Przepisy Zakupy Zdrowie

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? Plus przegląd napojów roślinnych ze sklepu

Styczeń 20, 2016

W dzisiejszym tekście opiszę moje poszukiwania doskonałego mleka roślinnego oraz zamieszczę przepis na domowe mleko kokosowe.

Dobre mleko roślinne – tzn. jakie?

Dobre mleko kokosowe ma w składzie tylko dwa składniki: kokos/ekstrakt kokosowy i wodę. Jakiś czas temu musiałam zrezygnować z mleka krowiego (zobacz: Jak właściwa dieta poprawiła stan mojej cery). Potrzebowałam więc dobrego zamiennika, który będę mogła dodawać do owsianek, jaglanek i innych posiłków. W sklepach możemy kupić różne rodzaje napojów roślinnych, jednak ich skład często nie jest doskonały. Pisałam Wam o tym, że znalazłam dobre mleko kokosowe w Rossmannie. W składzie mleka z tego sklepu jest miąższ mleka kokosowego 65% i woda 35%. Jego cena to: 8,99 zł. Wczoraj podczas zakupów trafiłam z kolei na inne mleko kokosowe w puszcze o bardzo dobrym składzie – Real Thai. Skład tego mleka to: ekstrakt kokosowy 85%, woda 15% – cena 7,99 zł. Mleko Real Thai ma lepszy skład niż to enerBio z Rossmana, ale i jest tańsze. Dobrym zamiennikiem mleka krowiego są też mleka ryżowe, sojowe, owsiane, migdałowe. Mleko ryżowe z dobrym składem znalazłam kiedyś w Lidlu – to Joya Rice Organic Rice Arroz, niestety obecnie nie jest już dostępne (może niedługo wróci).

Mleka roślinne z dobrym składem:
napoje roślinne

Kupiłam też niedawno mleko kokosowe z Alpro, żeby spróbować jak smakuje. Cena tego mleka kokosowego jest dosyć wysoka – 12,99 zł, a w składzie kilka nieciekawych dodatków. mleko kokosowe Alpro
Skład wygląda następująco: woda, mleko kokosowe (5,3% – krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy (B12, D2), aromaty. Opis dodatków:
Karagen – spożyty w nadmiarze może powodować wzdęcia, może wywoływać owrzodzenia jelit.
Guma guar – bezpieczna w małych dawkach, nadmiar może być przyczyną wzdęć.
Guma ksantanowa – substancja uważana za nieszkodliwą.

W sklepach internetowych lub w supermarketach można też kupić mleko kokosowe Eco Mil. To mleko kokosowe ma dobry skład, a jego dodatkową zaletą są składniki pochodzenia ekologicznego.

mleko kokosowe

Skład: woda, mleko kokosowe* (8,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska. *składnik pochodzenia ekologicznego.

 

Przeczytaj też: Weź udział w konkursie i wygraj lodówkę AMICA!

 

 

 

Jak przechowywać mleko roślinne z puszki po otwarciu?
Aby ograniczyć psucie się mleka kokosowego z puszki, najlepiej po otwarciu przelać je do słoika. Tak przechowywane mleko jest dobre do 4 dni.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Przejdźmy do sedna, czyli do tego, jak zrobić domowe mleko kokosowe. Zrobienie takiego mleka planowałam już od długiego czasu, ale jakoś łatwiej było mi kupić mleko koksowe w sklepie. Jednak dziś przyszedł dzień, w którym w końcu mi się udało zrobić domowe mleko kokosowe i przekonałam się, że to bardzo proste.

Co jest potrzebne do zrobienia domowego mleka kokosowego?
Aby zrobić mleko koksowe w domu potrzeba tylko dwóch składników: wiórek kokosowych i wody. Warto kupić wiórki, które mają dobry skład, tzn. są bez substancji konserwujących. Ja lubię ekologiczne wiórki kokosowe z Bio Planete – są naprawdę świetne (a przetestowałam już dużo tego typu produktów w swoim życiu). Jeśli chodzi o wodę, to dobrze jest użyć wody przefiltrowanej, mineralnej lub źródlanej. Aby przygotować mleko potrzebne jest też duże sitko i miska. Do zrobienia domowego mleka kokosowego używam blendera kielichowego, więcej o moim blenderze pisałam kiedyś tutaj.

 

domowe mleko kokosowe

 

Składniki:
1 szklanka wiórek kokosowych (np. Bio Planet lub innych bez dwutlenku siarki)
4 szklanki wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

1. Podgrzej wodę w garnku, tak aby była gorąca, ale nie wrząca.
2. Połącz dwie szklanki wody z wiórkami i blenduj około 3 min, aż powstanie mleko kokosowe.
3. Przelej mleko przez sitko, dokładnie wyciskając na sicie wiórki (ja użyłam do tego szklanej miski, sita i łyżki).
4. Wyciśnięte wiórki ponownie zalej 2 szklankami wody i zblenduj, a następnie przelej przez sitko.
5. Wlej mleko kokosowe do słoika lub szklanej butelki. Gotowe!

Mleko kokosowe możesz spożyć od razu lub przechowywać w lodówce do 4 dni.

Robienie domowego mleka kokosowego to oszczędność pieniędzy

Cena mleka kokosowego w puszcze – Real Thai: 7,99 za 400 ml = 1,99 zł za 100 ml 
Cena mleka kokosowego w kartonie – Alpro: 12,99 za 1000 ml = 1,30 zł za 100 ml
Cena mleka kokosowego robionego w domu:
– wiórki – 5,99 za 200 g (zużyłam niecałe opakowanie, ok. 70%) – ok. 4,19 zł
– woda – 1,99 za 1,5 l (zużyłam 4 szklanki po 350 ml, razem: 1400 ml) – ok.1,60 zł

Koszt domowego mleka kokosowego: 5,79 zł za 1200 ml = 0,50 zł za 100 ml

Domowe mleko kokosowe świetnie smakuje z matcha latte.

 

Takie domowe mleko kokosowe jest świetnym dodatkiem do różnych dań. Na jego bazie można przygotować też pyszne mleko bananowe. Przepis poniżej.

Mleko bananowe

domowe mleko kokosowe
Składniki:
1 szklanka mleka koksowego
1 dojrzały banan

Banana i mleko wystarczy zmiksować w blenderze. Takie mleko ma słodki, bananowy-kokosowy smak.

Namawiam Was do zrobienia mleka kokosowego w domu – to łatwy i tani sposób na pyszny napój. Jeśli mi udało się je zrobić, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście Wy też przygotowali takie mleko w domu. Jeśli często używacie mleka kokosowego w swojej kuchni, to warto zacząć je robić samemu, bo to duża oszczędność pieniędzy.

Jestem ciekawa jakie napoje roślinne lub mleka pijecie na co dzień – piszcie w komentarzach! :-)

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Do bananowego warto dodać trochę cynamonu. Świetnie smakuje :)

  • Sama zazwyczaj robię mleko kokosowe w domu jednak ostatnio miałam okazję skosztować takiego z puszki. Było straszne! Nie mam pojęcia od czego to zależało ale na pewno zniechęciło mnie do kolejnych prób korzystania z mleka z puszki.

    • Mleko kokosowe z puszki może być smaczne, trzeba tylko uważać na skład.

  • Właśnie skończyłam swoje domowe mleko kokosowe. Teraz planuję zrobić migdałowe :-)

  • MOnika

    przekonalas mnie, spróbuje :)

  • Też robię i baardzo lubię :-)

    • Jest świetne szczególnie do owsianek i jaglanek :-)

  • Muszę spróbować – bardzo fajny przepis :)

    • Dziękuję! Warto spróbować, bo to prosty sposób na mleko roślinne :-)

  • Tego szukałam od dłuższego czasu! Zostaję u Ciebie na dłużej

  • I to jest dobry plan na kolejny eksperyment kulinarny!

    • Warto, bo to wcale nie jest takie trudne :-)

  • No i to jest genialny przepis. Prosty i jaka oszczędność. Te mleka roślinne są w sklepach dość drogie. Twój przepis wygląda na łatwy i finansowo korzystny :)

    • Dzięki! Domowe mleko kokosowe jest nie tylko tańsze niż sklepowe, ale ma też doskonały skład, bez żadnych stabilizatorów smaku itp., więc warto :-)

      • Z tym to wogóle nie ma co dyskutować. Jak mam upiec ciastka a kupić to się nawet chwili nie zastanawiam :)

  • Szyszynka

    Hej, jestem w tej chwili w Azji, maja tutaj w marketach smietanke kokosowa o zawartosci 99,9% kokosa… cena za 1l – 11zl… jemy z ryzem i owocami, dodajemy do kawy i do zupy, pycha! Po rozcienczeniu woda jest mleko kokosowe. Chyba zapelnimy tym 10kg bagazu ;) ubolewam, ze nie mamy takich cudow u nas :( pozdrawiam

    • O, to zazdroszczę zakupów! :-) W polskich sklepach widziałam śmietankę z kokosa Real Thai, zawartość kokosa 95%. Jednak cena takiej śmietanki to 9 zł za 400 ml, więc tanio nie jest…

  • Beata

    A czy to co pozostaje po zmiksowaniu wiórek można jakoś wykorzystać? Czy raczej już się to do niczego nie nadaje?

    • Chyba można, ale ja też nie mam pomysłu. Może upiekę w piekarniku (tak żeby wyschły) i zmiksuję na mąkę.

      • Mamnatooko.pl.

        Świetny pomysł. Próbowałaś już zrobić w ten sposób mąkę? Właśnie biorę się za przygotowanie mleka kokosowego z Teojego przepisu. Mąke tez chętnie zrobię. Nie lubię marnować jedzenia. I staram się wykorzystywać wszystko na maxa :)
        Pozdrawiam serdecznie
        Ps. Bardzo fajny blog!
        Pps. Sama tez musiałam zmienić nieco dietę (na jeszcze zdrowszą) i również dziele się tym na moim blogu. Zapraszam na http://www.mamnagooko.pl

  • Magdalena Ciuk

    pomysł idealny, moje smaki. Mam tylko małe pytanko. Moje mleczko kokosowe ma taki dziwny posmak hmmm „mydła”, tak dziwnie smakuje. Czy to zależy od kokosu, czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam

    • hej, smak mleka kokosowego zależy od jakości wiórek kokosowych – lepiej zawsze sprawdzać skład i wybierać takie bez konserwantów. Mleko kokosowe ma specyficzny smak i nie każdemu może on pasować – może spróbuj kupić dobre mleko w puszce dla sprawdzenia smaku? Pozdrawiam, Agata

      • Magdalena Ciuk

        osobiście uwielbiam kokos i wszystko z nim związane. Przy kupnie wiórek kokosowych będę musiała sprawdzić skład i zobaczę jak będzie smakować. Spróbuję też z mleczkiem lepszej jakości. Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam Magda

      • Sylwia Kuc

        u mnie zauwazylam dziwna zaleznosc- jak przefiltruje raz to jest okej smaczne jak to z puszki, chcialam uzyskac wiecej wiec jeszcze raz zalalam woda i zblendowalam i teraz jak dodaje do kawy to jest totalnie dziwny zapach, zrazilam sie troche… mam wiorki z biedry- substancja konserwujaca dwutlenek siarki ma to jakis wplyw? fuujj…

        • Najlepiej używać wiórek kokosowych niesiarkowanych, bo dwutlenek siarki może wpływać na smak, poza tym ogólnie bakalie bez dwutlenku siarki są lepsze. Niedawno kupiłam wiórki kokosowe ekologiczne i jestem bardzo ciekawa czy mleko z ekologicznych wiórek kokosowych będzie smakowało inaczej niż mleko z wiórek z Lidla – dam znać :-)

          • Sylwia Kuc

            i jak? :)

          • Muszę przyznać, że wiórki ekologiczne wdają mi się lepsze. Wiórki z Lidla w porównaniu do ekologicznych różnią się już na pierwszy rzut oka – te z Lidla są jakby bardziej wysuszone, te eko bardziej wilgotne. Mleko koksowe zrobione z wiórek ekologicznych miało delikatnie lepszy smak, choć nie wiem czy każdy poczułby różnicę.

  • Kasia Badowska

    moje mleko wyszło dość rzadkie, czy to normalne? dodatkowo trochę się rozwarstwiło. Pie pierwszym blendowaniu wydawało mi się idealne, a teraz jest tak jakby zbyt wodniste.

    • Odnośnie rozwarstwienia – to naturalne, bo kiedy mleko robi się zimne, to tłuszcz oddziela się od wody. A jeśli chodzi o wodnistość to jeśli nie smakuje Ci proporcja 1 szklanka wiórek/4 szklanki wody, to oczywiście możesz zmniejszyć ilość wody, np. do 3 szklanek.

  • Faustyna

    A czy mogę użyć zamiast blendera zwykłego robota kuchennego?

    • Myślę, że tak. Chodzi o to, aby do wody przeniknął tłuszcz zawarty w wiórkach.

      • Faustyna

        Dzięki:) Spróbuję.

  • Jagoda

    Właśnie zrobiłam i wyszło pycha!!!! Użyłam przegotowanej wody nawet nie mineralnej, chciałam tylko sprawdzić przepis bo nie wierzyłam w to co czytam. Cieszę się że trafiłam na Pani blog. Pozdrawiam serdecznie

    • Dziękuję za miłe słowa! Cieszę się, że mleko smakuje :-)

  • Kasia Badowska

    Robiłam mleko kokosowe już kilka razy i z różną ilością wody. Za każdym razem wychodzi mi tak jakby trochę szare a nie tak białe jak na Twoim zdjęciu. I nie jest jakoś szczególnie pachnące kokosem. Używam wiórków z Lidla. Zastanawiam się, czy może robię coś nie tak..już nawet namaczałam wiórki na noc i miliłam je w robocie z kielichem do blendowania i wciąż jest szarawe. Czy Wasze też? Czy wiórki BIO kupujecie przez internet?
    PS. z pozostałych wiórek zrobiłam mąkę – 1 godzinę piekłam w 100 stopniach bez termoobiegu. Chyba wyszły ok :)

    • Hej, ja robiłam to mleko z różnych wiórek kokosowych – z tych z Lidla też. Nawet robiąc mleko z wiórek z Lidla wychodziło mi bardzo białe, więc nie wiem o co może chodzić. A czy wiórki z Lidla w wersji suchej są białe czy szare? Polecam też płukać wiórki przed ich wykorzystaniem do zrobienia mleka. Obecnie nie używam już wiórek z Lidla, tylko tych z Bio Planete: http://www.ceneo.pl/7376325, czuję, że są lepsze, bardziej „soczyste”.

  • Marta

    Na powierzchni mojego mleka zrobiły się jakieś takie skorupki, czy to od zimna?

    • Te skorupki to tłuszcz, który przybrał stałą formę pod wpływem zimna. Po lekkim podgrzaniu mleka tłuszcz roztopi się i mleko będzie miało jednolitą konsystencję.

  • Dominika

    Mleko jest pyszne ale mam maly problem… Po zrobieniu i przelaniu do szklanej butelki wstawilam do lodowki. Po dwoch godzinach zaglądam, o nawet sie rozwarstwilo… Ale bie myslalam, ze gorna warstwa zastygnie.. Ani tym wstrzasnac ani nic. :( bede musiala chyba wstawic butelke do cieplej wody. Jest na to jakas rada? Zeby sie tak nie robilo..

    • Hej, wystarczy podgrzać delikatnie mleko – wtedy tłuszcz się rozpuści i mleko będzie mało gładką konsystencję.

  • Ja pozostawiam wiórki do namoczenia przez noc. Z wiórków, które zostają po odcedzeniu przygotowuję kokosanki.

  • Też robię sama;)

  • Karolina Jachimowicz

    Mleko kokosowe to moje must have do zrobienia w najbliższym czasie :)

  • beaubeau

    Od pewnego już czasu zastanawiałam się nad zrobieniem mleka kokosowego. Miałoby stanowić bazę do samodzielnie wykonanego jogurtu. O jego dobroczynnych walorach wiele czytałam. Zatem mówisz i masz – Twój przepis na mleko jest bajecznie prosty. Podobnie jak Jagoda, mleczko zrobiłam z przegotowanej wody. Wyszło wprost przepyszne!
    A propos, może masz jakiś wpis o domowym jogurcie?

    • Dzięki za miłe słowa! Wpis o domowym jogurcie jest już w przygotowaniu, mam już nawet zakwaski :-)

  • Pingback: Ale z ciebie cielę! (prawdopodobnie) ⋆ LISEKO()

  • beaubeau

    Niedawno byłam w sklepie ze zdrową żywnością. Zachęcona Twoimi opisami różnego rodzaju gotowych mleczek kokosowych, kupiłam to pod nazwą Eco Mil. Byłam ciekawa jak mają się smaki takich produktów w porównaniu do domowego mleka, na które przepis podałaś powyżej.

    Z przykrością muszę stwierdzić, że mleko w kartonie jest bardzo, ale to bardzo niesmaczne. Nie dość, że wstawione do lodówki, chłodzi się niemal ,,na kość”, to jeszcze trąci mąką i pozostawia w ustach posmak trocin. Podziwiam producentów, iż produkują tak wstrętne rzeczy. Jeszcze dziwniejsze wydaje mi się jak bardzo konsumenci, myślę, ulegając modzie na wszystko, co ekologiczne i wolne od zwierzęcych hodowli, kupują tego typu nieudane wypusty. Może klienci w dobrej wierze podają swoim dzieciom zamiennik mleka krowiego, nie mając dystansu do tego, że nie wszystko, co opatrzone znaczkiem ,,eko” nadaje się do spożycia.

  • Andzia

    Joya Rice Organic Rice Arroz jest w Leclerc-ach.. w sumie u mnie w Radomiu na pewno jest i go kupuje… jest też sojowy i almond.. z mlek kokosowych takich lepszych używam raczej ekologiczne.. Ecomil jest fajny. Co do wody kokosowej to tylko i wyłącznie kupuję bez żadnych dodatków i świnstw wode kokosową virgin z Coco Farm też kupiona w Leclercu koło mnie…

  • Pingback: Domowe mleko kokosowe | Kawa i Czekolada()

  • Kasia Duszyńska

    Zrobiłam i wyszło pyszne :) dodałam łyżkę otrębów zytnich żeby dodać trochę wartościowych składników :)

    • Fajny pomysł, cieszę się, że smakowało :-)

  • Pingback: Kokosowy jagielnik z cytryną - Co na to Natorscy()

  • Pingback: Moje wieczorne rytuały + przepis na złote mleko – Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów()

  • Anna Polatowska

    a czy takie domowe mleko kokosowe mozna uzyc jako składnik przy przygotowaniu bananow w mleczku kokosowym lub kurczaka z makaronem ryzowym, czy lepiej uzywac do puddingow/ owsianek?

    • To mleko ma średnią gęstość, więc najbardziej nadaje się do owsianek, puddingów itp. Do innych dań lepiej wykorzystać bardzo gęste mleko kokosowe z kartonu lub z puszki. Ostatecznie można włożyć też do lodówki domowe mleko kokosowe i poczekać, aż tłuszcz z mleka przybierze formę stałą – wtedy odcedzić ten tłuszcz, dodać trochę mleka w płynnej konsystencji i całość podgrzać do połączenia składników – mleko uzyskane w ten sposób będzie bardziej gęste.

      • Anna Polatowska

        dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :) dzisiaj moj debiut z domowym mleczkiem kokosowym i puddingiem chia :)

  • Dziękuję za obszerne i przejrzyste wytłumaczenie tego tematu.

  • Aleksandra

    Czy takie mleko moze byc używane do owsianki lub kawy? Czy jest za bardzo kaloryczne?

  • Marta

    A czy do blendera można taką gorącą wodę włożyć? Ja mam plastikowy kielich i dlatego się zastanawiam.

  • Aoss4 .

    Całkiem przypadkowo natknęłam sie na Twojego bloga bo szukałam przepisu na mleko kokosowe. No i powiem Ci, że od razu mnie zachęciłaś i zrobiłam :D wyszło pycha, same achy i ochy na około mnie ;) Mam tylko pytanko. Co rano robię płatki orkiszowe z mlekiem dla 4-latka i chcę zastąpić zwykłe mleko tym właśnie cudem. Czy po wyjęciu z lodówki muszę je przegotować? czy takim surowym zalać? Pozdrawiam i dziękuję za super przepis, będę śledzić więcej Twoich poczynań kulinarnych ;)

    • Hej, fajnie, że mleko Ci smakuje, też je uwielbiam! A odnośnie dodawania go do płatków to ja zwykle gotuję mlsko, bo używam tego mleka do zrobienia owsianki na ciepło. Myślę jednak, że w wersji na zimno też będzie dobre, bo to w końcu nic innego jak woda i wiórki, a te dwa składniki można spokojnie jeść. Czasem po kilku godzinach w lodówce mleko rozwarstwia się, bo tłuszcz przyjmuje formę stałą, wtedy rzeczywiście lepiej odrobinę podgrzać całość, żeby mleko miało dobrą konsystencję. Pozdrawiam! :-)

  • Asia Wilczyńska

    Ja robię w wyciskarce i wychodzi świetnie. Bez żadnego blendowania i odcedzania.

  • Hej, chciałabym Cię dopytać, czy widzisz różnicę w intensywności smaku takiego domowego mleka kokosowego w porównaniu z kupnym? Do tej pory bazowałam na migdałowym i sojowym więc nie mam odniesienia :)

  • Kate Anne Storm

    Witajcie, jaką kaloryczność posiada to mleko? ;)