Zakupy Zdrowie

Czy czekolada jest zdrowa?

Kwiecień 12, 2016

Z okazji Dnia Czekolady postanowiłam rozwiać wszystkie wątpliwości związane z czekoladą. Czy czekolada jest zdrowa? Czy można ją jeść na diecie? Jak kupować czekoladę, aby nasz wybór był jak najlepszy dla organizmu? Jeśli jesteście ciekawi – zapraszam na nowy tekst!

Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada może być odżywczym składnikiem naszej diety, a jej jedzenie może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Kluczową kwestią jest jednak jakość i skład czekolady, którą zjadamy. Aby czekolada poza przyjemnością przynosiła nam jak najwięcej pożytku, warto wybierać jej ciemną wersję, to znaczy taką, która zawiera maksymalnie dużo kakao.

Jakie korzyści niesie za sobą jedzenie ciemnej czekolady?

Ciemna czekolada dobrze wpływa na serce
Badania pokazują, że ciemna czekolada poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ciemnej czekolady dobrze działa więc nie tylko na nasz nastrój, ale i na nasze serce.

Czekolada poprawia koncentrację
Ciemna czekolada nie tylko wpływa na obniżenia ciśnienie krwi, ale i poprawia koncentrację! To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy mają problem ze skupieniem się podczas pracy. Wystarczy wtedy sięgnąć po kostkę ciemnej czekolady, która pomoże zebrać myśli.

Ciemna czekolada zmniejsza ochotę na słodycze
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze pokazują, że ciemna czekolada jest znacznie bardziej sycąca, niż czekolada mleczna. Eksperyment, który tego dowiódł, składał się z dwóch części. Podczas jednej z nich uczestnicy badania jedli ciemną czekoladę, zaś podczas drugiej – mleczną czekoladę. Następnie po 2,5 godziny od takiego posiłku uczestnikom badania zaoferowano pizzę. Okazało się, że spożycie pizzy było o 15% niższe wśród grupy, która wcześniej spożywała ciemną czekoladę. Badacze odkryli, że po zjedzeniu ciemnej czekolady mamy mniejszą ochotę na słodkie, słone i tłuste potrawy.Tak więc jedzenie gorzkiej czekolady może być skutecznym sposobem pozwalającym na zachowania dobrej sylwetki.

photo-1450150205175-1e2ee46bb78b

Jak wybrać dobrą czekoladę?

Kupując dobrą czekoladę warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Zdecydowana większość mlecznych czekolad ma bardzo słaby skład, tzn. mnóstwo zbędnych składników i dużą ilość cukru w składzie. Dlatego bardzo Was zachęcam do polubienia ciemnej czekolady! Jem tego typu czekolady już od dawna. Na początku nie byłam do nich do końca przekonana, ale ostatecznie pokochałam ich smak. Co powinna mieć w sobie dobra czekolada, która będzie nie tylko pyszna, ale i dostarczy nam dużą ilość składników odżywczych?

1. Miazga kakaowa – ten składnik powinien być na pierwszym miejscu w składzie dobrej czekolady. Jak wiadomo – lista składników na opakowaniu jest podana w kolejności od tego, którego składnika jest najwięcej. Większość mlecznych czekolad zawiera na początku składu cukier – taki produkt nie przyniesie nam nic dobrego.

2. Tłuszcz kakaowy – zazwyczaj w czekoladzie gorzkiej ten składnik jest na 3 miejscu w składzie – zaraz po cukrze. Wysoka zawartość tłuszczu kakaowego gwarantuje dobrą jakość czekolady. Ważne jest to, aby w produkcie nie było żadnych innych tłuszczów poza tłuszczem kakaowym.

Przykłady

1. Milka Czekolada Oreo 100 g
Skład: cukier, oleje roślinne (palmowy, z ziaren palmowych), tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, mąka pszenna, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, śmietanka w proszku (2%), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,8%), emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), pasta z orzechów laskowych, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia pszenna, substancje spulchniające (E 501, E 503, E 500), sól, aromaty.
Cena: 3,59 zł za 100 g

Wartość odżywcza:
Energia: 560 kcal
Tłuszcz: 35 g
w tym kwasy nasycone: 19,5 g
Węglowodany: 55 g
w tym cukry: 49 g
Błonnik: 1,3 g
Białko: 5,5 g
Sól: 0,53 g

2. Czekolada gorzka Ekwador J.D Gross
12966104_1160997767252810_801462438_n (1)Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), ekstrakt z laski wanilii. Masa kakaowa minimum 70%.
Cena: 3,99 zł za 125 g

Wartość odżywcza:
Energia: 549 kcal
Tłuszcz: 40,3 g
w tym kwasy nasycone: 24,8 g
Węglowodany: 33,1 g
w tym cukry: 27,9 g
Błonnik: 1,3 g
Białko: 7,8 g
Sól: 0,03 g

3. Lindt Excellence 70% Czekolada ciemna 100 g
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, naturalna wanilia Bourbon. Masa kakaowa minimum: 70%.
Cena: 8,69 zł za 100 g

Wartość odżywcza:
Energia: 566 kcal
Tłuszcz: 41 g
w tym kwasy nasycone: 24 g
Węglowodany: 34 g
w tym cukry: 29 g
Białko: 9,5 g
Sól: 0,1 g

Z pośród trzech wymienionych wyżej czekolad najlepszym wyborem jest czekolada druga i trzecia – charakteryzują się one krótkim składem, w którym przeważa miazga kakaowa. Również wartość odżywcza takich czekolad jest całkiem dobra. Oba produkty zawierają w sobie cukier – jest on na drugim miejscu w składzie i stanowi 30 proc. zawartości opakowania. Jednak 100 gramów czekolady gorzkiej ma w sobie około 30 gramów cukru – co stanowi równowartość 6 łyżeczek i jest dużą mniejszą wartością niż liczba gramów cukru w czekoladzie mlecznej. Dla porównania – czekolada mleczna ma 50 gramów cukru, czyli aż 10 łyżeczek.

Podsumowanie

Kupując czekoladę najlepiej wybierać taką, która ma dużą zwartość kakao – im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej. Ja zazwyczaj kupuję czekoladę z 70 proc. zawartością miazgi kakaowej – uwielbiam czekolady Lindt i J.D. Gross z Lidla. Dobrą alternatywą dla ciemnej czekolady są też ziarna kakao – odkryłam je niedawno podczas zakupów. Jedzenie takich ziaren to same zalety, bo w porównaniu do czekolady – nie ma w nich ani grama cukru. Myślę, że ciemna czekolada to produkt, który można jeść nawet podczas diety odchudzającej, bo jak pokazują badania, dzięki temu nasz apetyt na słodycze będzie mniejszy. W jedzeniu ciemnej czekolady podoba mi się też to, że zazwyczaj po dwóch kawałkach mam dosyć – więc jedna tabliczka wystarcza mi na długi czas. Jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez mlecznej czekolady, to moją radą jest spróbowanie dobrej jakościowo, gorzkiej czekolady. Może okazać się, że taka czekolada zmieni Wasze spojrzenie na słodycze.

Dajcie znać w komentarzach, jakie są Wasze ulubione czekolady.

You Might Also Like

  • Paulina Borth

    Moja ulubiona czekolada to z Goplany,klasyczna gorzka,60% kakao. Uwielbiam ją!

    • Nie znam tej czekolady, ale jeśli polecasz to spróbuję :-)

  • niestety najbardziej lubię te najgorsze, czyli białą czekoladę, która z kakao nie ma nic wspólnego. pocieszam się tylko, że gorzką lubię również ;)

    • Biała ma najwięcej cukru niestety.

  • Asia Borkowska

    Gorzka krakowska Wawel – najlepsza! Uwielbiam też Gorzką ze skórką pomarańczową Luximo Dark z Biedronki (też produkowana przez Wawel). Fakt, że do skórki dodali trochę syfków (jak syrop glukozowo-fruktozowy), ale jest go na tyle mało, że udaję, że go tam nie ma :D

    • Jadłam tę czekoladę i z tego co pamiętam nie zachwyciła mnie, wolę te z Lidla. No ale to już kwestia gustu, każdy ma inny :-)

  • Moje kubki smakowe najbardziej kochają te najgorsze :< Jednak teraz przerzucam się na maksymalnie zdrowe, dlatego wczoraj zaopatrzyłam się w karob i stewię, zrobię syrop i sama zrobię czekoladę!

    • Dobry plan to podstawa :-) Ja jeszcze nie robiłam takiej czekolady, ale może kiedyś spróbuję :-)

  • Karolina Jachimowicz

    Jak to jest, musi być koniecznie dodawany do czekolad cukier, nawet do tych gorzkich? Ostatnio próbowałam słodzonej stewią (firmy Torras), ale zastanawiam się, czy takie ogólnodostępne muszą koniecznie zawierać cukier :)