Bez cukru

Ciastka migdałowe bez cukru

Listopad 29, 2016

Dziś na blogu przepis na podwójnie migdałowe ciasteczka. Do ich przygotowania użyłam mąki migdałowej i całych migdałów. Bazą ciastek są też płatki owsiane. W ostatnim czasie wykorzystuję te płatki głównie do robienia owsianki i pysznych ciasteczek owsianych bez cukru. Uwielbiam te ciastka i robiłam je już wiele razy. Niedawno postanowiłam stworzyć przepis na ciastka, który będzie łączył w sobie mąkę migdałową i migdały. W efekcie powstały wspaniałe orzechowe ciasteczka, które nie zawierają w sobie mąki pszennej.

W przepisie znalazła się mąka z ciecierzycy, którą lubię dodawać do wypieków. Jeśli nie macie w domu takiej mąki, to po prostu użyjcie jednej szklanki mąki migdałowej. Mąkę migdałową możecie zrobić w domu – wystarczy zmielić migdały na proszek. Ja użyłam gotowej mąki migdałowej Helcom, inne dobre mąki migdałowe znajdziecie tutaj.

Processed with VSCO

Jak zrobić ciasteczka migdałowe bez cukru?

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 10 łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów migdałów

20161129_152728

Sposób wykonania:

Migdały zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i prażę na patelni. Następnie kroję migdały na dosyć duże kawałki. Płatki owsiane mielę na mąkę blenderze kielichowym (tutaj więcej na ten temat) – jeśli nie macie młynka można użyć płatków owsianych błyskawicznych. Do zmielonych płatków owsianych dodaję mąkę migdałową, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszam. W drugiej misce łączę jajko, ksylitol, olej koksowy i wodę.

Dodaję mokre składniki do suchych, mieszam. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję dodajemy do niego rodzynki i migdały. Masa będzie miała dosyć luźną konsystencję. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładam łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15-10 min. Gotowe!

 

You Might Also Like

  • Agata Z

    10 łyżek oleju kokosowego w formie płynnej tak?

    • Tak. Ja dałam nierafinowany olej kokosowy, więc był w formie półpłynnej z uwagi na temperaturę – po dodaniu ciepłej wody rozpuścił się i był już w pełni płynny.

  • Kasia Badowska

    Ehh…przeczytalam komentarz dopiero gdy mialam ciastka w piekarniku…ja dodalam olej w salej postaci i nierafinowany…ciastka sie rozplynely… Dodatkowo skladniki przepisu nie naleza niestety do najtanszych

    • Hm, dziwne, bo nawet jeśli dodałaś olej nierafinowany w formie stałej, to jego ilość była taka sama, czyli 10 łyżek, tak?

      • Kasia Badowska

        Tak 10 lyzek tylko nie byly to plaskie lyzki…mysle ze dlatego ciastka sie rozplywaly, reszte skladnikow dodalam zgodnie z przepisem z tym ze wode dalam taka o temperaturze pokojowej, wiec moze nie wszystko sie dokladnie wymieszalo.

  • Kasia Badowska

    Ale generalnie ciastka sa dobre w smaku, slodziutkie.