Instagram

Follow Me!

Przepisy

Chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Czerwiec 2, 2017

Dziś przepis na chlebek bananowy, który doskonale sprawdzi się jako weekendowe ciasto. Długo szukałam przepisu na najlepszy wypiek z bananami, aż w końcu postanowiłam wypróbować recepturę. Skusiło mnie to, że ten chlebek zawiera w sobie maliny i czekoladę, czyli dwa składniki, które uwielbiam łączyć. Okazało się, że chlebek bananowy w wersji malinowo-czekoladowej smakuje wspaniale – jest wilgotny, słodki, bananowy z mocnym akcentem malin i czekolady.

Ten chlebek może pełnić rolę pożywnego deseru czy smacznej przekąski. Razem z babeczkami osianymi stworzy zgrany duet, który możemy zabrać w weekendową podróż. Polecam!

Składniki:

Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki mokre:

  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego (np. takie) lub jogurtu greckiego
  • 2 duże jajka
  • 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na mus

Dodatki:

  • 1 szklanki malin, świeżych lub mrożonych, ja dałam mrożone
  • kilka kostek ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W dużej misce umieszczamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W mniejszej misce łączymy ze sobą składniki mokre – ksylitol, olej kokosowy, mleko kokosowe, jajka i banany. Następnie wlewamy mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i łączymy całość. Na koniec do ciasta dodajemy maliny i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ciastko przekładamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia – chlebek pieczemy przez około 40 minut do momentu aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 15 minut aż chleb przestygnie, a następnie wyciągamy go z foremki. Gotowe!