Przepisy

Domowa nutella – mój przepis

Wrzesień 18, 2017

Musze przyznać, że chyba nigdy w życiu mój wrzesień nie był tak aktywny. Czasu na zdrowe jedzenie mam niewiele, ale bardzo staram się jeść odżywcze posiłki. Jednym z moich nowych odkryć jest masło z orzechów laskowych, które idealnie sprawdza się jako zdrowe smarowidło na kanapki. Niedawno postanowiłam wykorzystać to masło do zrobienia domowej nutelli. Efekty mnie zachwyciły! I choć odkąd mam ten blender, to często robię masło orzechowe w domu, to od czasu do czasu korzystam z gotowych masełek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Nutella w zdrowej wersji jest pyszna i pełna składników odżywczych. Zamiast masła orzechowego, do zrobienia tej nutelli możecie też użyć orzechów laskowych – wtedy wystarczy je podprażyć przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i zblendować na masło. Ja użyłam gotowego masła, bo zależało mi na czasie.

 

 

Składniki:

  • 200 gramów masła z orzechów laskowych, ja użyłam Maslove
  • 50 gramów ciemnej czekolady 70% kakao – u mnie Lindt
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w garnku gotujemy wodę, kładziemy na garnek szklaną miskę, wkładamy do niej czekoladę i rozpuszczamy). Kiedy czekolada osiągnie płynną konsystencję, zostawiamy ją do przestygnięcia. Do słoika wlewamy masło orzechowe, chłodną czekoladę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!

 

You Might Also Like

  • Daria Jarząb

    Dzięki za ten przepis. :) Bardzo liczyłam, że na blogu pojawi się jakiś wpis nawiązujący do Twojej wycieczki do Paryża, mam nadzieję że wspomnisz coś o francuskiej kuchni. Pozdrawiam :)

  • Agata, opisywałaś na blogu NutriBullet, chciałam zapytać czemu nie polecasz go do przygotowania Nutelli? Nie sprawdza się?

    • Hej, Nutribullet sprawował się dobrze, ale na co dzień korzystam częściej z dużego blendera kielichowego, bo wolę tego typu blender.

  • Renata Zelbert

    Witaj. Na co można zamienić olej kokosowy.Przypomina mi smalec a Ja brzydzę się smalcu nawet go nie dotykam.

  • Fajna alternatywa dla Nutelli :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.