Instagram

Follow Me!

Zdrowie

10 produktów, które zawsze mam w lodówce

Styczeń 9, 2017

Pisałam Wam kiedyś o produktach, które są dla mnie niezbędne w kuchni. Dziś skupię się na przedstawieniu moich ulubionych produktów, które zawsze staram się mieć w lodówce. Jeśli jesteście ciekawi, bez czego nie mogę się obejść, to zapraszam na wpis!

1.

Domowe masło orzechowe

Domowe masła orzechowe na stałe zagościły w mojej lodówce. Masła orzechowe robione w domu to naturalny produkt bez żadnych dodatków. Z tego powodu ich data przydatności do spożycia nie jest bardzo długa. W książce Smakowita Ella przeczytałam, że domowe masła orzechowe należy przechowywać w temperaturze pokojowej do 7 dni. Aby wydłużyć ten czas wkładam domowe masło orzechowe do lodówki (choć przyznam szczerze, że każde masło, które do tej pory zrobiłam, zostało zjedzone w kilka dni).

2.

Świeże warzywa

Świeże warzywa to podstawa mojego menu. Zawsze mam w lodówce bardzo dużo świeżych warzyw, których używam do obiadów lub jako dodatek do kanapek lub koktajli. Moje ulubione zielone warzywo to świeże liście szpinaku – kupuję takie w dużym opakowaniu (najcześciej w Lidlu) – liście wystarczają mi zazwyczaj na cały tydzień. Świeży szpinak dodaję do koktajli lub sałatek. Lubię też podsmażyć liście szpinaku z oliwą i czosnkiem i jeść tak przyrządzone danie jako zielony dodatek do obiadu. W lodówce staram się też zawsze mieć czerwoną paprykę (jest doskonała do kanapek, szczególnie zimą, kiedy pomidory mają okropny smak), włoszczyznę, natkę pietruszki, cebulę, buraki, brokuły, marchewkę, bataty, selera naciowego (podstawa koktajli) i cukinię.

3.

Mrożone owoce

W zamrażalniku mam zawsze zapas mrożonych bananów – są świetne jako dodatek do koktajlu. Z bananów uwielbiam też robić domowe lody bananowe (jem je nawet zimą!). Oprócz bananów mam też zapasy mrożonych truskawek lub malin. Lubię też gotowe mrożone mieszanki owocowe – na przykład połączenie ananasa, melona i papai.

4.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to w ostatnim czasie ważny produkt w mojej lodówce. Mam to szczęście, że dostałam kilka słoików domowych ogórków kiszonych od mojej mamy. Takie ogórki to dla mnie ekspresowy dodatek do obiadu. Bardzo polubiłam też serek z nerkowców, który robię na bazie wody z ogórków kiszonych – przepis znajdziecie tutaj.

5.

Kapusta kiszona

Kolejny świetny produkt, który zawsze staram się mieć w lodówce. Kiszona kapusta to dobre źródło witaminy C. Produkty fermentowane mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, dlatego włączam je regularnie do swojej diety. Wyniki badań wykazują, że sfermentowane produkty pomagają przyswajać witaminy z grupy B, wiele składników mineralnych i niektóre aminokwasy, kiszonki zwiększają też odporność organizmu. Więcej na ten temat możecie poczytać tutaj.

6.

Musztarda

Zwykle ketchupy dostępne w sklepach są dla mnie zbyt słodkie, dlatego mam w planach mam zrobienie domowego ketchupu. Uwielbiam jednak musztardy – lubię zarówno tę klasyczną dijon, jak i musztardę francuską. To dobry dodatek do kanapek. Na bazie musztardy przygotowuję też czasem sos do warzyw – dodaję trochę oliwy z oliwek, trochę wody, łyżkę musztardy i odrobinę miodu – całość mieszam i mam pyszny domowy dressing.

7.

Mleko kokosowe

Zwykle kupuję mleko w puszce, po otwarciu przelewam je do słoika i przechowuję w lodówce – wtedy jest ono mniej podatne na szybkie psucie. Czasem robię też domowe mleko kokosowe – wtedy również trzymam je w lodówce.

8.

Jajka

Kupuję zazwyczaj jajka „0” lub „1”. Jajka to tak uniwersalny produkt, że staram się zawsze mieć je w lodówce. Więcej o tym, jakie jajka wybierać pisałam tutaj.

9.

Pieczarki

Pieczarki to dodatek, który bardzo lubię. Z tego powodu jest to stały element wielu moich posiłków. Zazwyczaj jem te grzyby do obiadu – piekę wtedy 3-4 pieczarki w piekarniku. Pod koniec pieczenia polewam je oliwą z oliwek, a przed zjedzeniem posypuję natką pietruszki.

10.

Suszone pomidory i oliwki w słoiku

Suszone pomidory i oliwki w słoiku to bardzo uniwersalne produkty, które dodaję do wielu dań. Świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie zielonego pesto lub past kanapkowych. Lubię mieć w lodówce kilka słoików suszonych pomidorów i różne rodzaje oliwek.

 

Podsumowanie

Lodówka wypełniona zdrowymi produktami daje mi pewność, że będę miała z czego przygotować pyszne i odżywcze posiłki. Mam nadzieję, że moja lista będzie dla Was przydatna podczas kolejnych zakupów :-) Dajcie znać, jakie produkty lubicie mieć w lodówce.

 

  • U mnie z Twojej listy zawsze sa domowe maslo orzchowe, swieze warzywa, suszone pomidorki, oliwki
    (teraz sie rozpuszczam cudnymi smakolykami do woli lokalnie kupujac je tu w Hiszpanii). Sciskam, Daria xxx

  • Z radością stwierdzam, że aż połowa Twojej listy pokrywa się z moją własną. Brak w niej masła orzechowego, ale już po przeczytaniu oddzielnego artykułu na ten temat narobiłaś mi smaka. Teraz znów nabrałam ochoty na takie domowe masełko… Nie mam wyjścia, w ten weekend muszę się za to zabrać. :)

  • Też uwielbiam koktajle ze szpinakiem! <3

  • Paulina Pingot

    Czuję się pocieszona, że suszone pomidory jednak są zdrowe. Uwielbiam je !