Przepisy

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Przepis i moje doświadczenia

Styczeń 5, 2017

W dzisiejszym wpisie przedstawię moje doświadczenia związane z robieniem domowego masła orzechowego. Uwielbiam masło orzechowe i pisałam Wam o nim nie raz. W tym wpisie przedstawiałam najlepsze i najgorsze masła orzechowe. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że najlepsze masło orzechowe, to takie robione w domu. Do tej pory z powodu braku odpowiednio mocnego blendera musiałam korzystać z maseł gotowych. Nie stanowiło to dla mnie problemu, bo kupowałam takie masła, które miały idealny skład i świetne smakowały. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobiłam swoje pierwsze masło orzechowe, jakich produktów użyłam do jego zrobienia oraz jak mi ono smakowało, to zapraszam na nowy wpis.

Domowe masło orzechowe – jakiego sprzętu potrzebujemy?

Niedawno wkroczyłam na wyższy poziom wtajemniczenia w kwestii masła orzechowego – po raz pierwszy zrobiłam masło orzechowe w domu. To osiągniecie było możliwe dzięki temu, że od kilku tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką świetnego sprzętu, tj. wysokoobrotowego blendera, dzięki któremu robienie domowego masła orzechowego zajmuje mi chwilę. O moim blenderze na pewno będę jeszcze nie raz pisać na blogu. Mam też dla Was pewną niespodziankę z tym związaną, ale póki co potrzymam Was trochę w niepewności :-)

domowe masło orzechowe przepis

Co jest potrzebne do przygotowania domowego masła orzechowego?

Produkty niezbędne do przygotowania domowego masła orzechowego to jedynie orzechy i trochę soli. Moim pierwszym domowym masłem orzechowym było takie zrobione z dwóch rodzajów orzechów – nerkowców oraz orzechów włoskich w proporcji 50/50. Smak tego masła był dosyć ciekawy i podobało mi się to, że stworzyłam produkt, którego nie widziałam w żadnym sklepie. Drugim masłem orzechowym, które zrobiłam samodzielnie, było klasyczne masło orzechowe tj. takie zrobione z orzechów ziemnych. W tym celu kupiłam orzeszki ziemne prażone i niesolone marki Top z Biedronki. Stosunek jakości do ceny tych orzechów jest naprawdę świetny – za 400 gramów orzechów płacimy 5,99 zł.

domowe masło orzechowe przepis

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Przygotowanie domowego masła orzechowego jest niezwykle proste. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200 st. C, rozłożyć orzechy na blachę i prażyć około 10 minut, aż nabiorą lekko brązowego odcienia. Pamiętajcie jednak, aby nie przypalić orzechów, bo wtedy masło wyjdzie gorzkie. Orzeszki można podprażyć też na patelni. Kiedy orzechy są już uprażone wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Tak przygotowane orzechy wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. W czasie blendowania należy od czasu do czasu zeskrobać orzechy ze ścianek blendera.

Ile czasu miksowałam orzechy ziemne zanim powstało z nich masło orzechowe?

Masło orzechowe robiłam z połowy opakowania orzechów, tj. z 200 gramów. Masło było gotowe po około 2-3 minutach blendowania (użyłam blendera G21 Perfect Smoothie Vitality), więc bardzo szybko. Trochę więcej czasu spędziłam na przełożeniu masła z blendera do słoiczka, ale była to czynność bardzo przyjemna. Następnym razem planuję wykorzystać całe opakowanie orzechów – 400 g (lub nawet 1,5 opakowania), tak aby masła wyszło więcej. W przypadku 200 g orzechów otrzymałam mały słoik masła.

Jaką konsystencję ma domowe masło orzechowe?

domowe masło orzechowe przepis

Jestem zachwycona tym, że masło orzechowe, które zrobiłam w domu, już na pierwszy rzut oka wygląda wspaniale. Jak widać na zdjęciu – moje domowe masło orzechowe ma idealną kremową konsystencję, jest lejące, bardzo tłuste i mocno orzechowe. Najbardziej byłam jednak zaskoczona tym, że w porównaniu do masła orzechowego ze sklepu ma ono nie tylko lepszą konsystencję, ale i lepszy smak. A warto tutaj wspomnieć, że porównywałam domowe masło orzechowe z masłem sklepowym bardzo dobrej jakości, tj. takim, które ma w sobie jedynie ekologiczne orzechy. Poniżej możecie zobaczyć, jak cenowo prezentuje się masło orzechowe marki Terrasana i moje domowe masło orzechowe.

Terrasana Krem z orzeszków ziemnych Bio
Skład: orzechy ziemne* (* certyfikowany składnik ekologiczny)
Cena: 12,45 zł za 250 g

Domowe masło orzechowe z orzechów ziemnych
Cena: 5,99 zł za 400 g/ użyłam połowy opakowania, co daje 2,99 zł za 200 g

Jak smakuje domowe masło orzechowe w porównaniu do masła ze sklepu?

domowe masło orzechowe przepis
Uwielbiam krem z orzechów nerkowca marki Terrasana, jednak masło orzechowe z orzechów ziemnych tej samej marki nie zachwyca mnie smakiem. Jest dobre jako dodatek do koktajli, bo wtedy raczej nie czuć jego smaku. Nie miałam w zwyczaju jeść tego masła prosto ze słoika – w przeciwieństwie do kremu z orzechów nerkowca Terrasana, który potrafię wyjadać łyżeczką bez żadnych dodatków. Sądziłam, że problemem jest to, że po prostu masło z orzechów ziemnych ma inny smak, który mniej mi odpowiada. Okazało się jednak, że kiedy zrobiłam domowe masło orzechowe z orzechów ziemnych, to miało ono o wiele lepszy smak, niż gotowe masło marki Terrassana. Być może inne dostępne w sklepach masła orzechowe z orzechów ziemnych urzekłyby mnie swoim smakiem. Póki co jestem jednak bardzo pozytywnie zaskoczona tym, że masło z arachidów może mieć dobry smak, bo taki udało mi się osiągnąć robiąc masło orzechowe w domu.

Blender w akcji:

Podsumowanie

Robienie masła orzechowego w domu okazało się świetnym doświadczeniem. Przekonałam się, że zrobienie masła orzechowego w domu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kupić dobre, niesolone orzechy, podprażyć je chwilę na patelni, zblendować i gotowe. Jedyną przeszkodą w robieniu domowego masła orzechowego jest brak odpowiednio mocnego blendera. Patrząc na ceny sklepowych maseł orzechowych (szczególnie tych z migdałów czy orzechów nerkowca) można jednak dojść do wniosku, że wydatek związany z zakupem blendera kiedyś się zwróci. Ja swoje masło robiłam w blenderze G21 Perfect Smoothie Vitality (link) i jestem z niego bardzo zadowolona.

Jeśli szukacie mocnego blendera idealnego do robienia masła orzechowego, to bardzo polecam Wam ten model – teraz przy zakupie z kodem AGATA100PLN możecie tutaj kupić blender z zniżką 100 zł.

Czuję, że na dobre wkręciłam się w przyrządzanie domowego masła orzechowego i już nie mogę doczekać się, kiedy zrobię masło z migdałów. Dajcie znać w komentarzach, czy robicie masło orzechowe w domu, czy wybieracie takie ze sklepu. Więcej o moim blenderze przeczytacie tutaj.

 

Odbierz 100 PLN na zakup dowolnego blendera na stronie vitamoc.pl – klik 

 

 

 

You Might Also Like

  • Daria

    Dzięki za pomocny wpis, już od dawna mam ochotę na masło orzechowe domowej roboty:) tylko nie wiem czy blender mocy 700 W da sobie radę ze zmieleniem orzechów… Czy masz jakieś przepisy jak zrobić w domu zdrowe odpowiedniki ketchupu i majonezu? Pozdrawiam:)

    • Mój blender ręczny ma moc 750 W, ale nie próbowałam nigdy robić nim masła. Z kolei mój nowy blender ma dużo większą moc – 1680W i poraził sobie bez problemu. Chyba najlepsza jest metoda prób i błędów, ale trzeba się liczyć z tym, że niestety część słabszych blenderów może nie dać rady. Odnośnie domowego ketchupu i majonezu – nie mam takich przepisów na blogu, ale kiedyś powinny się pojawić, pozdrawiam! :-)

      • Daria

        zrobiłam masło z orzechów ziemnych ale nie wyszło takie płynne, miało kremową konsystencję taką jak np hummus, chyba blender jest jednak za słaby. W smaku jest dobre ale bardziej wodniste byłoby lepsze;)

    • Gosia

      Możesz zemleć orzechy najpierw w młynku do kawy. Ja tak robię ze wszystkimi ziarnami i orzechami. Potem do blendera i już. Mam tani Zelmer 481 z końcówką blendującą (moc 400) i sie udaje. Fakt, że trzeba dość długo miksować, żeby konsystencja była taka gładka i płynna, ale ja np. takiej nie lubię, wolę, gdy masło jest bardziej zwarte, nie lejące.

  • Dominika

    Jestem zwolenniczka domowego masla orzechowego, smakuje wspaniale! Posiadam blendera Thermomix, wiec zatem przygotowanie takiego masla jest bardzo proste. :) Czy dodajesz do masla choc odrobine soli? Ostatnio przygotowywalam maslo z prazonych i solonych orzechow a wlasnie kombinacja soli i slodkiej checi masla orzechowego bardzo mi sie podoba. Niemniej jednak zapasy sie skonczyly a wiec wyprobuje napewno zrobic maslo z orzechow niesolonych i nieprazonych (prazonych w domu wg twojego przepisu). Pieknego zimowego dnia zycze i pozdrawiam z Czech (tak, tutaj tez Cie czytamy ;))!

    • Tak, dodałam szczyptę soli, ale naprawdę mało. Pewnie kiedyś wypróbuję masło z orzeszków solonych, bo choć jest mniej zdrowe ze względu na sół, to na pewno pyszne :-) Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że mam czytelników w Czechach, pozdrawiam! Ps. okazało się, że moje orzeszki są niesolone, ale jednak prażone (poprawiłam już to w tekście). Mimo, że były prażone, to dodatkowo podprażyłam je lekko w domu i masło wyszło super.

  • crazyprincess

    Też robię w domu masło orzechowe z orzeszków ziemnych z Biedronki. Sklepowe masło nie smakowało mi, natomiast domowe jest świetne. Nie wiem tylko po co prażyć orzeszki przed zmiksowaniem. Ja tak nie robiłam i też było ok. Czy ma to jakieś znaczenie?
    Zapraszam też na mojego bloga

    • Wydaje mi się, że dzięki prażeniu masło szybciej się robi, ale nie mam pewności. Bez prażenia też wychodzi Ci kremowe i płynne? Boję się, że jeśli pominę prażenie, to wyszłoby za suche.

      • crazyprincess

        Tak, ma całkiem fajną konsystencję, ale następnym razem spróbuję najpierw je uprażyć, a dopiero potem zmiksować to będę mogła porównać 😉

        • Daj znać jak wyszło :-)

          • crazyprincess

            Przed zrobieniem masła orzechowego uprażyłam orzechy, tak jak radziłaś i przyznam, że wyszło lepsze. Jest kremowe i delikatniejsze. :)
            Zaprszaszam do mnie :)

          • Fajnie! dzięki za wiadomość :-)

  • Karolina Jankowska

    Jak tylko bedziemy miec wlasna kuchnie (na razie dzielimy ja z 3 osobami) to bede mogla bez strachu kupic lepszy blender i sama robic. Mozliwosc mieszania jest czyms wspanialym :) na razie jednak zachwycam sie maslem Meridian – 100% orzeszkow ziemnych, bez dodanych cukrow i tluszczow. Omnomnom <3 az dziwnie po tym jesc inne, sa za slodkie

    • Dobry blender to inwestycja na lata i daje dużo opcji, to prawda. Na szczęście jeśli się nie ma takiego w domu, to w sklepie można dostać świetne masła orzechowe z 100% zawartością orzechów :-)

  • Edyta

    Masło orzechowe mogłabym jeść codziennie łyżeczką, dodaje je do lodów, na kanapkę czy naleśników. Robię je sama w domu, bo sklepowe mi nie podchodzi. Przepis jest prosty wrzucam 2 szklanki podprażonych fistaszków do swojego blendera – ja mam taki z wyższej półki Ronic Zyle i bardzo dobrze sobie radzi z orzechami. Czasami dodaje też kilka orzechów włoskich, szczyptę soli i później wybieram tylko specjalny program i to cała robota. Potem już zostaje jedzenie co jest wielką przyjemnością :)

  • Pingback: Energetyczny poranny koktajl - Kulinarne()

  • Agnieszka Smolinska

    Ciao, mam takie pytanie, jak juz zrobimy maslo w domu to jak dlugo mozna je przechowywac i gdzie? W lodowce czy w szafce? Pozdrowienia z Italii.

  • Marzena

    Moje orzeszki ziemne po zblendowaniu mają konsystencję grubego piasku :( Jakieś sugestie? Czy to wina blendera?

    • Tak, to może być kwestia mocy blendera. Radziłabym dłużej blendować orzeszki, ew. dodać odrobinę (ok łyżkę) oleju kokosowego do blendowanych orzeszków.

  • ggreyy

    Masło z orzechów ziemnych Terrasana jest najprawdopodobniej zrobione z nieprażonych orzechów. Jest dużo zdrowsze, ale nigdy nie będzie tak dobre w smaku jak to prażone.

  • Agnieszka Molasy

    Ja robie maslo orzechowe z nieprazonych orzechów ziemnych i bez soli, albo stawiam na maslo firmy sante, które jest bez dodatków olejów, soli i cukru w wersji kremowej lub z kawałkami orzechów. Ja wybieram ten kremowy, bo idealnie pasuje do kawy w połączeniu z nierafinowanym olejem kokosowym extra virgin. Kawa rewelacja, a maslo jem bez wyrzutów sumienia prosto z pojemnika