Instagram

Follow Me!

Przepisy Zdrowie

Jak przechowywać warzywa i owoce? + 3 pomysły na sałatki

Lipiec 25, 2017

Jedzenie warzyw i owoców to niezbędny element mojego stylu życia. Uwielbiam ich smak, ale nie zawsze mam czas, żeby codziennie chodzić na zakupy.  Zwykle kupuję na bazarze większe ilości świeżych warzyw i owoców, aby codziennie mieć w domu składniki na pyszne posiłki. Wiem, że tego typu produkty są bardzo nietrwałe, ale mam na to swoje sposoby. Okazuje się, że kiedy ma się w domu dobrą lodówkę, to przechowywanie owoców i warzyw jest bardzo proste.

Jeśli w przeszłości zdarzało się Wam wyrzucać owoce lub warzywa właśnie dlatego, że nie zdążyliście ich zjeść zanim uległy one zepsuciu, to dzisiejszy temat z pewnością Was zainteresuje. We wpisie przedstawię moje sposoby na prawidłowe przechowywanie jedzenia, skupiając się szczególnie na warzywach i owocach. W tekście znajdziecie też trzy pomysły na odżywcze sałatki oraz konkurs, w którym można wygrać super nagrodę. Będzie kolorowo, pysznie i zdrowo. Ciekawi? Zapraszam na wpis!

Partnerem wpisu jest Amica.

 

Jakie produkty należy przechowywać w lodówce?

Produkty podzieliłam na dwie kategorie. W pierwszej grupie znajdują się takie, które należy trzymać w lodówce, w drugiej grupie – takie, które zachowają dłużej swoje właściwości w temperaturze pokojowej. Przy niektórych produktach dodałam kilka wskazówek, które pozwolą dłużej zachować ich świeżość.

Moja lodówka Amica wyposażona jest w technologię No Frost, dzięki której na wszystkich półkach panuje taka sama temperatura. No Frost ma też inną ważną zaletę – dzięki obiegowi chłodnego powietrza lodówki nie trzeba rozmrażać.

Jajka
Jajka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, ale trzymanie jajek w lodówce wydłuża ich przydatność do spożycia.

Masło
Zapakowane masło można przechowywać w lodówce przez miesiąc. Po otwarciu masło najlepiej przełożyć do szklanego pojemnika, tak aby zabezpieczyć je przed dostępem powietrza. Masło to produkt, który łatwo przyjmuje obce zapachy, więc również z tego powodu warto zawsze przechowywać je w pojemniku.

Oliwa z oliwek, olej lniany
Oliwy i oleje są wrażliwe na wysoką temperaturę, więc należy przechowywać je w lodówce.

Napoje roślinne
Po otwarciu napoje sojowe, migdałowe, kokosowe można przez 4 dni trzymać w lodówce.

Poza tym w lodówce przechowujemy też:

Sery i pasty warzywne
Ketchup i musztardę
Sos sojowy
Masło orzechowe
Świeże daktyle
Pieczarki

 

Warzywa i owoce

W mojej kuchni królują świeże warzywa i owoce. Staram się, aby moja lodówka zawsze była wypełniona wspaniałymi produktami takimi jak rukola, masło orzechowe, maliny, szpinak, mleko kokosowe, marchewki. Aby warzywa i owoce dłużej zachowały świeżość potrzebują odpowiedniego poziomu wilgotności. Dzięki temu, że w mojej lodówce Amica znajduje się pojemnik Vit Control Plus w prosty sposób reguluję w nim wilgotność powietrza. Kiedy w lodówce przechowuję głównie owoce, które lubią mniejszą wilgotność, to suwakiem otwieram dopływ powietrza.

 

W przypadku warzyw jest odwrotnie – aby warzywa zachowały świeżość na długi czas należy maksymalnie zamknąć przepływ powietrza suwakiem.

 

 

Ważnym elementem pojemnika Vit Control Plus jest taca na jego dnie. Dzięki specjalnym otworom, cząsteczki wody spływają z powierzchni warzyw i owoców, a te pozostają świeże do trzech razy dłużej.

 

Przydatna wskazówka: Przed włożeniem warzyw do lodówki nie myjemy ich. Dzięki temu pozostawiamy na nich naturalną ochronę i wydłużamy czas, w jakim są świeże.

Jakie owoce należy trzymać w lodówce?

W przypadku owoców zasada jest prosta – jeśli mamy w domu owoce, które są niedojrzałe, to warto przechowywać je poza lodówką w temperaturze pokojowej. Jednak większość dojrzałych owoców należy przechowywać w niskiej temperaturze.

  • owoce jagodowe takie jak: truskawki, maliny, borówki, porzeczki, agrest, jagody, jeżyny
  • wiśnie i czereśnie
  • winogrona
  • kiwi
  • pomarańcze i grejpfruty
  • brzoskwinie
  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki
  • arbuzy
  • melony
  • mango
  • śliwki
  • brzoskwinie
  • nektarynki
  • cytryny
  • limonki

Jakie warzywa należy trzymać w lodówce?

  • brokuły
  • brukselka
  • buraki
  • bób
  • cukinia
  • fasolka szparagowa
  • groszek cukrowy
  • kukurydza
  • kalafior
  • kapusta
  • marchewki
  • papryka
  • szparagi
  • seler naciowy
  • sałaty
  • szpinak, jarmuż, rukola

Lista produktów, które należy przechowywać poza lodówką

  • banany
  • awokado
  • papaja
  • marakuja
  • bakłażany
  • pomidory
  • ziemniaki
  • bataty
  • czosnek i cebula
  • miód
  • chleb
  • kawa

Przydatna wskazówka: Jeśli chcemy sprawić, aby nasze owoce wolniej dojrzewały, warto włożyć je do lodówki. Ja robię tak głównie z awokado.

 

 

Wyzwanie świeżości + konkurs

 

Razem z marką Amica przygotowałam dla Was Wyzwanie świeżości! Lato to idealny czas na wprowadzenie do naszej diety produktów bogatych w witaminy, antyoksydanty i inne cenne składniki. W sklepach i na bazarach mamy teraz prawdziwy przepych – półki aż uginają się od dobrodziejstw natury! Na czym polega wyzwanie? Chcę zachęcić Was do tego, aby przez 14 dni zamienić jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżych warzyw i owoców. O tym, jaki posiłek zamienicie na sałatkę decydujecie sami – może to być zarówno śniadanie, drugie śniadanie, obiad lub kolacja. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. Aby zmotywować Was do wytrwania w wyzwaniu przez 14 dni poniżej przedstawiam 3 przepisy na wspaniałe letnie sałatki.

Sałatka z młodą marchewką, mango i orzechami nerkowca – idealna na śniadanie 

Składniki na sałatkę:

  • 2 młode marchewki
  • dwie garście orzechów nerkowca
  • 1 garść rodzynek
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 100 g rukoli
  • 1 dojrzałe mango

Składniki na dressing:

  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki myjemy i obieramy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie paski.
  2. Orzechy nerkowca prażymy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  3. Mango kroimy na małe kawałki.
  4. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, tak aby nabrały miękkości.
  5. W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Całość polewamy dressingiem.

Letnia sałatka z selerem naciowym i orzechami – świetnie sprawdzi się na obiad 

Składniki na sałatkę:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej pietruszki
  • garść koperku

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Kroimy warzywa: selera naciowego na małe kawałki, pomidorki koktajlowe i orzechy kroimy na pół, cebulę siekamy ma drobne kawałki.
  3. Wkładamy wszystkie składniki na sałatkę do dużej miski.
  4. Składniki na dressing łączymy aż uzyskają gładką konsystencję, a następnie dodajemy dressing do miski z sałatką. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Posypujemy sałatkę koperkiem i pietruszką.

 

Sałatka z awokado, ciecierzycą i batatami – pyszny pomysł na kolację!

Składniki na sałatkę:

  • 1 awokado
  • 100 gramów suchej ciecierzycy
  • 1 batat
  • zioła (bazylia, zioła prowansalskie) i oliwa z oliwek do pieczenia batata
  • garść pestek dyni
  • 150 gramów jarmużu
  • sok z połowy limonki

Składniki na dressing:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc), płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 1,5 godziny do miękkości.
  2. Batata w skórce kroimy na 1 cm kawałki, posypujemy ziołami i kropimy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut. Po wyjęciu batatów z piekarnika czekamy, aż ostygną, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
  3. Jarmuż przekładamy do miski, polewamy sokiem z limonki i masujemy przez chwil w dłoniach.
  4. Dynię prażymy przez kilka minut na suchej patelni.
  5. W dużej misce układamy jarmuż, bataty, ciecierzycę i posypujemy całość pestkam dyni.
  6. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.

 

Konkurs

Każda osoba, która podejmie Wyzwanie świeżości ma szansę na wygranie lodówki Amica wyposażonej w pojemnik Vit Conrol Plus. Co trzeba zrobić, aby wziąć udział w konkursie?

  1. Podejmij Wyzwanie świeżości i przez 14 dni zamieniaj jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżych warzyw lub owoców.
  2. W komentarzu pod tym postem w ciekawy sposób opisz przebieg swojego wyzwania.

Swoje odpowiedzi możecie dodawać do 11 sierpnia 2017 w komentarzach pod tym postem. Spośród wszystkich komentarzy wybiorę osobę, która w najciekawszy sposób opisze swoje wyzwanie. Wyniki konkursu ogłoszę pod tym wpisem 16 sierpnia 2017 roku.

Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

 

Wyniki konkursu!!!

Dziękuję Wam za wszystkie komentarze! Z uwagą je przeczytałam, aby wybrać taki, który najbardziej zasługuje na nagrodę. Zadanie wcale nie było łatwe, bo Wasze komentarze były świetne! Z wielką przyjemnością pragnę oznajmić, że zwycięzcą konkursu, w którym do wygrania była lodówka Amica jest Iwona! Serdecznie gratuluję Ci wygranej! Pozostałym uczestnikom jeszcze raz dziękuję za wzięcie udziału w konkursie – mam nadzieję, że wyzwanie było dla Was inspirującym i ciekawym doświadczeniem. A Iwonę proszę o sprawdzenie skrzynki mailowej – wysłałam do Ciebie wiadomość związaną z przekazaniem nagrody :-)

Zwycięski komentarz poniżej:

14-dniowe wyzwanie świeżości pod hasłem: „Zamiast kanapki będą sałatki, a zamiast wina – zielenina!”
Takim hasłem dwa tygodnie temu zakomunikowałam mojemu mężowi, że przez następne 14 dni będę serwować nam codziennie jeden posiłek w formie sałatki ze świeżych warzyw i owoców. Postanowiłam, że sałatki przygotowywać będę w ramach lunchu do pracy. Do tej pory w naszych pudełkach śniadaniowych gościły głównie kanapki, które (nie ukrywajmy) każdemu z nas już powoli się przejadły. Mój mąż zareagował na pomysł podjęcia wyzwania bardzo entuzjastycznie, tym bardziej, że przygotowywaniem posiłków zajmuję się ja, do niego należy tylko konsumowanie oraz zmywanie;) Chciałam aby sałatki, które przygotuję były jak najświeższe, stąd zdecydowałam się nastawić mój budzik (zwykle nastawiony na 5.50) na godz. 5.30 (o zgrozo!). Początki były trudne, ale z dnia na dzień coraz bardziej rozumiałam, że warto brnąć w to dalej:) Do pracy przygotowywałam sałatki warzywne na bazie świeżych sałat z różnymi dodatkami: ogórkami, pomidorami, papryką, wędzonym kurczakiem, ziarnami słonecznika/dyni/sezamu, pietruszką, koperkiem itp. Starałam się by każdego dnia sałatka kusiła nas mnogością kolorów i smaków. Postanowiłam również „zaryzykować” i wypróbować Twój przepis na sałatkę z awokado, ciecierzycą i batatami. Zaryzykować – bo bataty i ciecierzyca to nowość w naszej kuchni, jednak okazały się strzałem w dziesiątkę! W połączeniu z ulubionym jarmużem (prosto z naszego ogródka) skradły nasze podniebienia i jeszcze nieraz zagoszczą na naszym stole. W weekendy serwowałam dla odmiany sałatki owocowe, których słodycz i soczystość świetnie wpisywała się w niespieszne popołudnia spędzone razem w otoczeniu ogrodu przed domem. Melony, arbuz, brzoskwinie, banany, jabłka i gruszki okraszone jogurtem naturalnym, płatkami owsianymi i płatkami kokosa zastąpiły nam ciasto, które zwykłam piec przed każdym weekendem. Dziś – 14 dni później, kończy się Twoje wyzwanie, ale oboje z mężem zdecydowaliśmy, że sałatki zagoszczą na stałe w naszym codziennym menu. Dzięki Tobie przekonaliśmy się, że świeże warzywa to świetne źródło energii na cały dzień! A nasi współpracownicy z zazdrością co dzień spoglądają w nasze lunchboxy:)