Instagram

Przepisy Zdrowie

8 pomysłów na domowe sosy do sałatek i przepis na odżywczą sałatkę

Listopad 16, 2017

Sałatki to wspaniałe elementy zdrowej diety, dlatego są one obecne w moim jadłospisie nie tylko latem, ale przez cały rok. Oczywiście w sezonie letnim zrobienie pysznej sałatki jest dużo prostsze – z uwagi na ogrom warzyw i owoców dostępnych w sklepach i na straganach. Jednak także jesienią i zimą warto jeść sałatki i dziś chciałam Was do tego przekonać prezentując przepisy na moje ulubione sosy sałatkowe. Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle smaczny posiłek. Jak tworzyć pyszne sosy do sałatek? Mój przewodnik poniżej!

Sosy do sałatek – baza

Wysokiej jakości składniki użyte w sosie do sałatki to podstawa sukcesu. Dobra oliwa z oliwek to podstawowy produkt w mojej kuchni. O tym, jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek pisałam kiedyś tutaj. Kiedy mam mało czasu na przygotowanie sosu do sałatki, to używam po prostu samej oliwy z oliwek.

Ale oliwa z oliwek to nie wszystko i dlatego poniżej prezentuję zdecydowanie ciekawsze propozycje na sosy sałatkowe. Do wykonania sosów do sałatek z poniższych przepisów wcale nie potrzebujecie skomplikowanych składników – wystarczy trochę oliwy, miodu, wody, soku z cytryny, jogurtu i gotowe!

Najprostsze sosy do sałatek wykorzystujące produkty bazowe

  • dobrej jakości oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny
  • jogurt naturalny

 

1. Dressing z oliwą i limonką

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz

 

2. Dressing słodko-kwaśny

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • sól

 

3. Dressing czosnkowy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

4. Dressing bazyliowy

Składniki:

  • dwie garście liści świeżej bazylii
  • garść ziaren słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki wody
  • sól

Całość zblendować na gładki sos.
5. Dressing jogurtowo-musztardowy 

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

6. Dressing musztardowy

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

7. Dressing winegret

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

8. Dressing z tahini

Składniki:

  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka syropu klonowego
  • sól

 

Przepis na sałatkę z awokado, ciecierzycą i batatami

Składniki na sałatkę:

  • 1 awokado
  • 100 gramów suchej ciecierzycy
  • 1 batat
  • oliwa z oliwek do pieczenia batata
  • garść pestek dyni
  • 150 gramów jarmużu
  • garść miksu sałat
  • sok z połowy limonki

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc), płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 1,5 godziny do miękkości. Batata obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm sześciany i kropimy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut. Jarmuż i miks sałat przekładamy do miski, polewamy sokiem z limonki i masujemy przez chwilę w dłoniach. Dynię prażymy przez kilka minut na suchej patelni. W dużej misce układamy na jarmużu i sałatach bataty, ciecierzycę i posypujemy całość pestkami dyni. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i gotowe!

 

Podsumowanie

Stworzenie pysznego dressingu do sałatki zajmuje dosłownie kilka chwil. Zachęcam Was bardzo do tworzenia takich wspaniałych sosów do sałatek, bo ich smak naprawdę wpływa świetnie na całe danie. Oczywiście w kuchni warto eksperymentować, więc potraktujecie moje przepisy jako inspirację do tworzenia własnych sosów, warto!

 

  • Patrycja Szmit

    hejka :) mam kilka takich ogólnych pytań bo już się gubię w tym całym zdrowym stylu życia, a małymi krokami dążę do takiego stylu życia. Będę wdzięczna jak odpowiesz mi na te pytania :)
    1. Co polecasz do smażenia? Ogólnie to ograniczam oleje i smażę na teflonie, jednak czasem jednak potrzeba :) Do sałatek oliwa z oliwek?
    2. Kupiłam ocet jabłkowy i w sumie nie wiem do czego używać. Dostałam też ocet winny z sokiem malinowym, również nie mam na niego pomysłu.
    3. Ostatnio nie przepadam za chlebem i kupuje pieczywo chrupie. Czy jest to dobry pomysł? Lepszy od wafli?
    4. Czy serek naturalny typu camebert jest okej?
    5. Czy polecasz wodę z cytryną na czczo?
    6. Piłaś może kawę żołędziową? Jeśli tak to polecasz?
    7. Odnośnie urody: miałam raz hybrydy, które strasznie zniszczyły mi paznokcie. Polecasz jakiś naturalny sposób na wzmocnienie zamiast formaldehydu w odżywkach?
    8. Czy polecasz jakieś kwiatki do sypialni w celu oczyszczania powietrza a nie wymagające w utrzymaniu?

    To są pytania, które ostatnio zaprzątają mi głowę. Będę wdzięczna za odpowiedzi, ponieważ jesteś moją motywacją, by w końcu wziąć się za siebie :) POZDRAWIAM ;)

    • Hej, dzięki za miłe słowa i za zaufanie, moje odpowiedzi poniżej :-)
      1. Do sałatek najczęściej dodaję oliwę z oliwek, tutaj pisałam o tym, jak wybrać najlepszą: http://www.agataberry.pl/jak-wybrac-dobra-oliwe-z-oliwek/. Tłuszcze to smażenia – najlepsze są te rafinowane, szczegóły tutaj: http://www.agataberry.pl/10-faktow-o-tluszczach-ktore-warto-znac/
      2. W kwestii octu jabłkowego nie mam póki co doświadczenia :-)
      3. Pieczywo chrupkie to z założenia produkt bardziej przetworzony, niż np. chleb pełnoziarnisty na zakwasie. Jeśli nie masz alergii na gluten, to pieczywo jest lepszym pomysłem. O waflach pisałam kiedyś tutaj: http://www.agataberry.pl/pytania-i-odpowiedzi-cz-1/
      4. Od czasu do czasu jest ok – ważna jest różnorodność :-)
      5. Tak! Bardzo polecam dziennie rano, a nawet rano i wieczorem, ogólnie piję dużo wody.
      6. Tak, piłam kiedy tę kawę, ale nie zrobiła na mnie wrażenia. Obecnie raz dziennie piję dobrą kawę świeżo zmieloną.
      7. Polecam naturalne olejki, np. olej kokosowy.
      8. Skrzydłokwiaty są znane ze swoich właściwości oczyszczających, polecam!
      9. Nie znam tego, ale poczytam, bo brzmi interesująco. Dobra dieta to oczywiście podstawa :-)

      Pozdrawiam!

      • Patrycja Szmit

        dzięki za odpowiedzi :) pozdrawiam serdecznie :)