Instagram

Follow Me!

Bez cukru Przepisy

Ciasto marchewkowe bez cukru

Marzec 18, 2016

Dziś na blogu przepis na ciasto marchewkowe bez cukru, czyli w wersji fit. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i orzechami. Jest stosunkowo mało słodkie z uwagi na brak cukru w składzie, jednak mi ta delikatna słodycz bardzo odpowiada. Ciasto jest mocno marchewkowe, zaś słodki smak zapewniają mu rodzynki i daktyle. W mojej wersji dodałam jeszcze dodatkowy słodzik pod postacią karobu, jednak jeśli nie macie go w domu, to dobrze sprawdzi się też miód lub syrop klonowy. Zamiast mąki orkiszowej możecie użyć innej mąki, np. razowej czy gryczanej.

 

Ciasto marchewkowe bez cukru

Składniki:

  • 3 duże marchewki starte na średnich oczkach
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lekko posiekanych)
  • pół szklanki rodzynek
  • garść daktyli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki karobu lub miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • pół szklanki wiórek kokosowych

Ciasto marchewkowe bez cukru

Sposób wykonania:

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem i miodem. Następnie rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy do niego miód. Wlewamy masło do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka, w której piekłam ciasto ma 29 cm długości i 10 cm szerokości. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 min., do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowe!

Wypróbujcie też podwójnie czekoladowe brownie z fasoli! Przepis tutaj :-)