Bez cukru Przepisy

Domowa granola – dwa najlepsze przepisy

Luty 14, 2016

Domowa granola to świetny składnik zdrowego śniadania. Zrobienie domowej granoli jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli lubicie czekoladę to wybierzcie przepis na domową granolę o smaku czekoladowym. Dla zwolenników orzechów dobra będzie granola składająca się z migdałów, nasion dyni i słonecznika. Taka granola to świetny pomysł na śniadanie! Robiąc granolę w domu macie pewność, że nie ma w niej żadnych niezdrowych składników. Jeśli nie macie w domu oleju koksowego, to jako tłuszczu możecie użyć też oliwy z oliwek. Płatki owsiane można zastąpić płatkami orkiszowymi. Opcjonalnie możecie dodać też suszone owoce, ale pamiętajcie o tym, żeby zrobić to dopiero po wyjęciu granoli z piekarnika.

 

Domowa granola czekoladowa – przepis:

Składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych
– pół szklanki orzechów (włoskich, laskowych, pekan, migdałów)
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie suche składniki (poza rodzynkami i czekoladą) w dużej misce, dodajemy też kakao, cynamon i sól. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy i wlewamy całość do miski. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Uważajcie, żeby nie przypalić swojej granoli, więc lepiej sprawdzać od czasu do czasu, czy się nie przypala. Gotową granolę zostawiamy na blasze do przestygnięcia. Na samym końcu dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i rodzynki. Przekładamy całość do dużego słoika i gotowe!

Poniżej inna wersja domowej granoli, tym razem z większą ilością orzechów.

domowa granola

 

Domowa granola orzechowa – przepis:

Sposób przygotowania:

– 2 i pół szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
– pół szklanki migdałów
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe i migdały kroimy na mniejsze kawałki – można je też lekko zblendować. Dodajemy pozostałe suche składniki (poza cynamonem) i dokładnie mieszamy. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy, dodajemy cynamon i wlewamy całość do suchej mieszanki. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Po przestygnięciu granoli dodajemy do niej rodzynki. Gotowe!

 

You Might Also Like

  • Sama odkąd robię domową granolę gardzę wszelkimi sklepowymi odpowiednikami. No to po prostu nie jest to.

    • W smaku ta domowa jest dużo lepsza, nie mówiąc o tym, że skład granoli ze sklepu pozostawia wiele do życzenia.

  • Ja sklejam granolę zmiksowanymi bananami, jest słodka i bez tłuszczu :) Czekoladowej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować!

    • Fajny pomysł z tymi bananami, wypróbuję :-)

  • wygląda pysznie. moja siostra robi podobną :)

    • Dzięki! Taka granola jest dobra nawet bez mleka, jedzona w formie przekąski! :-)

  • reni

    Od dawna mam ochotę spróbować takiej granoli ale nie mam pojęcia z czym ją można łączyć, przeważnie są propozycje podania z mlekiem, jogurtem a ja unikam produktów mlecznych podobnie jak Ty. Czy możesz podpowiedzieć z czym można jeść taką granolę?

    • Myślę, że pasuje każde mleko roślinne. Ja jadłam tę granolę z mlekiem ryżowym (było dobre, ale jadłam z mlekiem ciepłym i granola się rozpuściła i straciła swoją pyszną chrupkość, więc następnym razem zjem z zimnym mlekiem). Taką granolę jadłam też samą, jako chrupiącą przekąskę, polecam :-)

  • Pamietam, ze kiedys kupowalam te wszystkie gotowe granole i platki, a tak właściwie to wcale nie byly takie dobre. Jak pierwszy raz upiekłam domową granolę, to juz nigdy nie wrocilam do kupnej. Z czekoladą nigdy nie robilam wiec chętnie spróbuje dla odmiany, bo Twoja wygląda pysznie:)

    • To jest tak proste do zrobienia, że naprawdę nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby przygotować taką granolę w domu :-) A wersję czekoladową jak najbardziej polecam!

  • Rubia Chica

    Póki co wypróbowałam granolę czekoladową. Pychota! Już nie mam zamiaru kupować więcej jakiegoś „sztucznego” musli ze sklepu. To dosyć, że zdrowsze, to jeszcze smaczniejsze :) Następnym razem robię orzechową. Pozdrawiam

    • Super, ja też uwielbiam taką granolę, jest tak dobra, że podjadam ją czasem nawet w formie przekąski „na sucho” :-)

  • Sandra

    Jak długo można przetrzymywać domową granilę w słoiku ?

    • Sandra

      Granolę*

  • Kasia Wołosewicz

    Czym zastąpić rodzynki w przepisie? Czy można je pominąć wcale?

    • Jeśli nie masz rodzynek w domu lub nie lubisz, to można pominąć, ew. zastąpić np. suszoną żurawiną.

  • przyjazna

    Przepis mi się mega spodobał, więc od razu popędziłam go zrobić, granola nawet nie była 25 minut w piekarniku i już stało się z nią coś niedobrego :c, wiesz jaka może być tego przyczyna?

    • Hej, prawdopodobnie zbyt wysoka temperatura w piekarniku. Piekłaś w 180 stopniach bez termoobiegu? Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego lepiej na bieżąco sprawdzać, co się dzieje.

      • przyjazna

        piekłam w 180 z termoobiegiem :/

  • Muszę w końcu zrobić swoją… tylko bez rodzynek, jest to jedna z niewielu rzeczy za którymi nie przepadam :P

  • Magda Majewska

    wspaniałe jest to granoli, do tej pory na śniadanie jadłam zwykłe płatki owsiane + orzechy , a od miesiąca leci granoli + mleko kokosowe . Tylko mam jedno pytanie , płatków owsianych jadła porcje 40g a tu 40g to raptem 4 łyzki , jak dla mnie to bardzo mało , ile Wy jednorazowo jecie tej granoli ?