Bez cukru Przepisy

Domowe bounty w wersji fit

Maj 18, 2016

Bounty w wersji fit – pyszne ciasto, którego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę! Jeśli lubicie batony Bounty, to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Bounty w wersji fit zrobiłam w foremce na tartę – masę kokosową możecie jednak uformować w małe batoniki, tak aby można je było zabrać ze sobą w drogę. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu delikatnie słodkie. Polecam!

Składniki:

20160518_120857

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe powinno być dobrze schłodzone – w tym celu wkładamy je na kilka godzin do lodówki. Następnie wlewamy mleko do miski i dodajemy do niego wiórki kokosowe i miód – całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na ciasto. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej – na garnek z wrzącą wodą ustawiamy szklaną miskę z czekoladą i mieszamy do rozpuszczenia. Do czekolady dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Polewę czekoladową wlewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe!

Więcej pomysłów na pyszne desery na moim Instagramie :-)

 

You Might Also Like

  • Angelika Kwiatkowska

    Kochana Agato! Z nieba spadasz mi z tym przepisem, naprawdę! Od dwóch tygodni jakiegoś ciasta bez glutenu oraz mleka zwierzęcego. W tym nie przepadam za wszelkiego rodzaju fasolą, a kokos uwielbiam… Po prostu… Ogromnie dziękuję za ten przepis! Zbieram manatki do sklepu po składniki i biegnę do kuchni :) Buziaki!
    P.S. Proszę o więcej takich przepisów! Tak ich mało w internecie :(

    • Dziękuję za przemiły komentarz! Też uwielbiam wszystko co kokosowe, więc od dwóch dni zajadam się tym ciastem :-)

      • Angelika Kwiatkowska

        Wyszło cudownie! I jest naprawdę sycące :)
        Korzystając z okazji, chciałabym Cię poprosić o napisanie pewnego postu, jeśli byłabyś czymś takim zainteresowana. Otóż czy mogłabyś porównać pod względem odżywczym i kalorycznym różne „typy” słodzenia? Nie wiem, jak to fachowo nazwać… Chodzi mi o klasyczny cukier, brązowy, słodzik, stewie, miód, ksylitol itd.

        • Super, cieszę się, że ciasto się udało i smakuje :-) A odnośnie postu – dzięki za inspirację, pomyślę o takim temacie :-)

  • Patrycja Kurzawa

    Właśnie zrobiłam – pyszne! Ale ostrzegam łakomczuchów, żeby uważali na kalorie. U mnie całość ma aż 2044 kcal, nawet bez polewy czekoladowej: puszka mleczka kokosowego z Lidla ma ok. 840 kcal, a wiórki ok. 1200 kcal :)

    • Jeśli je się po kawałku, a nie całe na raz, to nic złego nie powinno się stać :-) Fajnie, że Ci smakuje, dzięki za wiadomość! :-)

    • Gosia Flałerska-Motykowa

      zgadza się, bomba kaloryczna a nie fit :)

      • Pod pojęciem fit kryje się też to że jest zdrowe bez mąki i polepszaczy. Gdybyś zrobiła blachę takiego standardowego rafaello wyszloby znacznie więcej.

  • mniam, uwielbiam takie smakołyki. Sama często robię coś takiego w wersji mini-batoników… ale narobiłaś mi smaka! :)

    • Następnym razem spróbuję zrobić właśnie w formie batoników :-)

  • Anita

    Jak duża powinna być puszka mleka, taka 160ml, czy większa?

    • Użyłam mleka z puszki o pojemności 400 ml.

  • Pingback: Weekendowe inspiracje #4 - ZORGANIZOWANA()

  • Karolina Jachimowicz

    Pycha, koniecznie muszę wypróbować!

  • Monika Czarnecka

    I to mleko z wiórkami tak po prostu stwardnieje🙄???? Musi być pyszne. Uwielbiam wszystko kokosowe.
    A i jakiej wielkości forma na to ciasto?

    • Tak, po włożeniu do lodówki twardnieje :-)

  • Gosia Flałerska-Motykowa

    chyba nie za bardzo fit to ciasto :)
    Sama czekolada i mleko kokosowe to już prawie 1500kcal

  • Magda

    Witam Agato, co zrobiłam źle z „ciastem” ze się rozpada? Robiąc go wczoraj zastanawiałam się co scali wiorki z mleczkiem kokosowym…? Myslalam ze moze miód stwardnieje…Niestety tylko polewa sie trzyma, reszta na talerzu i przy krojeniu sie rozpada…

    • hmm, jestem zaskoczona, bo mi zawsze wychodzi. Może mleko kokosowe było zbyt wodniste lub za mało tłuste i w tym problem?

  • Dominika Kozioł

    robiłam wczoraj to ciacho, wyszło pyszne:)

  • Agata Bańbura

    wyeliminowałam ten niezdrowy cukier z diety, i czasami po prostu są trudniejsze dni gdzie mam ochotę na coś słodkiego , trafiłam na Twój przepis i będe zaglądać tu częsciej ! pycha ! :)

  • Ela Nierojewska

    nie wiem, moze glupie pytanie, ale zwykle mleko kokosowe z alpro z kartonu jest okej ?:)

    • Tak, będzie dobre! Ja jednak wolę mleko Real Thai w kartonie, bo ma lepszy skład.