Instagram

Follow Me!

Profilaktyka Zdrowie

Ile kalorii ma alkohol?

Czerwiec 10, 2016

W dzisiejszym tekście przedstawiam kwestię kaloryczności alkoholu i jego składu. Warto wiedzieć, ile kalorii znajduje się kieliszku wina czy butelce piwa – taka informacja może być szczególnie cenna dla osób, które są na diecie odchudzającej. Alkohol bez wątpienia jest bardzo kaloryczny – 1 g etanolu to aż 7 kcal. Dla porównania – jednen gram białek czy węglowodanów to 4 kcal. Warto pamiętać o tym, że kalorie z alkoholu to tzw. puste kalorie, pozbawione substancji odżywczych. Niestety prawo dotyczące sprzedaży alkoholu nie nakłada na producentów obowiązku informowania klientów o tym, jaka jest wartość kaloryczna danego napoju alkoholowego. Osobiście nie jestem koneserką alkoholu i piję go w bardzo małych ilościach, średnio raz na miesiąc. Zazwyczaj jest to kieliszek wina czy butelka piwa.

Ile kalorii mają napoje alkoholowe?

Bardzo kaloryczne jest białe wino deserowe – jeden kieliszek takiego wina to aż 165 kcal.

Kieliszek czerwonego wina wytrawnego (103 ml): 87 kcal
Duży kieliszek czerwonego wina wytrawnego (177 ml): 150 kcal
Kieliszek białego wina (103 ml): 84 kcal

Cała butelka czerwonego wina wytrawnego (750 ml): 625 kcal
Cała butelka białego wina wytrawnego (750 ml): 601 kcal

Kieliszek wina słodkiego (deserowego) (103 ml): 165 kcal
Butelka wina słodkiego (deserowego) 750 ml: 1181 kcal

Jeden kieliszek wódki (30 ml): 64 kcal

Jedna butelka piwa (500 ml): 217 kcal
Jedna mała butelka piwa (350 ml): 153 kcal

Jedna szklanka whiskey 40% (50 ml): 112 kcal

alcohol-party-glass-table

 

Jaki skład mają alkohole smakowe?

Alkohol nie tylko ma dużo kalorii. Większość piw smakowych ma też nieciekawy skład, więc jeśli już pijemy piwo, to lepiej wybierać takie, które nie jest dodatkowo dosładzane. Poniżej przedstawiam skład wybranych napojów alkoholowych. Jak widać w składzie często znajduje się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy innego rodzaje substancje słodzące.

Desperados – piwo o smaku tequili, alkohol 6% obj. Skład: woda, słód jęczmienny, kukurydza, chmiel, syrop glukozowo-fruktozowy (substancja słodząca), aromat, kwas cytrynowy (regulator kwasowości).

Redd’s – piwo o smaku jabłkowym. Skład: słód jęczmienny, cukier, naturalny aromat cytrynowy, kwas jabłkowy- regulator kwasowości, karmel- barwnik identyczny z naturalnym.

Somersby – połączenie piwa (45%) i napoju o smaku jabłkowym (55%). Skład: woda, piwo, syrop glukozowo-fruktozowy, sok jabłkowy, aromaty, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, sukraloza, substancja słodząca, sorbinian potasu, substancja konserwująca. Zawiera słód jęczmienny i substancję słodzącą (sukraloza).

Sheridan’s – likier kawowy. Skład: śmietanka, alkohol, cukier, emulgator E471 oraz regulator kwasowości E331, karmel, aromaty.

Rekomendacje

Czy alkohol w ogóle może być obecny w diecie, jeśli chcemy żyć zdrowo? Eksperci ze Światowego Funduszu Badań nad Nowotworami zalecają, aby całkowicie zrezygnować z picia alkoholu. Badania (np. te) pokazują, że nawet umiarkowane picie alkoholu ma związek ze zwiększonym ryzykiem występowania nowotworów u kobiet. Polskie i światowe rekomendacje dotyczące zapobiegania rozwojowi nowotworów mówią o tym, że osoby spożywające alkohol powinny ograniczyć jego konsumpcję:
– mężczyźni do 2 drinków dziennie (20-30 g czystego etanolu)
– kobiety do 1 drinka (10-15 g czystego etanolu).

Tutaj znajdziecie dokładnie informacje na temat tego, ile gramów etanolu jest w butelce piwa czy wina.

Podsumowanie

Polski Instytut Żywności i Żywienia radzi, aby unikać alkoholu, gdyż jego regularne spożywanie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych, takich jak: rak jamy ustnej, krtani, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego, piersi. Jeśli już pijemy alkohol, to warto chociaż ograniczyć jego spożycie i pić go w bardzo małych ilościach. Dobrze jest też pamiętać o tym, że alkohol odwadnia i wypłukuje z naszego organizmu ważne składniki odżywcze. Co więcej – zwiększa też stężenie toksyn, bo obciążona wątroba usuwa je mniej wydajne. Każdy alkohol to substancja toksyczna, z którą nasz organizm musi sobie poradzić.