Bez cukru Przepisy

Domowe rafaello w wersji fit

Kwiecień 19, 2016

Uwielbiam smak Raffaello ze sklepu, więc czasem jadłam je w ramach cheat meal. Jednak po odkryciu u siebie alergii na białka mleka nie mogę już jeść tego typu słodyczy. Poza tym już od dawna planowałam zrobienie bezcukrowej wersji tych pralinek. Dziś w końcu się to udało! Dzielę się z Wami przepisem, bo te pralinki smakują świetnie. I co istotne – można jeść je bez wyrzutów sumienia. W tym przepisie głównym składnikiem są wiórki kokosowe, kasza jaglana i migdały – dzięki czemu taka słodycz jest nie tylko pyszna, ale i pełna wartości odżywczych. Zamiast daktyli możecie jako słodzik dodać miód lub syrop klonowy.

13062855_1330995790250023_86901274_o

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki/400 ml mleka kokosowego (użyłam mleka z puszki, ale dobre będzie też domowe mleko kokosowe)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • pół szklanki daktyli (dodałam świeże daktyle)
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • 3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać mleko kokosowe i laskę wanilii i gotować na wolnym ogniu około 20 min, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy pokrojone na kawałki daktyle i 3/4 wiórek kokosowych – całość blendujemy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Migdały mieliny na proszek (ja użyłam młynka do kawy), wsypujemy do miski z kaszą, dodajemy Amaretto i dokładnie mieszamy. Odstawiamy całość na pół godziny po czym formujemy kuleczki. Do każdej pralinki wkładamy jednego całego migdała. Po zrobieniu pralinek każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

Inne pomysły na fit słodycze znajdziecie na moim Instagramie.

 

 

You Might Also Like

  • Kasia Koczułap

    czuję, że zostałam inspiracją :D dzięki Ci za ten przepis!

  • Meleth en Gilith

    Więcej takich przepisów poproszę ! :)

  • Asia

    Cześć,

    ile sztuk wychodzi z tej porcji składników? Z chęcią bym zrobiła:)

    • Zapomniałam napisać – wyszło mi ok 30 sztuk, więc dosyć dużo :-)

      • Asia

        Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

  • monk

    Jejku jakie to musi być dobre :d Jak tylko wrócę do domku to robie !!!

  • Kasia Badowska

    Gdzie kupujesz swieze daktyle?

    • Niestety to nie jest produkt łatwo dostępny, widziałam je do tej pory tylko w jednym sklepie – L.Eclerc i tam właśnie kupuję. Choć być może są w większości hipermarketów, ale nie jestem pewna.

    • Marta Es

      Ja kupuję w Piotrze i Pawle, ale widziałam też w Carrefourze :)

  • Uwielbiam takie słodkości! :)

  • Qlka

    Co można użyć zamiast daktyli? Myślałam o miodzie lub ksylitolu, ale nie wiem ile, masz może jakiś pomysł? ;)

    • Myślę, że miód będzie okay, choć ja robię zawsze z daktylami. Odnośnie ksylitolu – nie wiem, bo nie używam go póki co.

  • Iwona Dziedzic-Gawryś

    Zrobiłam – mięciutki i pyszne:) Dzięki za przepis:)

    • Fajnie! Też je uwielbiam – ostatnio robiłam dwa razy w ciągu tygodnia :-)

  • Meleth en Gilith

    Czy można najpierw ugotować kaszę, a następnie dodać do niej mleko (zblendoerować razem) ?

    • Nie próbowałam takiego sposobu, zawsze gotuję kaszę na mleku kokosowym.

  • Beata

    Ile kuleczek daje jedna taka porcja? :)

  • Ola

    Dziękuję za przepis, kulki wyszły przepyszne :) tylko ja użyłam suszonych daktyli i zamiast amaretto – miodu. https://uploads.disquscdn.com/images/32fc6596e458342c478444193180ffac5cdf72625dc03132533fcd383ee017e6.jpg

    • Wow, wyglądają wspaniale! Cieszę się, że smakowały :-)

    • Mateusz Bednarczuk

      ja tak samo, mega smaczne

  • Karolina Ch

    Jak zagęścić masę?. Wyszła dość rzadka :( kulki się deformuja