Przepisy

Wegańskie brownie z fasoli – podwójnie czekoladowe

Marzec 10, 2017

Na weekend mam dla Was nieziemsko pyszne brownie z fasoli. Ciasto jest mocno czekoladowe, bo poza tym, że zawiera w sobie kakao, to jest też polane polewę czekoladową. Jeśli szukacie idealnego brownie, które nie ma w sobie mąki, mleka, jajek i cukru, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Z mojego przepisu wychodzi 9 średnich kawałków brownie. Jeśli chcecie otrzymać więcej porcji, możecie podwoić składniki. Do zrobienia brownie użyłam całej puszki (400 g)  – po odsączeniu otrzymałam 250 gramów czerwonej fasoli. Duży plusem tego ciasta jest to, że robi się je błyskawicznie (niestety tak samo szybko znika).

Wegańskie brownie z fasoli – podwójnie czekoladowe

Składniki na 9 kawałków:

  • 1,5 szklanki osuszonej i dobrze wypłukanej czerwonej fasoli (250 g)
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 0,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • szczypta soli
  • 5 łyżek syropu z agawy/syropu klonowego
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie można pominąć i dać więcej syropu z agawy)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • kilka kawałków gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Umieść wszystkie wszystkie składniki na brownie  w blenderze (ja używam takiego) i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Jeśli nie macie blendera kielichowego, to można też użyć blendera ręcznego. Pamiętajcie jednak o tym, aby dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 18-20 minut. Użyłam okrągłej foremki o średnicy 21 cm, ale dobrze sprawdzi się też forma kwadratowa. Ważne, aby ciasto po włożeniu do formy miało około 1 cm grubości. Na koniec przygotowujemy polewę – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Kiedy brownie upiecze się, studzimy je i polewamy polewą, gotowe!

You Might Also Like

  • Łania

    Wygląda smakowicie :) na pewno spróbuje :) bardzo smakuja mi Twoje fit rafaello

    • Fajnie, cieszę się, że smakuje i polecam ten przepis :-)

  • Julia

    Zrobione :) teraz czas na skosztowanie, ale na pewno będzie pyszne

    • I jak, smakowało? Przyznam nieskromnie, że ja jestem zachwycona tym smakiem :-)

      • julioz 21

        Pychotka 👏🏼 proste i smaczne, polecam wszystkim!

  • Monika Głowacka

    Minami… Jaka fasole kupić? W puszce? Sucha?

    • Ja użyłam fasoli z puszki, ale można też użyć suchej, tylko to wymaga więcej pracy (moczenie, gotowanie).

  • tenhert

    Czy można syrop z agawy zastąpić miodem?

    • Tak, można użyć miodu, choć wpłynie to delikatnie na smak.

  • Marta Kurgan

    Pyszne to brownie. Robię codziennie od kilku dni. Szybko i bardzo smacznie.

    • Dziękuję! Też je uwielbiam :-) Trzeba tylko uważać, żeby się nie przejadło.

  • Kornelia Jędrzejewska

    A jeśli nie mam zmielonych płatków owsianych co mogę użyć w zamian?

    • Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej powinno być dobrym zamiennikiem, choć niestety nigdy nie próbowałam.

  • Agnieszka Ulandowska

    Wszystko fajnie.
    Przepis prosty,pewnie zrobie.
    Ale syrop z agawy jako zamiennik cukru? Moja dietetyczka by rece zalamala!!

    • Mam świadomość tego, że w składzie syropu z agawy jest nawet 90% fruktozy. Ale wychodzę z założenia, że mała ilość takiego syropu w diecie nie przyniesie negatywnych konsekwencji. Zamiennie można też użyć syropu klonowego.

  • Pingback: Brownie z czerwonej fasoli - EVEFOODBLOG.PL()

  • Megara Melisa

    Ciasto jest przepyszne! Na pewno będę je robić częściej i w dodatku jest bardzo szybkie. Ja dla posłodzenia użyłam namoczonych daktyli, które zblendowałam razem z innymi składnikami.

    • Super, cieszę się, że smakuje! Też uwielbiam je za to, że robi się je ekspresowo :-)

  • KILLERtheHealer

    Czy dobrze rozumiem, że olej kokosowy do samej masy brownie powinien byc rafinowany, a do polewy może byc nierafinowany?

    • Ja daję nierafinowany do masy i do polewy. Olej nierafinowany jest „ukryty” w cieście, więc nic się z nim nie dzieje podczas krótkiego pieczenia.

  • Aleksandra Bresińska

    jak duże jest to ciasto z takiej ilości, jak w przepisie? ile jest porcji? Chce spróbować zrobić, ale nie wiem, na ile osób mi starczy ;)

  • Joanna Versus

    Przepyszne

  • Pingback: 10 moich sposobów na relaks + konkurs - Blog AgataBerry.pl()

  • Ewa Gołębiowska

    Czy może być do tego ciasta Mała keksowka czy będzie zbyt grube?

  • Angie

    Czy można zamiast zmielonych płatków dac mąki kokosowej?