ten firmy Targroch, kraj pochodzenia: Indonezja. Ok 30 zł za 900 gram – cena dość atrakcyjna. Tylko ma dosyć intensywny smak i każda potrawa ma ten sam smak, czasem to przytłacza kubki smakowe. Zastanawiam się nad kupnem rafinowanego do sporadycznego użycia (chyba nie jest szkodliwy?), chyba ze polecacie jakiś konkretny nierafinowany, który nie przebija się aż tak intensywnie smakiem kokosa?

  • Po oleje kokosowe zapraszamy do sklepu https://biopunkt.pl/product/search?query=olej+kokosowy <3

  • Ania Brzezińska

    Dzięki za przydatny artykuł. Mam pytanie odnośnie oleju nierafinowanego, ale bez smaku. Jaki byłby dobry? Jakoś nie mogę się przełamać do smaku kokosa we wszystkim do czego używam. Jakoś mi się mdło robi :/
    Pozdrawiam