Instagram

Przepisy Zdrowie

8 pomysłów na domowe sosy do sałatek i przepis na odżywczą sałatkę

Listopad 16, 2017

Sałatki to wspaniałe elementy zdrowej diety, dlatego są one obecne w moim jadłospisie nie tylko latem, ale przez cały rok. Oczywiście w sezonie letnim zrobienie pysznej sałatki jest dużo prostsze – z uwagi na ogrom warzyw i owoców dostępnych w sklepach i na straganach. Jednak także jesienią i zimą warto jeść sałatki i dziś chciałam Was do tego przekonać prezentując przepisy na moje ulubione sosy sałatkowe. Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle smaczny posiłek. Jak tworzyć pyszne sosy do sałatek? Mój przewodnik poniżej!

Sosy do sałatek – baza

Wysokiej jakości składniki użyte w sosie do sałatki to podstawa sukcesu. Dobra oliwa z oliwek to podstawowy produkt w mojej kuchni. O tym, jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek pisałam kiedyś tutaj. Kiedy mam mało czasu na przygotowanie sosu do sałatki, to używam po prostu samej oliwy z oliwek.

Ale oliwa z oliwek to nie wszystko i dlatego poniżej prezentuję zdecydowanie ciekawsze propozycje na sosy sałatkowe. Do wykonania sosów do sałatek z poniższych przepisów wcale nie potrzebujecie skomplikowanych składników – wystarczy trochę oliwy, miodu, wody, soku z cytryny, jogurtu i gotowe!

Najprostsze sosy do sałatek wykorzystujące produkty bazowe

  • dobrej jakości oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny
  • jogurt naturalny

 

1. Dressing z oliwą i limonką

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz

 

2. Dressing słodko-kwaśny

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • sól

 

3. Dressing czosnkowy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

4. Dressing bazyliowy

Składniki:

  • dwie garście liści świeżej bazylii
  • garść ziaren słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki wody
  • sól

Całość zblendować na gładki sos.
5. Dressing jogurtowo-musztardowy 

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

6. Dressing musztardowy

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

7. Dressing winegret

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

8. Dressing z tahini

Składniki:

  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka syropu klonowego
  • sól

 

Przepis na sałatkę z awokado, ciecierzycą i batatami

Składniki na sałatkę:

  • 1 awokado
  • 100 gramów suchej ciecierzycy
  • 1 batat
  • oliwa z oliwek do pieczenia batata
  • garść pestek dyni
  • 150 gramów jarmużu
  • garść miksu sałat
  • sok z połowy limonki

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc), płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 1,5 godziny do miękkości. Batata obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm sześciany i kropimy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut. Jarmuż i miks sałat przekładamy do miski, polewamy sokiem z limonki i masujemy przez chwilę w dłoniach. Dynię prażymy przez kilka minut na suchej patelni. W dużej misce układamy na jarmużu i sałatach bataty, ciecierzycę i posypujemy całość pestkami dyni. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i gotowe!

 

Podsumowanie

Stworzenie pysznego dressingu do sałatki zajmuje dosłownie kilka chwil. Zachęcam Was bardzo do tworzenia takich wspaniałych sosów do sałatek, bo ich smak naprawdę wpływa świetnie na całe danie. Oczywiście w kuchni warto eksperymentować, więc potraktujecie moje przepisy jako inspirację do tworzenia własnych sosów, warto!