Instagram

Moje recenzje Zdrowie

365 dni z blenderem kielichowym – moja recenzja i rabat 100 zł!

Grudzień 7, 2017
g21 perfect smoothie vitality opinie, g21 smart smoothie vitality opinie, blender g21 opinie, g21 smart smoothie vitality cena, blender g21 smart smoothie vitality, blender kielichowy, G21 Perfect Smoothie Vitality, G21 blender recenzja, G21 blender opinie, najlepszy blender kielichowy, jaki blender kielichowy, sklep vitamoc opinie, test blendera g21

Dokładnie rok temu w moim domu pojawił się blender kielichowy o dużej mocy. Oczywiście od razu po rozpakowaniu zaczęłam intensywne testowanie tego urządzenia. Posiadam blender marki G21 model Perfect Smoothie Vitality i dziś po roku moich testów postanowiłam dokładnie opisać, jak sprawuje się ten sprzęt. We wpisie wymienię wady i zalety tego blendera kielichowego. Ma nadzieję, że moja recenzja się Wam spodoba. Jeśli akurat szukacie blendera kielichowego o dużej mocy, to ten wpis może być dla Was pomocny :-)

Co znajdziemy w zestawie?

W skład zestawu blendera G21 Perfect Smoothie Vitality wchodzi kilka elementów. W pudełku znajdziemy blender wraz z 2,5 litrowym kielichem (BPA Free), czarne wieczko z otworem i zatyczkę. Do zestawu dodano też podłużny tłoczek oraz instrukcję obsługi.

Paramenty blendera G21 Perfect Smoothie Vitality

Liczba obrotów na minutę: 32 000 obr/minutę

Na początku skupię się na najważniejszych parametrach blendera G21 Perfect Smoothie Vitality. Jest to blender premium  o dużej mocy 1680 W, dzięki czemu osiąga on bardzo wysokie obroty – aż do 32 000 obr/minutę. Dla porównania – Vitamix, inny blender kielichowy tego typu, ma zbliżone parametry, ale maksymalnie 30.000 obr/minutę, a zatem blender G21 wypada korzystniej (mimo dużo niższej ceny).

Płynna regulacja obrotów

Blender G21 ma dosyć prostą i minimalistyczną budowę. Z przodu znajdują się jedynie dwa przyciski – jeden to przycisk Power, który uruchamia blender. Drugim przyciskiem jest przycisk pulsacyjny (Pulse), którego funkcję omówię w dalszej części recenzji. Blender G21 Perfect Smoothie Vitality ma też pokrętło pozwalające na płynną regulację obrotów podczas blendowania – dzięki czemu możemy w dowolny sposób sterować prędkością obrotów. To bardzo przydatna funkcja, której używam np. podczas robienia zielonych koktajli.

Najwyższa jakość noży ułożonych w systemie 3D

Dobrej jakości noże to niezwykle waży element charakteryzujący dobry blender kielichowy. W blenderze G21 znajdziemy laserowo cięte noże wykonane z najwyższej jakości stali utwardzonej. Nie zauważyłam, aby noże stępiły się w czasie używania – blender cały czas działa bez zarzutu.

2,5 litrowy kielich

Ogromną zaletą blendera G21 jest to, że posiada on duży, aż 2,5 litrowy kielich wykonany z Tritanu. To dla mnie bardzo ważne, gdyż materiał ten posiada szereg właściwości – jest bezpieczny (BPA Free), bardzo wytrzymały i nie waży tyle, co szkło. W blenderze mogę bez problemu blendować zarówno zmrożone owoce, jak i gorące zupy – materiał ten jest bowiem odporny na wysokie i niskie temperatury – pod wpływem ciepła nie wydziela szkodliwego bisfenolu A. W blenderze blenduję często bardzo gorące zupy i nic się nie dzieje z kielichem. Oczywiście od razu po zblendowaniu zupy przelewam ją do garnka, a kielich myję w ciepłej wodzie.

Stabilna konstrukcja i zabezpieczenia

Muszę przyznać, że sprzęt jest stabilny i nawet podczas pracy na najwyższych obrotach nie przesuwa się po blacie. Blender ma wbudowane zabezpieczenia przed przegrzaniem oraz zabezpieczenie przed niepoprawnym montażem kielicha (zarówno elektroniczne, jak i mechaniczne). Gwarancja, jaką posiada sprzęt to 2 lata (+2 dodatkowe na obudowę).

Do czego wykorzystuję blender G21? Najważniejsze funkcje

Poniżej przedstawię najważniejsze funkcje blendera G21 i pokażę, w jakich sytuacjach go używam. Blender jest bardzo wszechstronny – przygotowuję w nim różne typy posiłków.

Koktajle
Zielone koktajle to jedne z podstawowych przepisów, do których wykorzystuję blender. G21 doskonale radzi sobie z blendowaniem twardych składników mojego koktajlu, z łatwością mieli też jarmuż, liście szpinaku, pietruszkę, seler naciowy czy marchewki. Po kilku sekundach blendowania otrzymuję niezwykle gładki i smaczny koktajl o bardzo przyjemnej, jednolitej konsystencji. Zdjęcia przed i po zblendowaniu mojego smoothie znajdziecie poniżej. Często dodaję do koktajlu kostki lodu lub mrożone owoce, aby koktajl był chłodny – blender radzi sobie świetnie również w takich sytuacjach. Wieczko z otworem jest przydatne, bo czasem podczas blendowania koktajlu dodaję do niego dodatkowe składniki, takie jak np. wodę czy mleko, aby koktajl miał idealną konsystencję.

blender kielichowy, G21 Perfect Smoothie Vitality, G21 blender recenzja, G21 blender opinie, najlepszy blender kielichowy, jaki blender kielichowy, sklep vitamoc opinie, test blendera g21

Mąki: owsiana, kokosowa, gryczana, ryżowa
Zrobienie domowej mąki zajmuje dosłownie kilka sekund.

Siekanie warzyw
Myję i obieram marchewkę, a następnie kroję ją na duże kawałki. Blenduję przy użyciu przycisku Pulse kilka sekund.

Domowe pesto
W blenderze kielichowym umieszczam wszystkie składniki – dwie garście świeżego szpinaku lub jarmużu, pół szklanki migdałów, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwy, szczyptę soli i odrobinę wody. Całość blenduję – po kilku sekundach pesto jest gotowe.

Sok z buraków
Blendera używam też do robienia soku z buraków. Myję i obieram surowe buraki, kroję je na kawałki, a następnie blenduję razem z małą ilością wody. Całość odcedzam na sitku i gotowe! Udoskonalony przepis tutaj.

Domowe masło orzechowe
Blender radzi sobie bez problemu ze zrobieniem domowego masła orzechowego – masełko wychodzi przyjemnie lejące i ma gładką strukturę. Dokładny przepis tutaj.

Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej zrobiony w blenderze G21 zachwycił mnie swoją konsystencją. Kasza została idealna zmielona na niesamowicie gładką, budyniową masę i nie miała grudek.

Domowe tahini
Uprażone ziarna sezamu blenduję razem z oliwą z oliwek na gładką masę. Dokładny przepis tutaj.

Domowy hummus
Najprostszy sposób na przygotowanie domowego hummusu? Wrzucam wszystkie składniki do blendera – ciecierzycę, tahini, ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i trochę chłodnej wody. Całość blenduję w kilka chwil na gładką masę. Przepis tutaj.

Domowe mleka roślinne
W blenderze G21 robię też domowe napoje roślinne: mleko kokosowe, mleko migdałowe, a nawet mleko z orzechów nerkowca czy z ziaren słonecznika. Przepis? Pół szklanki wybranego składnika zalewam 2 szklankami wody, blenduję kilka sekund i przecedzam przez sitko.

Zupy-kremy
Kilka sekund wystarczy, aby zblendować zupę na idealnie gładki krem.

Sorbety i lody
Zawsze staram się mieć w kuchni mrożone owoce. Nawet mocno zmrożone banany przekładam do blendera, dodaję odrobinę mleka kokosowego i blenduję przez około minutę na gładką masę. Przy robieniu lodów bardzo przydaje się podłużny tłoczek. Czasem w połowie blendowania owców wyłączam blender i oddzielam owoce od ścianek i ponownie blenduję. Sorbety są gotowe zanim się rozpuszczą – podoba mi się to, że w blenderze nie tworzy się koktajl, tylko gęsta lodowa masa.

Trufle kakaowe bez cukru
Trufle kakaowe to jedne z moich ulubionych domowych słodyczy. Przy użyci blendera kielichowego robię je w kilka chwil. Najpierw blenduję płatki owsiane na mąkę, potem to samo robię z ziarnami słonecznika/migdałami. Do blendera wsypuję wszystkie składniki – dwie łyżki kakao, wiórki kokosowe, namoczone daktyle, łyżeczkę oleju kokosowego – całość blenduję w kilka sekund na gładką masę. Przekładam masę do miseczki, formuję małe kulki i obtaczam je w różnych posypkach – kakao, wiórki koksowe, sezam – pycha!

Jak czyścić blender kielichowy?

Czyszczenie blendera jest bezproblemowe. Zwykle kiedy blenduję same warzywa, np. marchewkę, to po prostu przepłukuję blender pod bieżącą wodą. Po koktajlu od razu dokładnie płuczę blender i myję go miękką gąbką z niewielką ilością płynu. Dbanie o sprzęt po każdym użyciu gwarantuje, że będzie mi on służył przez lata.

A jak wygląda czyszczenie blendera w przypadku blendowania składników, które przyczepiają się do ostrzy? Aby dokładnie wyczyścić mocno zbrudzony blender nalewam do niego wody, dokładnie zamykam pokrywę i używam przycisku pulsacyjnego przez kilka sekund. Kiedy czyściłam mój blender w ten sposób po raz pierwszy po robieniu trufli byłam w szoku, jak szybko ta funkcja poradziła sobie z resztkami lepkiej, daktylowej masy. Po kilku sekundach po masie nie było śladu – zniknęła zarówno z ostrzy, jak i ze ścianek blendera. Pozostało mi już jedynie wylać wodę i przystąpić do umycia blendera gąbką, aby usunąć pozostałości tłustych składników.

Blender po zrobieniu trufli kakaowych wyglądał tak:

Po kilku sekundach działania przycisku pulsacyjnego i opłukaniu blendera wodą:

Wady i zalety blendera kielichowego G21 Perfect Smoothie Vitality

W zasadzie wszystko co wymieniłam wyżej, to bez wątpienia ogromne zalety tego sprzętu. Blender posiada też drobne „wady”, o których chciałabym tutaj wspomnieć. Słowo „wady” umieściłam w cudzysłowie, bo są to naprawdę drobne rzeczy, które w minimalnym stopni wpływają na moją ocenę sprzętu.

Niewyjmowane ostrza
Ostrza blendera G21 są przytwierdzone do kielicha na stałe, co czasem sprawia problemy podczas wyjmowania zbledowanych produktów. Mam jednak swój sposób na to, aby wyjmowanie gęstych składników z blendera było bardzo proste – używam w tym celu małej drewnianej łyżki. Taka łyżka sprawdza się świetnie, bo nie tylko szybko wyjmuję nią wszystkie zblendowane składniki – dzięki temu, że łyżka jest drewniana, to ściany kielicha nie rysują się. Bez takiej łyżeczki używanie blendera jest trochę utrudnione w przypadku gęstej masy, dlatego moim zdaniem taka łyżka (drewniana lub bambusowa) powinna być dodawana do zestawu, w którym otrzymujemy blender :-) Oczywiście można ją dokupić za dosłownie kilka złotych. Dodam też, że kielich jest dosyć szeroki, więc wyjmowanie z niego gęstych produktów idzie bardzo szybko.

Części blendera nie można myć w zmywarce
Nad tą niedogodnością też jakość specjalnie nie ubolewam, bo i tam płuczę lub myję blender po każdym użyciu. Z racji tego, że używam blendera kilka razy dziennie, a zmywarkę zwykle nastawiam jeden raz, to nie chciałabym, aby blender po jednym zastosowaniu był na wiele godzin niedostępny do użytku. Rozumiem jednak, że dla innej osoby może to być wada.

Głośna praca
Z racji tego, że blender ma bardzo dużą moc, to nie jest to najbardziej cichy sprzęt w moim mieszkaniu. Najbardziej niekomfortowe jest robienie masła orzechowego, bo wtedy blender musi być włączony przez kilka minut bez przerwy. W pozostałych przypadkach – kilkusekundowe blendowanie nie sprawia większych nieprzyjemności. Myślę, że w przypadku takiej mocy trzeba się po prostu pogodzić z tym, że blender nie jest bezgłośny.

Podsumowanie – moja opinia i kupon rabatowy

Blender kielichowy G21 Perfect Smoothie Vitality na stałe zagościł w mojej kuchni i używam go codziennie. Myślę, że taki sprzęt naprawdę może wpływać na nasze nawyki żywieniowe. Posiadanie mocnego blendera to z pewnością ogromna motywacja do eksperymentowania w kuchni i tworzenia ciekawych i zdrowych przepisów. Zauważyłam, że odkąd mam w domu ten blender, to częściej piję zielone koktajle i jem więcej surowych warzyw i bardzo mi się to podoba. Jeśli szukacie mocnego blendera kielichowego, to z pełnym przekonaniem mogę polecić ten model, czyli Perfect Smoothie Vitality. Taki blender jest idealny dla osób, które chcą zdrowo żyć, ale nie mają dużo czasu na gotowanie. Przy zakupie dowolnego blendera G21 w sklepie Vitamoc.pl możecie obecnie otrzymać rabat w wysokości 100 zł. Wystarczy, że w podczas zakupów użyjcie kodu rabatowego: AGATA100PLN. Wartość Waszego koszyka zmniejszy się o 100 zł.

 

 

Partnerem wpisu jest marka G21.

 

  • morawa19

    Fajne pomysły. Właśnie szukam inspiracji do mojego Lidlomixa :D

    • Lidl sprzedawał podobne urządzenia, tzn. blendery kielichowe? Nawet nie wiedziałam :-) Jak się sprawuje i jaka była cena blendera?

      • Magda Morawska

        Nie, kupiłam Monsieur Cousine +. Ale też się dobrze sprawdza jako blender 😉

        • Moja siostra dostała ten sprzęt w prezencie ślubnym, to chyba bardziej Lidlowy odpowiednik Thermomixa :-)

  • tamtaram

    Dobrze wiedzieć, że po roku nadal jesteś zadowolona! Ja Cię pytałam o mleko kokosowe. Ja mam problem z tym mlekiem, nie wytrzymuje mi w lodówce. Na drugi dzień w butelce są tłuste kawałki kremu który smakuje jak mydło i skwaśniałą kokosową wodę nienadającą się do wypicia. Co mogę robić źle? Nawet nie tłuste kawałki, tylko ta ciecz przypomina na drugi dzień obślizgły glut :(
    Jaki powinien być minimalny wkład orzechów przy robieniu masła?

    • Hej, może to zależy od jakości wiórek kokosowych? Ja używam z BioPlanet ekologicznych wiórek bez żadnych dodatkowych składników. Lepiej wybierać takie wiórki bez siarki, konserwantów i muszą być świeże, nie zjełczałe. Może to jest przyczyną? Moje mleko wstawione do lodówki też się rozwarstwia, bo tłuste części się oddzielają od wody, ale po podgrzaniu jest ok – wszystko się łączy i dobrze smakuje.

      A odnośnie wkładu minimalnego przy robieniu masła – ja robiłam z 200 gramów orzechów i wyszedł mi jeden mały słoik masła,

  • Również posiadam blender kielichowy o dużej mocy (Philipsa) i jestem z niego bardzo zadowolona! ;) Cieszę się, że i Tobie się sprawdza. Fakt – trochę głośno chodzi, ale ile dzięki niemu jest dobrodziejstw…mmmm ;)