Zdrowie

Co warto wiedzieć o soli?

Luty 7, 2016

Jaka jest rola sodu w organizmie człowieka?

Sód (chlorek sodu, NaCl) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Od prawidłowej zawartości chlorku sodu zależy gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa ustroju, a także czynność komórek nerwowych i mięśniowych, w tym mięśnia sercowego.

Źródła sodu w żywności

Większość naturalnych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zawiera małe ilości sodu. Sól występuje też w żywności przetworzonej – jest dodawana do produktów po to, aby nabrały one pożądanego smaku, jak również ze względu na jej właściwości konserwujące. Duże ilości sodu zajdziemy w wędlinach, gotowych sosach warzywnych, żółtych serach, chipsach ziemniaczanych i rybach wędzonych.

Zalecane spożycie sodu

Światowa Organizacja zdrowa zaleca ograniczanie spożycia sodu w celu obniżenia ciśnienia krwi, a także zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów i choroby wieńcowej. Jak podaje WHO spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów na dobę (co odpowiada 2 g sodu). Zalecana dzienna dawka soli w diecie to więc mniej niż tyle, ile mieści się w małej płaskiej łyżeczce do herbaty. Warto pamiętać, że w zaleceniach uwzględniono sól kuchenną, którą dodajemy do potraw, jak i sól zawartą w żywności przetworzonej.

Polacy spożywają zbyt duże ilości soli. Co ciekawe, przeciętnie ponad 38% sodu pochodzi z soli kuchennej, aż 22% z pieczywa i ponad 19% z mięsa i przetworów.

Ile soli zawiera żywność przetworzona?

chleb

ketchup

salami

ser

sos

paluszki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podsumowanie

W codziennej diecie powinniśmy używać małe ilości soli kuchennej. Pamiętajmy też o tym, że dużo soli znajdziemy w produktach przetworzonych. Warto wybierać produkty z małą zawartością soli, tak aby nie przekroczyć zalecanej dawki. Kupując przekąski takie jak np. orzeszki lepiej wybierać je w wersji niesolonej. Zdrowa dieta, w której jest dużo świeżych warzyw i owoców, zaś mało produktów przetworzonych, zapewnia optymalny poziom sodu w organizmie.

 

Źródła:
Instytut Żywności i Żywnienia
Żywienie człowieka – podstawy nauki o żywieniu – redakcja naukowa Jan Gawęcki, PWN
WHO

You Might Also Like